Wpis z mikrobloga

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #java #programista25k #kryzysit #pracbaza #pasjonat15k

Masz 10 lat expa z czego 5 lat seniora:

Szukanie pracy w normlanej branży: (medycyna, finanse, inżynier budowy itd):
- wysłanie 10 CV, kilka rozmów, dosłownie 1 etap rekrutacyjny - luźna rozmowa.
- nikogo nie obchodzi czy poza 8h pracy dziennie poświęcałeś 1h po pracy na doszkalanie się
- efekt - pracę masz po 2 tygodniach

Szukanie pracy w nienormlanej branży: (programowanie):
- wysłanie 300 CV, kilka rozmów, 4-5 etapów rekrutacyjnych (zadanie domowe, leetcode, livecoding cruda, odpytywanie z top 100 interview questions x 20-30 technologii (sam mam bazę anki 5000 PYTAŃ, każde trzeba znać na blachę xD), culture fit + behavior test przeprowadzany przez HRkę po stosunkach międzynarodowych (z mokambe)
- na koniec ujebią cię bo nie ogarniasz algorytmów leetcode (których i tak nie wykonujesz w codziennej robocie)
- przysrają się do ciebie gdy przez ostatnie kilka lat poświęcałeś 8h na prace i 0h na rozwój bo np urodziła ci się 2-3 dzieci, organizowałeś własne wesele i ślub, budowałeś dom, remontowałeś mieszkanie itd.
- efekt - po 3 miesiącach i odbytych 5-10 rozmowach 5-etapowych dalej nie masz roboty xD A inni cisną cię, że jesteś juniorem a nie seniorem bo nic się nie rozwijałeś po godzinach
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nad__czlowiek tymczasem z perspektywy osoby rekrutującej na 50 cv może 1.5 jest sensowna. Ale wiadomo, niektórzy sami myślą, że są seniorami (bo tak im w umowie wpisali xD)
  • Odpowiedz
na 50 cv może 1.5 jest sensowna

@notBart: chyba jak pracujesz w nasa
napisać cruda w javie albo jakiś komponent na froncie to banał a wy, zamiast pytać o konkrety, z których się faktycznie korzysta, to pytacie o jakąś bezużyteczną egzotyczną wiedzę albo każecie robić na live zadania, które chatgpt rozwiązuje w 10 sekund xd
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek

normalna branża

inżynier budowy

Lol, jestem po budownictwie i szukanie pracy to był cyrk, no może skończył pan trudne studia, umie wszystko co chcemy ale max co mogę Panu zaproponować to minimalna i obowiazkowe nadgodziny do odebrania.
  • Odpowiedz
- na koniec ujebią cię bo nie ogarniasz algorytmów leetcode (których i tak nie wykonujesz w codziennej robocie)

@nad__czlowiek: *na koniec ujebią cię bo w obecnej pracy masz 2 miesiące wypowiedzenia a klient z ju es ej nie rozumie w ogóle takiego pojęcia jak okres wypowiedzenia (bo w tym chlewie nie istnieje) i on chce już programiste z polski teraz, natychmiast.
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: jaka technologia? Bo to absolutnie nie jest moje doświadczenie, wręcz przeciwnie zdecydowanie widać aktualnie poruszenie, nie na poziomie covida, ale nie ma tygodnia, żeby nie wpadło kilka zapytań na linkedin.
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: Jak jest więcej niz 3 etapy, czyli HR, rozmowa techniczna, ewentualnie jakieś szersze grono po odsianiu to nawet nie wchodze w rekrutację. Szkoda czasu, zazwyczaj jest to robione tylko chyba dla prestiżu firmy, że niby tak trudno się dostać.
Kiedyś wysłali mi test do rozwiązania w stylu Ania ma 3 jabłka, Antek 8. Ile jabłek będą mieli jak Franek im zabierze po 2.
Odpisałem, że taki test miałem w
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: ostatnio dostałem telefon od jednej firmy - w sumie to nie szukam niczego i nawet CV nie składałem ale mieli mnie gdzieś tam w bazie, a że klient amerykański, hajs w dolarach to mówię spoko spotkajmy się. HRka mnie umawia na spotkanie techniczne z jakimś gościem (polakiem), wbijam na nie bez przygotowania no bo jednak już wystarczająco lat w branży jestem żeby czuć się dobrze w swojej technologii -
  • Odpowiedz
@Makarow: Kierownik budowy w budownictwie drogowym dostaje 10 k na rękę na dzień dobry. Do tego narzędzia pracy. Minimum drugie tyle ukręci z łapówek od dostawców. Gdzie ty masz tą minimalną krajową?
Faktycznie pracuje się 8-16 tylko tyle ile trzeba i siedzi gdzieś na wyp...wie, ale taka robota.
Dobry kierownik budowy potrafi tak sobie ułożyć ekipę że sama robi, a on wpada raz na tydzień, w zamian za co on
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: Szczerze lekki szok, sam robię w .NET, zakładam, że rynek podobny, bo i klienci podobni (głównie korpo) i z tego co ja widzę to zdecydowanie się ruszyło na rynku i dużo firm szuka. Fakt, że większość ofert poniżej moich oczekiwań, ale jakbym miał noż na gardle to myslę, że w tydzień na luzie mam robotę za średnią pensję dewelopera w Polsce.
  • Odpowiedz
@git_commit: chyba raz mi się zdarzyło i faktycznie mnie przeorali, bo mocno algorytmiczna pozycja, a ja akurat z tego nie za bardzo wymiatam. Ale tak to jakieś zadanko zwykle faktycznie jest, choć ostatnio miałem rozmowę to pytania typu "czym się różni interfejs od klasy abstrakcyjnej" aż poczułem jakby ktoś mnie obrażał ( ͡° ͜ʖ ͡°).
  • Odpowiedz