Wpis z mikrobloga

#gielda #inwestowanie #banki #pasywnyinwestor
Na chwilę obecną mam możliwość podniesienia limitu na karcie kredytowej (millenium) do 50k. W sumie nie jest mi to potrzebne bo spokojnie wystarcza mi dużo niższy limit, ale… na trading 212 niezainwestowane środki w PLN mogą wypracowywać 6%. I pytanie czy to w ogóle legalne żeby zasilać karta co miesiąc te 50k i spłacać przed upływem bezodsetkowego okresu i zasilać konto kolejnym kredytem, i znowu spłacać i tak na okrągło. Wiadomo milionów z tego nie będzie ale na waciki zawsze. Drugie pytanie jak wtedy rozliczać zyski kapitałowe, trading212 to pobiera (jak w banku) czy muszę to sam rozliczać?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Chekatomba: miałem bardzo podobne rozterki i zadzwoniłem zwyczajnie na infolinię się zapytać - tylko w innym banku - Alior Bank.

Powiedziałem, że chciałbym doładowywać konto maklerskie kartą kredytową i czy łamie to jakieś zasady regulaminu. U mnie dodatkowym plusem jest to, że mam 0.0% opłat za przewalutowanie, więc idealne do doładowywania w dolarze.

Gościu był zdziwiony, zapytał przełożonego i powiedział, że ok. Jedyne czego mogę się spodziewać to dodatkowego potwierdzenia,
  • Odpowiedz
trading212 to pobiera (jak w banku) czy muszę to sam rozliczać?

@Chekatomba: Musisz sam rozliczać.

Pamiętaj też, że jak T212 inwestuje środki w fundusze pieniężne to zostajesz pozbawiony jakichkolwiek gwarancji (normalnie na Cyprze jest fundusz gwarancyjny do 20k EUR)
  • Odpowiedz
@Chekatomba: a dlaczego by miało nie być legalne? To zwykły kredyt, przeznaczasz go na co chcesz.

W wielu firmach są kredyty 0% czy jakieś skromne procenty gdzie kilkadziesiąt tysięcy dostajesz na parę miesięcy i spłacasz normalnie co miesiąc małymi kwotami. Też sporo ludzi to bierze i wrzuca na lokaty.
  • Odpowiedz