Wpis z mikrobloga

@ziomekbezpoziomek wybierasz taka robote ze beda ludzie przychodzic z przeziebieniami.

Myslisz ze lekarz poz kaze Ci sciagac majtki jak powiesz mu ze masz cos na dupie? Da skierowanie do roznych lekarzy i męcz sie sam. Nastepny
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: jak patrzysz tylko na kasę to tak, lepiej być lekarzem. Ale ja wiem jak wygląda ta praca, przynajmniej dopóki nie zdobędziesz specjalizacji i nigdy bym nie chciał być lekarzem.
Generalnie programiści mówiący że lepiej być lekarzem to jedno wielkie XD
  • Odpowiedz
  • 40
@TurboDynamo: Specjalizacje jako lekarz możesz mieć mając już 31-32 lata. Ja mam 31 lat i na rynku IT wciąż jestem śmieciem do poganiania w Sprintach w korporacji pod presją. Do tego mam magistra z informatyki po Politechnice. W każdej chwili z pracy mogę wylecieć na zbity pysk.
  • Odpowiedz
  • 2
@ziomekbezpoziomek @Milo900 yup, lekarz POZ nie widzi dup pijaków codziennie. Raz na kilka miesięcy ktoś taki się trafi, ale większość to przeziębienia, grypy, wystawianie leków, skierowań itp.

Jedyny minus to trzeba się czasem pokłócić z ludźmi, ale pielęgniarki też muszą (być może nawet bardziej, bo na wiosce to lekarz ma status niczym ksiądz i jeśli ktoś ma źle wypisaną receptę to opieprz najpierw dostaną od pacjenta pielęgniarki xD lekarz to
  • Odpowiedz
  • 3
@TurboDynamo lekarz to znacznie lepsza praca niż programista. Zarobki większe, pozycja społeczna większa, większa stabilność. Lekarz nie musi się martwić, że zachodnia firma postanowi zamknąć oddziały w Polsce lub znajdzie tańszych Hindusów na jego miejsce. Żeby programista doczłapał się do poziomu zarobków lekarza musi praktycznie codziennie czytać po kilka godzin branżowe newsy, być na bieżąco z technologiami, aby nie wypaść z rynku.
  • Odpowiedz
@Tratak: spoko jak chcesz pracować z klientem po 14 godzin dziennie to lekarz jest idealną pracą dla ciebie. Ja wolę zarabiać połowę tego co lekarz siedząc wygodnie w domu.

Poza tym żeby zostać lekarzem poz to trzeba przejść ścieżkę zdrowia której ja nie miałbym zamiaru przechodzić za żadne pieniądze. Jeśli lubisz nie mieć życia poza pracą to zostań lekarzem zamiast jojczeć.

Mówisz takie rzeczy bo po prostu nie znasz pracy lekarza.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: zakład pogrzebowy to stabilna fucha, szczególnie w starzejącym się społeczeństwie

no i studio usuwania tatuażu, patrząc na coraz więcej ludzi-brudnopisów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 3
@TurboDynamo lekarz w POZ nie siedzi 14 godzin, najczęściej 8h. Większość lekarzy robi 14h bo klepią 3 dyżury na dzień, nikt ich nie zmusza, ale pieniądz nie śmierdzi, rozumiem.

A ścieżka programisty jest w obecnych czasach łatwa? Czy żeby utrzymać się na rynku IT - gdzie na Twoje miejsce czycha masa ludzi gotowych pracować za 70% tego co Ty, gdzie grozi Ci wyparcie przez AI (ok, dobrzy programiści nie zostaną wyparci,
  • Odpowiedz
  • 0
@Ksiega_dusz: są lepsze działki w IT niż bycie programistą javy, a stabilnie będzie jak staniesz się prosem, w tym co robisz. Wolę poklikać kilka h dziennie na kompie w domu i użerać się jedynie z programistami. Może zarobki niższe niż u wielu lekarzy, ale komfort pracy to wynagradza.
  • Odpowiedz