Wpis z mikrobloga

Jakieś uwstecznienie nastąpiło w społeczeństwie. Jasper z tiktoka dziwi się, że jak się pożyczy w banku to trzeba oddać razy dwa.

No niemożliwe XD

Ok, to mam czelendż. Nie pan tiktoker znajdzie kogokolwiek, nie ten zły bank, kto zgodzi się oddać mu swój kapitał na 30 lat i nie będzie chciał zwrotu powiększonego o inflację i jakąś marżę.

A jak jednak z inflacją i marżą to niech policzy ile wtedy wyjdzie XD I bardziej uważa w szkole na majzie.

Tak, kredyty są i będą drogie, bo musimy stłumić inflację. Spłacamy długi z imprezy covidowej 2020-2022, po drodze wakajki kredytowe i jeszcze wciąż anulujemy paczki kredytów frankowiczom, bo oni mają mieć za darmo.

Prasa mogłaby się raz na jakiś czas pochylić bardziej poważnie nad tematem i nie tłuc ludziom do głowy głupot.

#nieruchomosci
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl: Odkrywasz to, ze większość ludzi, a w szczególności influencerzy z tiktoka, to debile? Większość Polaków mysli, ze nie placi podatkow. Podobny procent mysli, ze jak spada inflacja to ceny tez, a Ty oczekujesz, ze zrozumieja jak działa kredyt hipoteczny
  • Odpowiedz
@pastibox: no a jak ma inaczej być? Biorąc kredyt na jakiś procent to ten procent od kwoty, którą „wisisz” musisz oddać w ciągu roku. Wybierając niższą ratę (czyli dłuższy okres czasu), ta kwota pozostaje ta sama, a spłaszczany jest tylko i wyłącznie kapitał.

Wśród ludzi brakuje edukacji o tym jak jest kredyt wyliczany i jakie decyzje wpływają o jakie koszcie (wybierając wyższą ratę i krótszy okres spłaty można ten koszt
  • Odpowiedz
jeszcze wciąż anulujemy paczki kredytów frankowiczom, bo oni mają mieć za darmo.

@mickpl: Frankowiczów w to nie wliczaj. Państwo nie zrobiło im prezentu na nasz koszt. To banki złamały prawo UE (obowiązujące od 1993 r.) a teraz są zdziwione że za to ponoszą karę. No i franki nie obciążają sektora bankowego jako całość. Skutki odczuwają tylko te chciwe i cwane z banków. Taki Pekao S.A. „franków” nie udzielał bo jego
  • Odpowiedz
@mickpl: ogólnie o podatkach i sprawach państwowych się nie wspomina w szkole, bo to niedobra jest. Przecież ja sam nie wiedziałem mając 18 lat jak rozliczyć PIT, bo w szkole Cię tego nie nauczą (co powinno być podstawą wchodząc w dorosłość i podstawową wiedzą, skoro pod groźbą karną wymagana), więc nie dziw się, że dzisiejsze oskarki jutubowe nie wiedzą takich rzeczy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mickpl: uwstecznienie? Gościu jednym filmem wytłumaczył młodzieży jak działają kredyty, a ty wstawiasz dziennie kilka postów i tylko w kółko powtarzasz to co każdy wie.
  • Odpowiedz
@mickpl:

Ok, to mam czelendż. Nie pan tiktoker znajdzie kogokolwiek, nie ten zły bank, kto zgodzi się oddać mu swój kapitał na 30 lat i nie będzie chciał zwrotu powiększonego o inflację i jakąś marżę.

To ja mam teraz czelendż dla ciebie - sprawdź co to jest stopa rezerwy obowiązkowej i dlaczego napisałeś bzdurę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@pastibox

mało kto też wie, że to przy aktualnym oprocentowaniu około 75% pożyczonej kwoty to same odsetki w ciągu pierwszych 10 lat obsługi kredytu. Kapitał to tylko 13%

A ty nadal nie wiesz, że odsetki naliczane są codziennie od pozostałe to kapitału i zależą tylko i wyłącznie od tego ile kredytobiorca nadpłaci. Przestań straszyć tymi zmanipulowanymi kreseczkami.
  • Odpowiedz