Wpis z mikrobloga

Podłoga drewnina w jednym z warszawskich przedszkoli była w opłakanym stanie przed moją pracą. Ruszające się klepki, trzeszczące przy chodzeniu, pozbawione lakieru, brudne po których codziennie biegają najmłodsi. Stał się cud i przemiła dyrektorka dostała budżet na maly remont. Podłogę udało się ustabilizować dzięki kilkuset zastrzykom kleju puchnącego, wycyklinować i polakierować. Efekt jest co najmniej zadowalający ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#remontujzwykopem #remont #budownictwo #budujzwykopem
Lowca90 - Podłoga drewnina w jednym z warszawskich przedszkoli była w opłakanym stani...

źródło: temp_file5898364385308265073

Pobierz
  • 76
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 5
@Moto_Moto są to środki opracowane w niemieckich laboratoriach. Podczas procesu szlifowania, gdy przychodzi pora szpachlowanie ubytków zamiast zwykłej szpachli używam pak stop mieszanym z drobnym pyłem drzewnym. Wg karty technicznej producenta środek ten blokuje wydzielanie się wielopierścienowych węglowodorów aromatycznych.
  • Odpowiedz
@Lowca90: A jaka jest oszczędność czasu metody z klejem w strzykawce w stosunku do ściągnięcia parkietu nałożeniu normalnego kleju do parkietu i złożenia wszystkiego z powrotem? I jak z trwałością? Klej do drewna będzie się trzymał betonowej wylewki?
  • Odpowiedz
@Wykopaliskasz: Są bardziej błyszczące i jak się uprzeć to można powiedzieć, że chodzi o to jak odbija się od nich światło.

Mają też inny wzór, usłojenie, ale wtedy tego nie zauważyłem.
  • Odpowiedz
@Michael_Jackson_: no spójrz na to i zastanów się ile czasu może zająć rozbieranie tylu deseczek do tego jak ruszysz podłoże to już trzeba będzie zdjąć wszystko to co będzie pod spodem

@AbaKowner czemu podgrzał, przy cyklinowaniu spód deski nie powinien się nagrzewać do jakichś bardzo wysokich temperatur
  • Odpowiedz
dzięki kilkuset zastrzykom kleju puchnącego

@Lowca90: poliuretan? Też chcę to zastosować, mam parkiet dębowy, klejony chyba na subit. Dam radę samodzielnie coś takiego wykonać?
  • Odpowiedz
Są bardziej błyszczące i jak się uprzeć to można powiedzieć, że chodzi o to jak odbija się od nich światło.

Mają też inny wzór, usłojenie, ale wtedy tego nie zauważyłem.

@Nemayu: Po prostu zrób kiedyś zdjęcie jakiejś lakierowanej podłogi w ciągu dnia przy odsłoniętych oknach. Kwestia konta odbijania się światła i robienia zdjęcia. Nawet jak robię zdjęcie blatu biurka, to wygląda inaczej pod innym kontem. Co do usłojenia, to widzę,
  • Odpowiedz
@Wykopaliskasz: OP już odpowiedział. Te klepki są różne i dobrze widzę. To nie kwestia kąta odbijania się światła, bo wyraźnie kończy się na krańcu klepki i tworzy linię z klepkami - nie dzieje się to na losowych klepkach.

Co do obu wariantów to nie pojawiają się po obu stronach. Po lewej masz niemal wszystkie klepki gładkie, a pozostałe mają słabe usłojenie. Po prawej odwrotnie, mocne usłojenie lub słabe, a pustych
  • Odpowiedz
Zdjęcie blatu biurka robisz na kilku zdjęciach, a nie na jednym.

@Nemayu: Możesz robić jak chcesz, na kilku lub na jednym. Te różnice nawet na jednym widać. Co do tego konkretnego przypadku, to OP Ci odpowiedział.
  • Odpowiedz
@Lowca90:
*elektroda mode on*
i czym ty się tutaj człowieku chwalisz, że włączyłeś maszynę i poszurałeś trochę po podłodze? Sprawdzałeś wogóle ile jeszcze zostało warstwy uzytkowej do zeszlifowania? Czy zamki nie są powyłamywane? Dobrałeś dobrze lakier do drewna? Eh, teraz to byle amator kupi sobie maszynkę i już wielki specjalista. Kiedyś to dopiero byli fachowcy.
*elektroda mode off*

ale tak ogólnie to fajnie wyszło. Lubię parkiety, chociaż cenowo bardziej przemawiają
  • Odpowiedz
chemolan b. Nawiercasz otwór wiertłem 4 mm i przez strzykawki wpuszczasz klej (miga być 20 ml). Tylko uważaj, ten klej puchnie a jego usunięcie z podłogi możliwe jest tylko mechanicznie

@Lowca90: Jak klej puchnie to nie wysadzi klepki od dołu?
  • Odpowiedz
Większość krytykuje bo to jedyne co potrafią. Do przysłowiowego wbicia gwoździa w ścianę wołają fachowca, a potem jęczą na forach ile to tępy i niewykształcony robol z nich kasy zdarł.
  • Odpowiedz