Wpis z mikrobloga

Normalnie w szoku jestem. Właśnie przyjechała do mnie pani szambelan. W sensie młoda dziewczyna obsługująca wóz asenizacyjny. Swój własny.

Pogadałem chwile i jestem pod wrażeniem. Normalna dziewczyna, z 25 lat. Wcześniej pracowała na kasie. Jakieś dofinansowanie z PUPu wzieła, prawko na ciężkie pojazdy jej opłacili, napisała biznesplan i zasuwa.
Pytam czy da się wyżyć, ona mówi że w zależności od miesiąca od dychy nawet do piętnastu. Oczywiście odchodzi kredyt na wóz, opłaty na JDG ale i tak jej wychodzi dużo lepiej w porównaniu z poprzednią robotą.

Szanuje w opór takich ludzi
#pracbaza #rozowepaski #niewiemjaktootagowac
thorgoth - Normalnie w szoku jestem. Właśnie przyjechała do mnie pani szambelan. W se...

źródło: jdb3etawmwib1

Pobierz
  • 182
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@YouCanCallMeBillieGates: Nie wiem, a Ty wiesz?
Ja wiem, że sobie nie mogę nic zarzucić, otworzyłem firmę prawie 7 lat temu i do dzisiaj jeszcze część sprzętu używam na robotach.
7 lat temu, to niemało podatków, c'nie?
Wiadomo, na etacie też bym płacił podatki, ale nie tyle, bo w życiu bym nie ogarnął takich obrotów.

I okej, czy bez dotacji nie założyłbym firmy? Założyłbym, ale start miałbym o wiele trudniejszy.
  • Odpowiedz
@RudyZibi: Znajdź mi działkę bez szamba w pobliżu wojewódzkiego, za 200k 1000m2 z kanalizacją, dewy potrafią o-----ć manianę taką, że szeregówka w szczerym polu studnia głębinowa obok szambo na 400m2 działki bo jebneli bliźniaka. Jest syf dużo ludzi się przenosi na suburbia, wiochy 30km od wojewódzkiego stają się suburbiami, ludzie budują się u rolnika na polu, to i potrzeba szambowozów.
  • Odpowiedz
@thorgoth: powiedziała, że robi 10-12 godzin dziennie oraz wystawia faktury po kolacji? Pewnie też nie wspomniała o sprawozdaniach kwartalnych, czyli cały spis ile m3 od jakiej osoby zostało odebrane. Takie sprawozdania sporządza się dla każdej gminy, w której posiada się koncesję. Niby wydaje się, że to nie dużo ale godzina dziennie mija i raz na jakiś czas dzień na rozwiezienie do każdej gminy papierów. A to tylko cześć obowiązków prowadzenia
  • Odpowiedz
@wuwuzela1: zgaduje że dotacja była na działalność a nie wóz sam w sobie

@thorgoth: na działalnosc z PUP 30k max, chyba ze wzięła cos z UE to wtedy wincej.

Cały zachód ma pełno szamb bo po prostu nieekonomicznie jest robić sieć kanalizacji wszędzie
  • Odpowiedz
@kupkesobieciagne w trudno dostępnych miejscach jak góry albo lasy czy ROD zazwyczaj nie ma kanalizacji. Chodzi głównie o wieś i ROD. No w mieście też sie zdarza, że nie mają kanalizacji, bo np. są jakieś regulacje prawne itd albo mieszkają na jakieś wyspie do której idzie woda, ale prowadzenie kanalizacji pod rzeką byłoby zbyt drogie. No różne są warunki. Także ludzie dobrze z tego żyją. Albo jakieś firmy, które i tak
  • Odpowiedz
@eeehhh: z tym kwitem to nie jest tak jak mówisz. Być może prywaciarz jest leniwy albo robi was na hajs lub po prostu dwie strony są niekompetentnie prawnie douczone. Chodzi o to, że ludzie mający szambo muszą wykazywać, że nie wylewają tego do rzek lub na pola. Więc jeżeli masz działke obok sąsiada to wystarczy, ze dopisze twój numer działki i nazwisko. A ten na którego jest wywóz ma kwit,
  • Odpowiedz
@wuwuzela1: Ulicówki był popularne właśnie u nas. Na zachodzie jest pełno nasranych małych miejscowości z totalnie z d--y umiejscowionymi gospodarstwami. Tam szambiarki aż furczą, to potężny interes, nie ma opcji, by kanalizować takie małe miejscowości, to nie tylko nieekonomiczne ale szkodliwe. W Polsce są miejsca, gdzie kanalizowano wszystko co się ruszało te 10-20 lat temu z Unijnych funduszy i dzisiaj ludzie tam na tych zadupiach płacą po 60 zł za
  • Odpowiedz
Czy to nie jest uczciwy układ?

@Nojakotako: hmn.. większość obecnych "milionerów" zaczynała w czasach, gdy nie było dotacji, niskiego zusu i "wakacji zusowskich".

Czy to uczciwy układ? Musiałbyś zobaczyć ile z tych firemek pada zaraz po wymaganym okresie (6m-cy? rok?)?
Myślę, że jesteś tak ogarniętym gościem, że byś dał radę bez dotacji rozkręcić swój biznes dokładnie tak samo, tylko byś musiał kredyt spłacić bankowi a nie w podatkach. Odsetki są
  • Odpowiedz
Być może prywaciarz jest leniwy albo robi was na hajs

@arturek98c: Nie, wcześniej to poszło w drugą skrajną stronę gdzie każdy dawał po 10-20 zł i typ wypompował 5-6 posesji, bo jak już przyjechał, to po co miał jeździć w tę i z powrotem xD Bardziej się takie sprawy załatwiało na gębę. Straszny rygor się teraz z tym zrobił ale jakoś się nie dziwię.
  • Odpowiedz