Wpis z mikrobloga

Normalnie w szoku jestem. Właśnie przyjechała do mnie pani szambelan. W sensie młoda dziewczyna obsługująca wóz asenizacyjny. Swój własny.

Pogadałem chwile i jestem pod wrażeniem. Normalna dziewczyna, z 25 lat. Wcześniej pracowała na kasie. Jakieś dofinansowanie z PUPu wzieła, prawko na ciężkie pojazdy jej opłacili, napisała biznesplan i zasuwa.
Pytam czy da się wyżyć, ona mówi że w zależności od miesiąca od dychy nawet do piętnastu. Oczywiście odchodzi kredyt na wóz, opłaty na JDG ale i tak jej wychodzi dużo lepiej w porównaniu z poprzednią robotą.

Szanuje w opór takich ludzi
#pracbaza #rozowepaski #niewiemjaktootagowac
thorgoth - Normalnie w szoku jestem. Właśnie przyjechała do mnie pani szambelan. W se...

źródło: jdb3etawmwib1

Pobierz
  • 182
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@thorgoth:
Wspaniała historia, szkoda że dofinansowania nie dajemy pracującym a przy robieniu D z pup za "darmo" w przerażającej większości wypadków podpisujesz umowę o pracę na jakiś tam czas a nie idziesz na własną działalność.
Fajnie że mogłem się dziewczynie dorzucić do biznesu.
@Wollier @Nojakotako
A u was też warunkiem otrzymania dofinansowania czy tam "groszy" było bycie bezrobotnym przez kilka miesięcy?
Jeśli tak to dostrzegacie pewną niesprawiedliwość co
  • Odpowiedz
@eeehhh: odnośnie rygoru to mógłbym się rozpisać, dlaczego co i jak. Wyzej w minimalnym stopniu troche to opisałem. Aczkolwiek jeżeli robił to na czarno to mu się nie dziwie, że wziął 20zł i pojechał nie wiadomo dokąd. Teraz każdy kto ma jakikolwiek zbornik bezodpływowy lub oczyszczalnie ścieków itd musi to mieć na papierze, mieć podpisaną umowe na wywóz i wywozić to w stopniu minimalnym tak jak jest zapisane na umowie.
  • Odpowiedz
a to spoko, można było nie dać tych kilku groszy dofinansowania,

@Filipterka25: Można było nie zabierać tych 40% pieniędzy obywatelowi (licząc zgodnie z metodologią dnia wolności podatkowej, to nawet 49%)
  • Odpowiedz
Być może Heniek, który Wam ogarnia..to właśnie nie ogarnia tematu

@arturek98c: Albo nie chce ogarniać, bo chce zarobić. Zawsze się tłumaczy tym, że nie pojedzie na sąsiednią działkę bo musi mieć zgłoszenie w biurze i nikomu z doskoku nie będzie wypompowywał. Że to nie jego wina że ma mieć płacone 250zł od łebka, bo ma nad sobą smutnych panów z gminy i księgowych z oczyszczalni, że 'tamte czasy' się skończyły.
  • Odpowiedz
@PrzegrywWegetacjaTakaSytuacja: byl tu juz jeden gosc co twierdzil podobnie. ja mu wierze. Wiadomo ze nie jezdzi 8h tylko wiecej. W zaleznosci od pojemnosci wybierze na raz kilku klientow zanin pojedzie ba oczyszczalnie. Niech za klienta bierze 200 (ja place wiecej), z tego na czysto niech ma 100 ( a ma wiecej na pewno). Niech zrobi 6 klientow dziennie. To sie robi 12k nie liczac weekendow a nie wiem jak tam
  • Odpowiedz
@thorgoth: Trochę ta historia kupy się nie trzyma. Bo dotacji jest z UP 20k. A szambiarki stary trup to koszt ok 50k-70k. Jakieś nowsze sensowne nie do remontu to 100k-200k. Na świeżą działalność lub na bezrobotnego to wątpię że banki dają ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Z prawo jazdy z UP na ciężarówki, uprawnieni etc jest taki myk, że kurs zrobisz, ale musisz przynieść papier że ktoś
  • Odpowiedz
@eeehhh: to akurat prawda. Zgłosić trzeba przy składaniu zlecenia, a nie dopiero jak przyjedzie. Tak jakbyś zamawiał pizze z dodatkowym serem, a nie poinformowałeś pizzerni, że chcesz dodatkowy ser. Przy składaniu zlecenia trzeba podać, że wywóz z dwóch działek, bo w tym momencie jest już robiona adnotacja do tego ogólnopolskiego systemu asenizacyjnego od kogo będzie brane i ewentualne dopisanie dodatkowych osób, jak już przyjedzie to na takie rzeczy jest za
  • Odpowiedz
Trochę ta historia kupy się nie trzyma. Bo dotacji jest z UP 20k. A szambiarki stary trup to koszt ok 50k-70k. Jakieś nowsze sensowne nie do remontu to 100k-200k. Na świeżą działalność lub na bezrobotnego to wątpię że banki dają

@Qnioo: Oprócz tego możesz się starać o poręczenie z którejś instytucji publicznej na kredyt.

Z prawo jazdy z UP na ciężarówki, uprawnieni etc jest taki myk, że kurs zrobisz, ale
  • Odpowiedz
@krytyk__wartosciujacy: Fakt, tutaj nie mógłbym się z Tobą nie zgodzić, w sumie nie patrzyłem na to tak. No i co prawda nie powiem, że więcej znam ludzi którzy którzy zgarnęli dotację 'żeby przytulić kasę', ale znam przynajmniej jedną taką osobę i jest to na maksa żenujące.
Z drugiej strony, znam poza sobą jeszcze 3 inne osoby, z mojej branży, które dotacje zgarnęły i nadal mają swoje działalności - zupełnie spoko
  • Odpowiedz
@thorgoth: nie dziwię się, 150-300zł kasują za wywóz i różni się raczej tylko odprowadzeniem podatku. Szambo jest znacznie droższe niż ścieki do kanalizacji, dlatego ja staram się wlewać do szamba jak najmniej. U mnie na wsi jest taka sytuacja że chyba 1/3 jest podpięta pod kanalizację a reszta nie i jak kilka lat tu mieszkam to nic się nie ruszyło.
Przekalkulujcie sobie chociaż ile wody najpierw zlewacie pod prysznicem prościutko
  • Odpowiedz