Wpis z mikrobloga

Normalnie w szoku jestem. Właśnie przyjechała do mnie pani szambelan. W sensie młoda dziewczyna obsługująca wóz asenizacyjny. Swój własny.

Pogadałem chwile i jestem pod wrażeniem. Normalna dziewczyna, z 25 lat. Wcześniej pracowała na kasie. Jakieś dofinansowanie z PUPu wzieła, prawko na ciężkie pojazdy jej opłacili, napisała biznesplan i zasuwa.
Pytam czy da się wyżyć, ona mówi że w zależności od miesiąca od dychy nawet do piętnastu. Oczywiście odchodzi kredyt na wóz, opłaty na JDG ale i tak jej wychodzi dużo lepiej w porównaniu z poprzednią robotą.

Szanuje w opór takich ludzi
#pracbaza #rozowepaski #niewiemjaktootagowac
thorgoth - Normalnie w szoku jestem. Właśnie przyjechała do mnie pani szambelan. W se...

źródło: jdb3etawmwib1

Pobierz
  • 182
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RudyZibi: wyjedź poza miasto to zobaczysz. Całe osiedla teraz się budują bez kanalizacji. Dostajesz pozwolenie na bezodpływowe albo przydomowa oczyszczalnie.
Mało tego, często nie ma nawet wody z sieci i musisz kopać studnie. I nie piszą o wiosce pod Białorusią, tylko całym kraju. Gminy nie mają pieniędzy na rozbudowę sieci, ale chętnie wydają pozwolenia na podział pola kukurydzy na działki budowlane.
  • Odpowiedz
@thorgoth: Pani Szambelan z typowo polskim podejściem - zaniżyła zarobki żeby sobie konkurencji na własnej dupie nie wychować. Ma bliżej 25-30K PLN i wiem to z wiarygodnego źródła. W ramach ciekawostki - jest to robota którą można wykonywać w garniturze bo ryzyko oblania się ciekłym gównem jest praktycznie zerowa - no chyba żeś nieostrożny.
  • Odpowiedz
Pogadałem chwile i jestem pod wrażeniem. Normalna dziewczyna, z 25 lat. Wcześniej pracowała na kasie. Jakieś dofinansowanie z PUPu wzieła, prawko na ciężkie pojazdy jej opłacili, napisała biznesplan i zasuwa.

@thorgoth: pierwsze słysze by dawali dotacje na samochód z PUP.
10-15k z czego odlicz z 5 k raty na uzywaną szambiarkę minimum.
  • Odpowiedz
raz jak zobaczyłem taka sarenkę jak cofała wielką śmieciarką, a potem wywijała tymi kubłami to mi erekcja prawie spodnie rozerwała

@D00D00:

Ja raz widziałem alternatywę... może 1.5m wzrostu, czarne włosy, kolczyki na gębie, z wyglądu to z 12-15 lat bym jej dał... wsiada do autobusu przegubowego, no ale nie jako pasażer ;p
  • Odpowiedz
a teraz powiedz ile takich firm się w------o, dotacje poszły w p---u a jeszcze niedawni przedsiębiorcy klepią etat na wzięte kredyty

@YouCanCallMeBillieGates: no już nie przesadzajmy. Owszem, wiele firm padło, niektórzy nie powinni dostać dotacji, inni brali je tylko po to, by obejść wymagania i wyłudzić pieniądze. Ale też mnóstwo firm od dotacji zaczynało. Ja również kiedyś wziąłem dotację i do tej pory spłaciłem ją z nawiązką. I żadna część
  • Odpowiedz
@SzlachcicPolny: teraz będzie trudniej pod stołem, bo gminy co 2 lata kontrolę robią/mogą zrobić - do okazania umowa na wywóz oraz kwitki. W systemie i tak mają czy to przydomowa oczyszczalnia czy szambo, więc idzie łatwo policzyć, ile wywozów powinno być, a na każdy potrzebne jest pokwitowanie. Wydać byle kto świstka nie może, bo masz listę podmiotów uprawnionych na terenie gminy do świadczenia takich usług (i to niektóre są terminowe,
  • Odpowiedz
Na otwarcie firmy można dostać dofinansowanie z urzędu pracy, które jest bezzwrotne. Sam tak firmę otworzyłem

@Wollier: Dalej jest wymóg, że 2 lata musisz utrzymać działalność, żeby nie zwracać dofinansowania?
  • Odpowiedz