Wpis z mikrobloga

Normalnie w szoku jestem. Właśnie przyjechała do mnie pani szambelan. W sensie młoda dziewczyna obsługująca wóz asenizacyjny. Swój własny.

Pogadałem chwile i jestem pod wrażeniem. Normalna dziewczyna, z 25 lat. Wcześniej pracowała na kasie. Jakieś dofinansowanie z PUPu wzieła, prawko na ciężkie pojazdy jej opłacili, napisała biznesplan i zasuwa.
Pytam czy da się wyżyć, ona mówi że w zależności od miesiąca od dychy nawet do piętnastu. Oczywiście odchodzi kredyt na wóz, opłaty na JDG ale i tak jej wychodzi dużo lepiej w porównaniu z poprzednią robotą.

Szanuje w opór takich ludzi
#pracbaza #rozowepaski #niewiemjaktootagowac
thorgoth - Normalnie w szoku jestem. Właśnie przyjechała do mnie pani szambelan. W se...

źródło: jdb3etawmwib1

Pobierz
  • 182
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

pompka cyrkulacyjna się to nazywa

@Yuri_Yslin: owszem posiadam, tak sobie właśnie myślałem czy ktoś o tym napisze. Tak działa, ale i tak zamiast 20l zimnej wody to zleci ci 5l, oszczędność? Nie jest tak że poleci ciepła od razu. Musisz ręcznie to włączać albo podłączyć pod zegar lub bezpośrednio pod piec jak piec to obsługuje.Jak jest włączona cały czas to hydraulik powiedział że mocno wzrośnie zużycie opału i siadło mi
  • Odpowiedz
  • 0
@Ana77: mimo wszystko obstawiam że nie ma wielu kobiet szambelanów, to jednak trochę inny zawód niż truckerka czy operatorka żurawia.
Możliwe że ktoś jej ten kredyt podżyrował, ale czy to coś zmienia?
Dobrze że sobie dziewczyna radzi
  • Odpowiedz
@RudyZibi: ta, ale zeby nie miec oczyszalni to juz glupota - sam nie mam bo koszt miałbyc 15-16k, ale dowiedzialem sie o retrofitach i za 4-5k juz mozna samemu ogarnac - i zamiast 200zł/mc dosypujesz bakterii za 30zł wiec teortycznie po 3 latach mi sie zwroci - jakbym wiedzial o tych retrofitach to juz dawno bym zrobił

plany są oczywiscie do zrobienia kanalizy ale od 5 lat nic sie nie
  • Odpowiedz
Na otwarcie firmy można dostać dofinansowanie z urzędu pracy, które jest bezzwrotne. Sam tak firmę otworzyłem

a teraz powiedz ile takich firm się w------o, dotacje poszły w p---u a jeszcze niedawni przedsiębiorcy klepią etat na wzięte kredyty

@Wollier: @Morf: @YouCanCallMeBillieGates: Z tego co wiem to jeśli firmę się prowadzi krócej niż jakiś tam czas (chyba rok), to wtedy trzeba oddać. Więc państwo zakłada, że nie oddajecie
  • Odpowiedz
@thorgoth: No i kobieta bierze sprawy w swoje ręce. A ile tutaj Mirków co płacze na swój los że za minimalną nie idzie mieszkania kupić w 20lat w Warszawie oczywiście.

Głupio Wam teraz?
  • Odpowiedz
@thorgoth w zeszłym roku poznałem szwagra koleżanki, który ma firmę zajmująca się oknami (uszczelnia, naprawia, konserwuje). Myślałem, że może zarabia że 4k w divym miesiącu... a chłopak kupił dom, skoda superb w leasingu, Passat dla żony w leasingu, inwestuje w ziemię na wsi. Byłem w szoku
  • Odpowiedz
@RudyZibi: Tak, pewnie jest ich sporo. szybkie przykłady: posesje są położone w oddalonych miejscach od siebie i budowa sieci jest nie ekonomiczna, istnieje sieć ale niektóre miejsca są położone poniżej pewnego miejsca i trzeba budować dodatkową przepompownie (nieekonomiczne), przeszkody terenowe np. rzeka i w danej gminie musiało by być kilka oczyszczalni. Rozwiązaniem są szamba albo przydomowe oczyszczalnie.
  • Odpowiedz