Wpis z mikrobloga

Czy warto założyć sobie #mobywatel ?

Chciałbym znać za i przeciw. Jakoś zawsze byłem przeciwnikiem tej usługi, ale z drugiej strony nie noszę dowodu plastikowego ze sobą i byłoby to wygodne. Obawiam się tylko, że państwo może mieć większy dostęp do moich danych (mail, telefon itd.). Co o tym sądzicie?
#bankowosc #kiciochpyta #pytanie #pytaniedoeksperta #urzadzajzwykopem #urzadskarbowy #finanse #dowodosobisty #polska
prawy00 - Czy warto założyć sobie #mobywatel ?

Chciałbym znać za i przeciw. Jakoś za...

źródło: b1-k9kpTURBXy9lNGNkNzRjMzA4NDZiOWYwYmY5ZTc1MTkxZTc5ZTJmZC5qcGeSlQMAzMTNGJjNDdWTBc0EsM0CWN4AAaEwAQ

Pobierz

Warto założyć sobie mobywatel?

• TAK 85.3% (5551)
  • NIE 14.7% (953)

Oddanych głosów: 6504

• 107
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@prawy00: Tak, bo możesz logować się do serwisów państwowych jak e-urząd skarbowy, epuap i inne bez konieczności pamiętania wielu haseł.
Do tego sprawdzisz punkty karne i parę innych rzeczy.
  • Odpowiedz
@prawy00:

Obawiam się tylko, że państwo może mieć większy dostęp do moich danych (mail, telefon itd.).

jakbym każdego starego dziada słuchał co nie ogarnia technologii ale wszystko be bo szpiegujom xd Przeciez panstwo i duze korporacje wiedza o tobie prawie wszystko juz w tym momencie xd
  • Odpowiedz
@bejdok jak aplikacja przechowuje twoje dane typie? To ty za pomoca tej aplikacji widzisz po prostu to, co panstwo pozwala ci widziec o tobie.

Nie wiem jaki jest sens w ogole noszenia portfela, a a nim dokumentow, jesli wszystko jest dostepne w mobywatel w moment. W razie problemow, trzeba wyrabiac, chodzic, placic. Tak to wszystko lezy w domu i tyle. Mobywatel to dobra rzecz zdecydowanie.
  • Odpowiedz
Często chodzę z portfelem, w którym mam dowód + prawo jazdy.

@bejdok: no, do momentu jak portfel się rozpłynie albo ktoś go z-----e xd zawsze warto mieć tą apke w razie sytuacji awaryjnych.
  • Odpowiedz
@prawy00: i tak zostałeś zaczipowany szczypionką, więc Twoja lokalizacja GPS i wszystkie myśli są teraz na bieżąco przekazywane na serwery rządowe ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@Krzysztof53647 Ehh... czy na prawdę mój post tak cię ztriggerował aby mówić do mnie "deb.il" czy jesteś tak wewnętrznie rozgoryczony?
Conajmniej połowie ludzi z tego typu portali na prawdę przydałby się detoks i rozmowy z ludźmi twarzą w twarz. Łatwo przychodzi Wam obrażanie innych. Wyłącz komputer, wyjdź na zewnątrz
EDIT: Nie boję się zainstalować mObywatela - po prostu jest on mi zbyteczny, dlatego go nie instaluję - chyba proste
  • Odpowiedz
@picasssss1: Masz 100% racji. Jednak chyba co jakiś czas każdy z nas ma przy sobie portfel, więc po prostu trzeba na niego uważać. Tak czy inaczej aplikacji nie używam, bo po prostu nie pomaga mi w niczym. Tak samo nie używam Facebooka/Isntagrama/Tiktoka. Kwestia gustu i przyzwyczajeń, a nie zaściankowości.
  • Odpowiedz
@prawy00 nie instaluj. Teraz państwo nic o tobie nie wie więc możesz brać kredyty i ich nie spłacać, jeździć autem i łamać wszystkie przepisy drogowe itd. Jak zainstalujesz mObywatela to wtedy państwo pozna twój pesel, który ta aplikacja mu przekaże, a także inne dane i Tusk dostanie powiadomienie i nie będzie już tak kolorowo.
  • Odpowiedz
@bejdok Twarzą twarz to ja bym cię jeszcze gorzej zwyzywał, a przed moderacją jestem grzeczny ( ͡º ͜ʖ͡º)

Jechałbym ci jak świni do koryta, a ty byś się tylko musiał z tego śmiać i uśmiechać. No chyba że jestes słaby psychicznie to nie ( ͡º ͜ʖ͡º)

Malo tego, jakbyś słyszał co ja mówię swoim podwładnym w pracy i to prosto oko
  • Odpowiedz