Wpis z mikrobloga

Czy warto założyć sobie #mobywatel ?

Chciałbym znać za i przeciw. Jakoś zawsze byłem przeciwnikiem tej usługi, ale z drugiej strony nie noszę dowodu plastikowego ze sobą i byłoby to wygodne. Obawiam się tylko, że państwo może mieć większy dostęp do moich danych (mail, telefon itd.). Co o tym sądzicie?
#bankowosc #kiciochpyta #pytanie #pytaniedoeksperta #urzadzajzwykopem #urzadskarbowy #finanse #dowodosobisty #polska
prawy00 - Czy warto założyć sobie #mobywatel ?

Chciałbym znać za i przeciw. Jakoś za...

źródło: b1-k9kpTURBXy9lNGNkNzRjMzA4NDZiOWYwYmY5ZTc1MTkxZTc5ZTJmZC5qcGeSlQMAzMTNGJjNDdWTBc0EsM0CWN4AAaEwAQ

Pobierz

Warto założyć sobie mobywatel?

• TAK 85.4% (5542)
  • NIE 14.6% (945)

Oddanych głosów: 6487

• 107
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@prawy00 ostatnio słuchałem podcastu o zwyczajach polskich chłopów. I okazało się, że chłopi nawet jak już mieli wychodki bo im państwo pobudowało to dalej woleli defekować za stodołą. Ba - często nawet zabijali wejścia do wychodków. I zastanawiałem się dlaczego Ci ludzie nie chcieli czegoś co poprawi ich komfort życia.

A potem właśnie czytam na wykopie takie rzeczy i widzę, że mimo rozwoju stu/dwustu lat dalej mocno panuje taki chłopska mentalność
  • Odpowiedz
@prawy00 wszyscy o tym że i tak Państwo ma dane no to czas na opinię. Mam i polecam. Przydatne, dobrze działa, jest kilka ciekawych funkcji. Lepiej mieć niż nie mieć.
  • Odpowiedz
Obawiam się tylko, że państwo może mieć większy dostęp do moich danych (mail, telefon itd.)

@prawy00: xd
No i będą wiedzieć, jak masz na imię i nazwisko, a nawet numer dowodu!
  • Odpowiedz
@Myszo: uffffffff, to dobrze ze w polsce wszyscy maja korzenie szlacheckie a nie jakiegos zawszonego plebsu z koltunem zyjacego w ziemiankach gdziez na bagnach polskich. niech zyje husaria!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
  • Odpowiedz
@prawy00: Wszystkie dane które są w aplikacji pochodzą z państwowych baz danych, więc to raczej użytkownik dowiaduje się czegoś o sobie, niż Państwo o tobie. Aplikacji do działania w Androidzie wystarczą tylko uprawnienia do powiadomień. Największy plus to możliwość zastrzeżenia numeru pesel jednym kliknięciem.
  • Odpowiedz
A potem właśnie czytam na wykopie takie rzeczy i widzę, że mimo rozwoju stu/dwustu lat dalej mocno panuje taki chłopska mentalność „defekowania” za stodołą bo kto to widzioł takie rzeczy

@Myszo: Żyjesz po prostu w bańce. Większość innych narodów jest mniej otwarta na innowacje, z bliskich sąsiadów zwłaszcza Czesi czy Niemcy. Niemcy nadal nie mogą uwierzyć, że istnieje coś takiego jak blik, nie rozumieją jak to działa i powoli dostosowują
  • Odpowiedz
@prawy00: ja mam i nie używam. No ale ja nie płacę telefonem i wolę kartę jak jakiś dziad boomer. Raz chciałem użyć mobywatel do złożenia wniosku o obniżkę prądu i nie działało gdy próbowałem xD
Uważam, że lepiej mieć niż nie mieć (do czasu aż wyciekną dane albo coś podobnego ( ͡° ͜ʖ ͡°))
  • Odpowiedz
@prawy00: użyłem tej aplikacji tylko raz, do zastrzeżenia numeru PESEL, co do twoich danych spokojnie - i tak jak trzeba to mają dostęp, a ostatnio wprowadzili AML (Advanced Mobile Location) przy poleczeniu ze 112, a 112 to numer na który się dodzwonisz nawet bez karty sim w telefonie, lokalizują z dokładnością do 5 metrów
  • Odpowiedz
@prawy00: I standardowo - to zależy.
Mnie osobiście nie wiem w czym taka aplikacja mogłaby pomóc. Często chodzę z portfelem, w którym mam dowód + prawo jazdy. Nie widzę potrzeby zakładania dodatkowej aplikacji w telefonie. Jak komuś to pomaga i jego życie stało się łatwiejsze, to świetnie - właśnie po to takie aplikacji powstają.
Jednak jeśli ktoś nie ma ochoty instalowania dodatkowej aplikacji przechowującej Twoje dane, bo za bardzo nie
  • Odpowiedz
@prawy00: to nie jest niezbędne do życia. Jedyne do czego jej uzywam to logowanie do panstwowych serwisów, które równie dobrze moge zrobić przez bank.
Dowodu osobistego ani prawa jazdy i tak ze sobą nie noszę. Punktów karnych sprawdzac nie muszą, a ubezpieczenia i przegląd wiem kiedy wypadają.
Ta apka jest przydatna gimbazie jak chcą kupić piwko w zabce.
apeee - @prawy00: to nie jest niezbędne do życia. Jedyne do czego jej uzywam to logow...

źródło: change-my-mind-steven-crowder-meme-11549006728fspdwxejgy

Pobierz
  • Odpowiedz
@prawy00: Ale po cholerę to instalować? Przecież jest mObywatel przez www, gdzie można wszystko zrobić na PC a nie ciupać jak te zoombie w 6" ekranik.
  • Odpowiedz