Wpis z mikrobloga

Stracony weekend, bo myślałem, że mam problem z SSD a problem jest w jednym z najnowszych kerneli (°°

#linux #zalesie
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@walenty-merkel: @a7c8 to tak nie działa. kernel ma obsługiwać sprzętowy kontroler dysków a nie dyski same w sobie. bez wzgędu na to co ewentualnie przeczytacie googlując to nie może wyglądać inaczej. nie twierdzę jednak, że jakieś wyjątkowe sytuacje nie mogą występować ale aby ich inikać user linuxa powinien już intuicyjnie zakupować sprzęt nie generujący problemów...
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@wojciet: no jasne, że wszystko przez kontroler dysków przelatuje... ale jednak. Nie tylko sterownik AHCI liczy się ;-) Akurat podejrzenie mamy na planistę I/O.
  • Odpowiedz
@a7c8: wszystko może być... dlatego jak wspomniałem wolę unikać wszelkich trudności kupując sprawdzony i nie koniecznie najnowszy sprzęt jak np. dyski wd red i karty intela oraz nie używam najnowszych kerneli bo nie muszę w związku z powyższym. nie wyobrażam sobie ślęczenia nad jakimś kłopotami i nie stać mnie na to a po za tym za stary jestem:)
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@balrog84: z 6.13.5 (nie wiem jak z wcześniejszymi z tej linii). Na 6.12.19-1-lts jest w porządku. Na 6.13 po przekopiowaniu jako źródło parudziesięciu GB wywala taki błąd w dmesg a dowolny menedżer plików przestaje działać (reaguje ale nie kopiuje dalej - "stalled"). Nie ważne co jest dyskiem docelowym ani jaki system plików docelowy. Źródłowy to NTFS - dopóki działa na 6.12 to nie będę dalej eksperymentować (a przynajmniej dziś ;P),
a7c8 - @balrog84: z 6.13.5 (nie wiem jak z wcześniejszymi z tej linii). Na 6.12.19-1-...

źródło: Zrzut ekranu_20250317_221836

Pobierz
  • Odpowiedz
@a7c8 przekopiowałem katalog 60,9 GB (całą grę AoE4) z jednego dysku na drugi i bez problemu poszło, zero komunikatów w dmesg. Z tą różnicą, że u mnie zarówno jedna jak i druga partycja to btrfs. Masz konieczność żeby ta partycja faktycznie była na NTFS? Z tego, co wiem, to linux generalnie średnio się lubi z NTFSami.

Soft na moim MX500 to M3CR046.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@khrop: zaktualizowałem Zaktualizowałem do 6.13.7 i jest nawet gorzej - problem pojawia się po 10 - 15 GB ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Zaraz chyba sformatuję dysk na ext4 albo btrfs i będę testować.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@khrop @balrog84 @wojciet: Sformatowałem MX500 jako btrfs i jak na razie wszystko ok. Dla mnie to dziwne bo ostatni raz miałem problem z NTFS pod linuchem jakieś 15 lat temu...

Odkrylem przy okazji buga w Ark (wolumeny 7z) - ale to temat na inny wieczór ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz