Wpis z mikrobloga

Czy warto założyć sobie #mobywatel ?

Chciałbym znać za i przeciw. Jakoś zawsze byłem przeciwnikiem tej usługi, ale z drugiej strony nie noszę dowodu plastikowego ze sobą i byłoby to wygodne. Obawiam się tylko, że państwo może mieć większy dostęp do moich danych (mail, telefon itd.). Co o tym sądzicie?
#bankowosc #kiciochpyta #pytanie #pytaniedoeksperta #urzadzajzwykopem #urzadskarbowy #finanse #dowodosobisty #polska
prawy00 - Czy warto założyć sobie #mobywatel ?

Chciałbym znać za i przeciw. Jakoś za...

źródło: b1-k9kpTURBXy9lNGNkNzRjMzA4NDZiOWYwYmY5ZTc1MTkxZTc5ZTJmZC5qcGeSlQMAzMTNGJjNDdWTBc0EsM0CWN4AAaEwAQ

Pobierz

Warto założyć sobie mobywatel?

• TAK 85.3% (5551)
  • NIE 14.7% (953)

Oddanych głosów: 6504

• 107
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Przecież jest mObywatel przez www, gdzie można wszystko zrobić na PC a nie ciupać jak te zoombie w 6" ekranik.

@dktr: :DDD
Rozumiem, że do przychodni czy urzędu przyniesiesz laptopa czy będziesz desktopa z monitorem 27 cali targał?
  • Odpowiedz
@NieBendePrasowac: Do urzędu idę z wnioskami lub dokumentami wygenerowanymi właśnie przez mObywatel w wersji WWW, aplikacja jest do tego kompletnie nie potrzebna. Szybciej pokaże dowód niż telefon z apką.
  • Odpowiedz
z tymi danymi to jak zamykanie zamka w drzwiach w pustostanie

@Yasuo: Jak nie zamkniesz, to Ci się ktoś tam wprowadzi nielegalnie i będziesz miesiącami/latami po sądach chodził, żeby go stamtąd wywalić. Jak spróbujesz na własną rękę, to dojadą Cię jako przestępcę.
  • Odpowiedz
@prawy00 mObywatel pokazuje Ci dane które państwo o Tobie ma. Jak masz umowę na telefon czy prąd to państwo i tak może łatwo sprawdzić gdzie mieszkasz, jaki masz numer konta czy numer telefonu. Póki na wszystko masz legalne umowy na swój nr dowodu to państwo i tak wszystko wie o Tobie.

Co do samego mobywatela to jest to coś co czasem się przydaje. Mi się to mocno przydaje do realizacji recept
  • Odpowiedz
@dktr: celem aplikacji mObywatel jest to, że właśnie nie biorę ze sobą portfela z dokumentami tylko telefon, który i tak mam zawsze przy sobie, także to jest cały sens takiej aplikacji w telefonie 6 cali (notabene, najmniejsze telefony obecnie to 6,1 cala).
  • Odpowiedz
Oni i tak mają te wszystkie informacje, po prostu przez mObywatel możesz je sobie samodzielnie przejrzeć. Znajdziesz tam np. informacje o swoim samochodzie, wizyty lekarskie i co zostało wypisane, możesz zastrzec sobie PESEL bez wizyty w urzędzie. Ogólnie bardzo przydatne. Jako bonus doedukowałem mamę, bo ona często chodzi po lekarzach to też ma łatwiejszy wgląd - jak dotąd nigdy nie używała bankowości internetowej (w sensie ma konto w banku spółdzielczym, ale wypłacić
  • Odpowiedz
Obawiam się tylko, że państwo może mieć większy dostęp do moich danych (mail, telefon itd.)

@prawy00: Jest 2025. Nie ukryjesz się już cyfrowo, a prywatne firmy wiedzą o Tobie więcej niż rząd. Na dodatek jest wprost przeciwnie - to usilne ukrywanie się może sprawić, że ktoś ze służb się Tobą zainteresuje. Wraz z rozwojem AI w ciągu 5 lat świat zmieni się w małego Cyberpunka albo Raport Mniejszości.
  • Odpowiedz