Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #java #programista25k #kryzysit #pracbaza #pasjonat15k

Masz 10 lat expa z czego 5 lat seniora:

Szukanie pracy w normlanej branży: (medycyna, finanse, inżynier budowy itd):
- wysłanie 10 CV, kilka rozmów, dosłownie 1 etap rekrutacyjny - luźna rozmowa.
- nikogo nie obchodzi czy poza 8h pracy dziennie poświęcałeś 1h po pracy na doszkalanie się
- efekt - pracę masz po 2 tygodniach

Szukanie pracy w nienormlanej branży: (programowanie):
- wysłanie 300 CV, kilka rozmów, 4-5 etapów rekrutacyjnych (zadanie domowe, leetcode, livecoding cruda, odpytywanie z top 100 interview questions x 20-30 technologii (sam mam bazę anki 5000 PYTAŃ, każde trzeba znać na blachę xD), culture fit + behavior test przeprowadzany przez HRkę po stosunkach międzynarodowych (z mokambe)
- na koniec ujebią cię bo nie ogarniasz algorytmów leetcode (których i tak nie wykonujesz w codziennej robocie)
- przysrają się do ciebie gdy przez ostatnie kilka lat poświęcałeś 8h na prace i 0h na rozwój bo np urodziła ci się 2-3 dzieci, organizowałeś własne wesele i ślub, budowałeś dom, remontowałeś mieszkanie itd.
- efekt - po 3 miesiącach i odbytych 5-10 rozmowach 5-etapowych dalej nie masz roboty xD A inni cisną cię, że jesteś juniorem a nie seniorem bo nic się nie rozwijałeś po godzinach
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Yahoo_ Jestem tego całkowicie świadomy. Jestem samoukiem, tworzę aplikacje na Androida i robię tak, żeby działało. Potrzebuję coś zrobić, sprawdzam w necie jak to ogarnąć i jazda
  • Odpowiedz
@Makarow: dodaj jeszcze, że praktycznie nie ma ofert (szczególnie do biur), a lepsze stanowiska są obsadzone pociotkami. Za lekko ponad minimalną trzeba tyrać jak nie powiem kto pod batem na polu bawełny. Lepsze zarobki często są tylko dzięki przekrętom. Plus dyskryminacja (wiek, skończona uczelnia).
  • Odpowiedz
@general_row_grotecki: Taka branża. Tu korupcja jest tolerowana i jest na nią ciche przyzwolenie pracodawców, bo dzięki temu mniej płacą pracownikom. Budowa potrzebuje codziennie potężnych ilości dostarczanego towaru więc pole do popisu jest ogromne. 3% od wartości dostawy to standard. Do tego tolerowane są kradzieże paliwa. Gdyby uszczelniono za bardzo system kierowcy i operatorzy maszyn z miejsca rzucili by papier.
  • Odpowiedz
@BornToDie69: ogólnie dobrze, chwali się, ale zrób sobie jakiś 10h kurs z podstaw języka, w którym piszesz. Jak będą nudy to przewiniesz albo ustawisz prędkość x2, żeby nie tracić czasu, ale liznąć podstaw jak najbardziej warto nawet jeśli tylko na rozmowach kwalifkacyjnych mają się przydać.

jaka technologia ma takie wzięcie teraz?

@zonecom: Nie wiem czy ma aż takie wzięcie, ja w .NET/Azure pracuje i
  • Odpowiedz
@general_row_grotecki: Ja nie piszę że to super branża, tylko ustosunkowuje się do posta jednego kolegi

Lol, jestem po budownictwie i szukanie pracy to był cyrk, no może skończył pan trudne studia, umie wszystko co chcemy ale max co mogę Panu zaproponować to minimalna i obowiązkowe nadgodziny do odebrania. Chętny?
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek wysłałam cały worek cv w ogole żadnej spektakularnej branży z pensja na minimalna, i wymagania mam mizerne, uop, te 4 k brutto to z pocałowaniem ręki prezesa i kurla cisza jak makiem zasial
  • Odpowiedz
@zonecom: z kasą się zgodzę, ale kierownik budowy to już jest faktyczny senior patrząc określeniami z rynku IT, a nie fikcyjny, do tego większość budow drogowych większych robi co najmniej 10 godz dziennie i nie ma opcji by kierownika nie było na miejscu, a kwestia łapówek od dostawców to jest inny temat, nie wypowiadam się. Do tego odpowiedziapnosc cywilna i karna i ciągle braki w każdej kwestii - ludzi, kasy,
  • Odpowiedz