Aktywne Wpisy
sloniasek +453

Shyvana +16
Pytanie statystyczne.
Co uczestnicy myślą o prezencie w postaci klocków lego powiązanych z zainteresowaniem danej osoby, gdy niekoniecznie wspominała ona o tym, że lubi klocki. Np zestaw Lego z Władcy pierscieni dla fana władcy pierścieni. Albo zestaw Lego kwiatki dla fanki roślinek.
To spoko personalizacja czy nie? Często dostajemy takie pytanie na pw, czy taki prezent byłby ok.
Wołam najaktywniejszych na tagu
Co uczestnicy myślą o prezencie w postaci klocków lego powiązanych z zainteresowaniem danej osoby, gdy niekoniecznie wspominała ona o tym, że lubi klocki. Np zestaw Lego z Władcy pierscieni dla fana władcy pierścieni. Albo zestaw Lego kwiatki dla fanki roślinek.
To spoko personalizacja czy nie? Często dostajemy takie pytanie na pw, czy taki prezent byłby ok.
Wołam najaktywniejszych na tagu

Jedna z nich zakłada cud; od dzisiaj TFR wynosi 2.05 i jest stały. Wnioski są bardzo interesujące; populacja i tak spada do ~29 milionów do 2100, ale następnie następuje stabilizacja na tym poziomie. Co ciekawe, nie ma żadnych hord emerytów i garstki młodych i pracujących. Nie ma żadnej odwróconej piramidy demograficznej. Nie ma też żadnej "kolumnowej" struktury, o której pewnie wielu z Was słyszało. Nic takiego się nie dzieje, społeczeństwo ma mega fajną strukturę; najwięcej jest pracujących, jest też bardzo dużo dzieci, a najmniej jest emerytów.
To tak w kontrargumencie do mędrków od argumentu, który wielokrotnie słyszałem w stylu "ale przecież nikt już dzisiaj nie będzie rodził 5 dzieci".
Nie trzeba 5 dzieci. 2 dzieci na kobietę, to jest wszystko czego potrzebujemy i nasza gospodarka jest w doskonałej kondycji. Wszystko się bilansuje. Nie ma kraju starców.
W komentarzu załączam też drugą prognozę, niestety tą bardziej prawdopodobną. Założyłem TFR na poziomie 1.00, co prawdę mówiąc, obawiam się, że jest i tak bardzo optymistyczną prognozą w krainie, w której 70% młodych kobiet nie chce mieć dzieci. To ile to TFR będzie wynosić i ile mam założyć?
Mniejsza, odstawmy to pytanie na bok, załóżmy różowe okulary i optymistycznie załóżmy 1.00 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Otóż przy tym wariancie następuje całkowita zagłada naszego narodu. Jeszcze za naszego życia mniej niż 20 milionów, a w 2100 już zaledwie 10 milionów.
Redukcja populacji z 40 milionów do 10 milionów w zaledwie jedno pokolenie. Coś niesamowitego.
#demografia #nieruchomosci #gospodarka #gielda #ekonomia
źródło: TFR205
Pobierz@Wujek_McKwacz: też tego nie widzę. Jedynie pod warunkiem że państwo/korporacje/chujwiekto zapewni tak wspaniałe warunki socjalne że będziemy siedzieć jak w jakiejś utopii.
Na dzień dzisiejszy to jednymi z największych problemów młodych ludzi są brak własnego mieszkania czy problem z wyżyciem od 10 do 10 na jednej pensji, nie widzę w najbliższym horyzoncie czasowym zmiany tej sytuacji.
@haha123: This. Ludzie chyba zapominają, ile kosztuje taka płatna wersja OpenAI, a to i tak jeszcze trzeba rozbudować, coś napisać samemu, a do tego stale płacić za używanie i przetwarzanie danych. Już niejeden klient u mnie w firmie przyszedł
Super założenie, tylko skąd tych 90 ludzi co właśnie straciło pracę będzie miało pieniądze na kupno tych samochodów? Ludzie zawsze zapominają, że w kapitalizmie ktoś musi kupować wyprodukowane dobra.
Scenariusze według mnie są trzy:
1. Utopia (AI rozwiązuje wszystkie problemy i mamy abundance wszystkiego, kapitalizm przestaje istnieć, wprowadzony zostaje inny system ekonomiczny)
2. Masowa bieda, ale z UBI - scenariusz pośredni - może będzie Cię stać na jedzenie, ale na niewiele więcej -
@haha123: Jeśli każda kobieta w PL, miała by 2 dzieci to dzietność jest na poziomie ~1,8 ponieważ około 10% jest bezpłodnych, dodaj do tego około 10% kobiet, które nie chcą mieć dzieci i już jest ~1,6, kolejne kilka %, które poprzestaną na 1 dziecku z różnych przyczyn i już są okolice ~1,5, żeby dzietność była na poziomie 2,05 w tych warunkach 30%
@peszmerd: Błoga nieświadomość (ʘ‿ʘ)
Problem zacząłby się jakby Musk z armią terminatorów sobie zechciał przerobić resztę biednych ludzi na węgiel
@PanieAreczku: Tyle to nie.
Obywatelu, ojczyzna wzywa ( ͡° ͜ʖ ͡°) (patrz zdjecie)
poza tym czarnowidztwo z zabieraniem pracy przez AI
źródło: image
PobierzAmazon i inni budowali w Polsce gigantyczne sortownie podczas gdy w USA i Europie są zrobotyzowane - czemu w PL tego nie zastosowali? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Saeglopur: Niby tak ale kraje typu Polska już się łapią. Robot na leasingu pracujący na około 4 etaty w koło to koszt rzędu 200 zł za etat - przyjmując leasing na 4-5 lat, amortyzację ~50% i koszt niecałe 100 tys zł za sztukę. Do tego trzeba doliczyć serwis
@Almagest: Na świecie jest już z 20 firm produkujących roboty które już teraz mają zdolności ludzi i czekają tylko na update oprogramowania aby móc iść zrobić Ci zakupy i ugotować obiad. Za kilka lat bedą one już wprowadzane
@haha123: Żeby była średnia dzieci 2.1 na kobietę (nie wiem po cholerę założyłeś 2.05 skoro 2.1 to jest ten poprawny współczynnik zastępowalności) to kobiety muszą rodzić te 5 dzieci. Tak już jest i musi być. Są kobity które nie mogą mieć dzieci, są takie, które nie chcą,
@haha123: Nie rozumiem, czemu to ma być coś złego? Życie na ziemi to w 99% cierpienie, im mniej ludzi się rodzi tym lepiej