Wpis z mikrobloga

Czy warto założyć sobie #mobywatel ?

Chciałbym znać za i przeciw. Jakoś zawsze byłem przeciwnikiem tej usługi, ale z drugiej strony nie noszę dowodu plastikowego ze sobą i byłoby to wygodne. Obawiam się tylko, że państwo może mieć większy dostęp do moich danych (mail, telefon itd.). Co o tym sądzicie?
#bankowosc #kiciochpyta #pytanie #pytaniedoeksperta #urzadzajzwykopem #urzadskarbowy #finanse #dowodosobisty #polska
prawy00 - Czy warto założyć sobie #mobywatel ?

Chciałbym znać za i przeciw. Jakoś za...

źródło: b1-k9kpTURBXy9lNGNkNzRjMzA4NDZiOWYwYmY5ZTc1MTkxZTc5ZTJmZC5qcGeSlQMAzMTNGJjNDdWTBc0EsM0CWN4AAaEwAQ

Pobierz

Warto założyć sobie mobywatel?

• TAK 85.3% (5551)
  • NIE 14.7% (953)

Oddanych głosów: 6504

• 107
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@prawy00: Ja jak tylko mogę to korzystam z technologii ale tu oprócz blokady PESEL wogole ta aplikacja się nie przydaje. Jaki jest sens dowodu elektronicznego jak nie możesz przekroczyć z nim granicy czy wyrobić nowego. Bezsens. Do tego ustawione śledzenie osób. Szczególnie widoczne jak za covid-a. Jak wprowadza więcej ułatwień to się zastanowię na razie profil zaufany jest wystarczający.
  • Odpowiedz
Co za brednie a internet pewnie nadal maja wdzwaniany no szkoda, ze jakos na zachodzie jest wyzsza cyfryzacja spoleczenstwa i dostep do internetu a u nas ile milion czy dwa miliony adresow ktore nie moga miec internetu 30mbs lub szybszego (albo nie moga go miec wcale xd).

@krzywy_kanister: Na zachodnie tzn gdzie? Zachód to też turbobiedna Portugalia. Niemcy mają słaby internet i bankowość. No i nie mów, że w Niemczech
  • Odpowiedz
ostatnio słuchałem podcastu o zwyczajach polskich chłopów. I okazało się, że chłopi nawet jak już mieli wychodki bo im państwo pobudowało to dalej woleli defekować za stodołą. Ba - często nawet zabijali wejścia do wychodków. I zastanawiałem się dlaczego Ci ludzie nie chcieli czegoś co poprawi ich komfort życia.

A potem właśnie czytam na wykopie takie rzeczy i widzę, że mimo rozwoju stu/dwustu lat dalej mocno panuje taki chłopska mentalność „defekowania” za
  • Odpowiedz
@prawy00: nawet nie wyobrażasz sobie do jakich celów CBA i inne agencje wykorzystują mObywatela.
Ja też nie nie wiem ale wiem od osoby ze środka, że taka aplikacja daje dostęp na taką ilość informacji o osobie i taką inwigilację jakiej w Polsce jeszcze nie mieliśmy.
  • Odpowiedz
myślę że op się obawia, że mając appke na telefonie, umożliwi jej szpiegowanie w smartfonie innych aktywności, a nie że mObywatel będzie miał numer jego dowodu…
  • Odpowiedz
@prawy00 ja z aplikacji nie korzystam, bo na co dzień nie widzę żadnej namacalnej korzyści (może niektórzy prowadzą taki tryb życia, że korzystają tam z czegoś konkretnego, nie wiem), a jednak względy bezpieczeństwa przemawiają do mnie w taki sposób, że lepiej po prostu nie mieć takiej apki, to mniejsze ryzyko że jakiś syf zaciągnięty na telefon doprowadzi do udostępnienia danych oszustom.

Korzystam natomiast z profilu zaufanego, czasem się przydaje i warto
  • Odpowiedz
Jak masz mObywatela to nie musisz brać ze sobą portfela to duży plus. Oraz możesz się logować za pomocą kodu qr do państwowych stron.
  • Odpowiedz
@Mikoma: "Największy plus to możliwość zastrzeżenia numeru pesel jednym kliknięciem."

A działa to też w drugą stronę? Bo oczywiście przy ba założenia lokaty (online w aplikacji) w banku pokazuje, że ojoj nie można bo pesel zastrzeżony.
  • Odpowiedz
@hiperchimera: Tak. Aplikacja twierdzi, że po cofnięciu zastrzeżenia nie można ponownie zastrzec przez 30 minut. Ile się czeka od wyłączenia zastrzeżenia do możliwości wykorzystania swoich danych nie wiem. Szukając bardzo pobieżnie nie znalazłem takiej informacji.
  • Odpowiedz
autysci nie zawodza w tym watku :d szpiegowanie przez rzad i inne super teorie :D kazdy pewnie ma milionowy biznes, ktory musza chronic xD
  • Odpowiedz
@prawy00: warto, żeby się szybko logować do epuapu kodem QR, no i nie musisz pamiętać o dokumentach jak spontanicznie wpadniesz coś załatwić w urzędzie
  • Odpowiedz
Do wszystkich komentujacych ze "nie trzeba nosic portfela z dowodem"
Ale normalnie to trzeba?
Po co miec ze sobą na codzień dowód, dowód rej. auta czy prawo jazdy? Inb4 jeśli nie jezdzimy środkami komunikacji na biletach imiennych.
Za granicą i tak trzeba mieć wszystko w papierze.
  • Odpowiedz
nie noszę dowodu plastikowego ze sobą i byłoby to wygodne

@prawy00: nie byłoby bo nigdzie go nie uznają do weryfikacji tożsamości. Jedyny plus, że można zastrzec numer PESEL.
  • Odpowiedz