Wpis z mikrobloga

Korzystając z narzędzia @Klimbert stworzyłem dwie symulacje demograficzne.

Jedna z nich zakłada cud; od dzisiaj TFR wynosi 2.05 i jest stały. Wnioski są bardzo interesujące; populacja i tak spada do ~29 milionów do 2100, ale następnie następuje stabilizacja na tym poziomie. Co ciekawe, nie ma żadnych hord emerytów i garstki młodych i pracujących. Nie ma żadnej odwróconej piramidy demograficznej. Nie ma też żadnej "kolumnowej" struktury, o której pewnie wielu z Was słyszało. Nic takiego się nie dzieje, społeczeństwo ma mega fajną strukturę; najwięcej jest pracujących, jest też bardzo dużo dzieci, a najmniej jest emerytów.

To tak w kontrargumencie do mędrków od argumentu, który wielokrotnie słyszałem w stylu "ale przecież nikt już dzisiaj nie będzie rodził 5 dzieci".

Nie trzeba 5 dzieci. 2 dzieci na kobietę, to jest wszystko czego potrzebujemy i nasza gospodarka jest w doskonałej kondycji. Wszystko się bilansuje. Nie ma kraju starców.

W komentarzu załączam też drugą prognozę, niestety tą bardziej prawdopodobną. Założyłem TFR na poziomie 1.00, co prawdę mówiąc, obawiam się, że jest i tak bardzo optymistyczną prognozą w krainie, w której 70% młodych kobiet nie chce mieć dzieci. To ile to TFR będzie wynosić i ile mam założyć?

Mniejsza, odstawmy to pytanie na bok, załóżmy różowe okulary i optymistycznie załóżmy 1.00 ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Otóż przy tym wariancie następuje całkowita zagłada naszego narodu. Jeszcze za naszego życia mniej niż 20 milionów, a w 2100 już zaledwie 10 milionów.

Redukcja populacji z 40 milionów do 10 milionów w zaledwie jedno pokolenie. Coś niesamowitego.

#demografia #nieruchomosci #gospodarka #gielda #ekonomia
haha123 - Korzystając z narzędzia @Klimbert stworzyłem dwie symulacje demograficzne. ...

źródło: TFR205

Pobierz
  • 240
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Skąd ten pomysł o tym, że od razu zaczną robić dzieci

@Wujek_McKwacz: też tego nie widzę. Jedynie pod warunkiem że państwo/korporacje/chujwiekto zapewni tak wspaniałe warunki socjalne że będziemy siedzieć jak w jakiejś utopii.
Na dzień dzisiejszy to jednymi z największych problemów młodych ludzi są brak własnego mieszkania czy problem z wyżyciem od 10 do 10 na jednej pensji, nie widzę w najbliższym horyzoncie czasowym zmiany tej sytuacji.
  • Odpowiedz
Już widzę jak firmy zamieniają pracowników na minimalnej na faktury dla OpenAI opiewające na miliony dolarów miesięcznie za wykorzystane tokeny ( ͡° ͜ʖ ͡°) Udało się? NIE.

@haha123: This. Ludzie chyba zapominają, ile kosztuje taka płatna wersja OpenAI, a to i tak jeszcze trzeba rozbudować, coś napisać samemu, a do tego stale płacić za używanie i przetwarzanie danych. Już niejeden klient u mnie w firmie przyszedł
  • Odpowiedz
  • 25
@Yuri_Yslin:
Super założenie, tylko skąd tych 90 ludzi co właśnie straciło pracę będzie miało pieniądze na kupno tych samochodów? Ludzie zawsze zapominają, że w kapitalizmie ktoś musi kupować wyprodukowane dobra.

Scenariusze według mnie są trzy:
1. Utopia (AI rozwiązuje wszystkie problemy i mamy abundance wszystkiego, kapitalizm przestaje istnieć, wprowadzony zostaje inny system ekonomiczny)
2. Masowa bieda, ale z UBI - scenariusz pośredni - może będzie Cię stać na jedzenie, ale na niewiele więcej -
  • Odpowiedz
  • 30
Nie trzeba 5 dzieci. 2 dzieci na kobietę

@haha123: Jeśli każda kobieta w PL, miała by 2 dzieci to dzietność jest na poziomie ~1,8 ponieważ około 10% jest bezpłodnych, dodaj do tego około 10% kobiet, które nie chcą mieć dzieci i już jest ~1,6, kolejne kilka %, które poprzestaną na 1 dziecku z różnych przyczyn i już są okolice ~1,5, żeby dzietność była na poziomie 2,05 w tych warunkach 30%
  • Odpowiedz
@haha123: w sumie jak Polki nie chcą rodzić to warto byłoby rozważyć czy by z obecnego ograniczania praw dla imigrantów nie wyłączyć kobiety - nie sprawdzałem statystyk ale na pewno nie stanowią takiego zagrożenia dla bezpieczeństwa jak mężczyźni-imigranci więc tym skrajnie ksenofobicznym by wybiło argumenty. Dla kobiet z Afryki i Bliskiego Wschodu byłaby to szansa na normalność w stosunku do tego co mają na codzień więc też druga strona powinna
  • Odpowiedz
Ta nasza rewolucja AI to dokładnie to samo co maszyna parowa i mechaniczne czółenko, jakoś daliśmy radę i ludzie musieli się przebranżowić. Wydaje mi się, że obecnie pracuje więcej ludzi niż wtedy, więc tak źle nie było. Dokładnie tak samo będzie teraz.

@peszmerd: Błoga nieświadomość (ʘʘ)
  • Odpowiedz
@peszmerd: Nie chcę psuć Ci przeświadczeń których raczej i tak łatwo nie wyprzesz, ale w tej rewolucji nie jesteśmy ludźmi w epoce parowej a końmi. Konie mają się dzisiaj dobrze, ale żyją sobie trochę w innym charakterze.
  • Odpowiedz
@uuih: w sensie, nawet jeśli Musk byłby w stanie wyprodukować sobie wszystko sam dzięki AI, to reszta ludzi pozbawiona AI nie położy się do grobu, tylko będzie pracować i wymieniać się między sobą
Problem zacząłby się jakby Musk z armią terminatorów sobie zechciał przerobić resztę biednych ludzi na węgiel
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: @peszmerd @uuih @haha123 Wywody o robotach humanoidalnych do pracy - owszem ale w najbogatszych krajach tego świata i to nie szybko i nie do wszystkiego, a najważniejsze że to nie u nas powstają te rozwiązania.

Amazon i inni budowali w Polsce gigantyczne sortownie podczas gdy w USA i Europie są zrobotyzowane - czemu w PL tego nie zastosowali? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Wywody o robotach humanoidalnych do pracy - owszem ale w najbogatszych krajach tego świata i to nie szybko i nie do wszystkiego

@Saeglopur: Niby tak ale kraje typu Polska już się łapią. Robot na leasingu pracujący na około 4 etaty w koło to koszt rzędu 200 zł za etat - przyjmując leasing na 4-5 lat, amortyzację ~50% i koszt niecałe 100 tys zł za sztukę. Do tego trzeba doliczyć serwis
  • Odpowiedz
@haha123 Takie są skutki pasożytniczego systemu socjalnego. Politycy chuchają na elektorat starców a będzie coraz gorzej, bo ten elektorat będzie rosnąć. ZuSowska piramida finansowa. Nic tak nie ogranicza przedsiębiorczości i zatrudnienia jak ZUS. To gawno powinno się już dawno wywalić.
  • Odpowiedz
w sensie, nawet jeśli Musk byłby w stanie wyprodukować sobie wszystko sam dzięki AI, to reszta ludzi pozbawiona AI nie położy się do grobu, tylko będzie pracować i wymieniać się między sobą

@Almagest: Na świecie jest już z 20 firm produkujących roboty które już teraz mają zdolności ludzi i czekają tylko na update oprogramowania aby móc iść zrobić Ci zakupy i ugotować obiad. Za kilka lat bedą one już wprowadzane
  • Odpowiedz
To tak w kontrargumencie do mędrków od argumentu, który wielokrotnie słyszałem w stylu "ale przecież nikt już dzisiaj nie będzie rodził 5 dzieci".

@haha123: Żeby była średnia dzieci 2.1 na kobietę (nie wiem po cholerę założyłeś 2.05 skoro 2.1 to jest ten poprawny współczynnik zastępowalności) to kobiety muszą rodzić te 5 dzieci. Tak już jest i musi być. Są kobity które nie mogą mieć dzieci, są takie, które nie chcą,
  • Odpowiedz
@blisko_kebab: nieironicznie to prawda. Na tym polega depopulacja, nie na jakimś eksterminowaniu ludzi tylko na robieniu im sieki z mózgów żeby wydawało im się że sposób w jaki żyją jest odpowiedni, nowoczesny i odpowiedzialny. A tu już na teren zajmowany tymczasowo przez Polaków jest plan. Niektórzy nie tak jak my myślą pokolenia do przodu a nie tylko o tym żeby się dobrze bawić i być "szczęśliwymi" bez poczucia odpowiedzialności za
  • Odpowiedz
Mamy wybory a ten temat wcale nie jest numerem 1 w kampanii. Ludzie serio nie zdają sobie sprawy że jeśli nie poprawi się dzietność to będziemy musieli pracować praktycznie do śmierci? Z drugiej strony nie dziwię się że ludzie nie chcą mieć dzieci jak po wzięciu opieki na dziecko są zwalniani, jak godziny pracy nie pokrywają się z żłobkiem/przedszkolem. A jak tylko 1 rodzic pracuje to ciężko się utrzymać. Tu trzeba ostrych
  • Odpowiedz
  • 16
Otóż przy tym wariancie następuje całkowita zagłada naszego narodu. Jeszcze za naszego życia mniej niż 20 milionów, a w 2100 już zaledwie 10 milionów.

@haha123: Nie rozumiem, czemu to ma być coś złego? Życie na ziemi to w 99% cierpienie, im mniej ludzi się rodzi tym lepiej
  • Odpowiedz