Wpis z mikrobloga

A nie wiecie czy planują zmienić dla elektryków max DMC z jakim można parkowac na chodnikach?
I czy to na zdjęciu to jets chodnik cyz nie? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Sam mam z tym problem bo mój lżejszy ma 2532kg a limit jest chyba 2500kg i strach parkować w mieście, choć jeszcze nikt sie nie przywalił ale tylu hejterów jest że moim zdaniem prędzej czy póżniej będzie z
  • Odpowiedz
  • 788
A nie wiecie czy planują zmienić dla elektryków max DMC z jakim można parkowac na chodnikach?

@zibizz1: a dlaczego by mieli? Chodniki są budowane pod konkretne obciążenie, i jeśli twoje auto nie spełnia tych warunków to ty masz problem, a nie chodnik.

hejterów

@zibizz1: Dbanie o dobro wspólne, to hejt? Nie wiedziałem.
  • Odpowiedz
@tanebau: samochody sprowadzane z USA nie muszą mieć europejskiej homologacji, ważne żeby były kompletnie wyposażone (to co fabryka dała) i przystosowane do europejskich przepisów.
  • Odpowiedz
  • 13
@gonzo91 z cyber trakiem jest jakis problem jesli chodzi o eu i trzeba ostro sie nagimnastykowac zeby go zarejestrowac. Jakis artykuł w necie o tym byl
  • Odpowiedz
@G06DbT Tam gdzie dopuszcza się ruch pojazdów np parkowanie na części chodnika robi sie pod 3.5t. Dodatkowo dlaczego liczy sie DMC a nie rzeczywista waga pojazdu. Samochodem załadowanym z DMC 2450 możesz wyjechać a pustym który wygląda identycznie z DMC 2530 już nie.
  • Odpowiedz
Dodatkowo dlaczego liczy sie DMC a nie rzeczywista waga pojazdu.

@zibizz1: dlatego, żeby nikt nie kombinował. Możesz auto załadować do 2500 kg, to takim możesz zaparkować. W innym wypadku każdy bus co ma 3,5T DMC by parkował na chodniku (w sumie i tak to robią, i je niszczą).

Bo jak byś widział egzekwowanie takich przepisów o nieparkowaniu? Policja/straż miejska by miała jeździć z jakąś mobilną wagą, i sprawdzać takie auta?
  • Odpowiedz
  • 46
@gonzo91: Niemieckie przepisy uniemożliwiają żołnierzom USA sprowadzenie Tesli Cybertruck. Powodem są obawy o bezpieczeństwo.

Tesla Cybertruck nie otrzymała zgody na poruszanie się po niemieckich drogach. Powodem są poważne zastrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa biernego, zwłaszcza dotyczące ostrych krawędzi nadwozia ze stali nierdzewnej.
Ale u nas wszystko prymasort.
  • Odpowiedz
Tak samo jak 3.5t zamieniono na 4.25 w kat B

@zibizz1: kiedy zamieniono 3,5 na 4,25? Bo z tego co kojarzę (ale mogę się mylić), to 3,5t masz na b, plus przyczepa bez hamulca do 750 kg.

Ale jeśli masz model auta ktory jest w wielu wersjach i tylko jedna z nich przekracza limit o 30kg i ktoś umie to ocenić i by to zgłosił to uznałbym ze ma cos
  • Odpowiedz
  • 2
@G06DbT: Z kategorią B można prowadzić pojazdy o DMC (Dopuszczalnej Masie Całkowitej) do 4,25 tony, ale tylko w sytuacji, gdy są to pojazdy z napędem alternatywnym (np. elektryczne) i pod warunkiem posiadania prawa jazdy od co najmniej dwóch lat oraz odpowiedniego wpisu w dowodzie rejestracyjnym pojazdu. Zmiana ta dotyczy większej masy pojazdów, które są cięższe ze względu na akumulatory.
Warunki dla pojazdów do 4,25 tony na kategorię B:

Pojazd z
  • Odpowiedz