Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć wszystkim,

Chciałbym poznać Wasze opinie na temat mieszkania w dużym mieście, ale z perspektywy osób po 30. roku życia, które już mają za sobą etap kawalerskiego życia, zbudowały karierę i założyły rodzinę.

Zastanawiam się, jak zmienia się podejście do życia w takich miastach jak Warszawa, gdy nie jesteś już singlem, a codzienność to dzieci, praca, obowiązki domowe i mniej czasu na "szaleństwo". Czy zaczynacie odczuwać zmęczenie wielkomiejskim życiem? Zgiełk, korki, hałas, tłumy, ale też codzienny stres związany z pracą, życiem w ciągłym pośpiechu i nadmiarem bodźców – to wszystko potrafi dawać w kość. Jak to wygląda, gdy patrzy się na to z perspektywy rodziny? A może wciąż uważacie, że duże miasto ma swoje niezastąpione zalety, których nie chcecie porzucać?

Zauważyłem też, że coraz więcej osób decyduje się na przeprowadzkę z mieszkań w takiej Warszawie do domów w mniejszych miejscowościach, niekoniecznie bardzo daleko od dużych miast – w odległości do 40 km. Wydaje się, że możliwość pracy zdalnej daje sporo elastyczności, więc łatwiej jest pogodzić spokój mniejszego miasta z codziennymi obowiązkami zawodowymi. Przeprowadzka daje też szansę na mniej stresu, mniej hałasu, bardziej spokojne życie w otoczeniu natury, ale wciąż blisko pracy i miasta, jeśli zajdzie potrzeba. Czy to jest trend, który zauważacie wśród swoich znajomych lub w swoim przypadku? Co Was skłoniło do tej decyzji? A może nadal widzicie ogromne zalety życia w dużym mieście, mimo że nie jesteście już na etapie "młodego, imprezowego życia"?

Chętnie posłucham Waszych doświadczeń i opinii!

#mieszkanie
#nieruchomosci
#mieszkaniedeweloperskie
#zwiazki
#dzieci
#miasto
#rodzina
#warszawa

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: RamtamtamSi

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim czym się różni życie w dużym mieście od życia w małym mieście? Wg mnie tylko tym że poza dużym miastem jest się skazanym na posiadanie dwóch aut i dojazdy do sklepu, szkoły, pracy, a w dużym mieście jeśli dobrze się ustawisz z miejscówką to można jechać kilka przystanków tramwajem/metrem/autobusem do pracy czy do szkoły dziecka, też większa szansa że te wszystkie usługi dowozu zakupów jak frisco działają sprawnie. Osobiście myślę
  • Odpowiedz
@ArtBB: wystarczy głośny sąsiad albo obiekt użyteczności publicznej w sąsiedztwie, by nie było "cicho". W sensie, wiadomo, że pewne dźwięki są tożsame z miastem i nie będziesz miał ich na wsi (i vice versa), ale subiektywny poziom "głośności" wsi może być wyższy.

Piszę subiektywny, bo jeszcze dochodzi to, co komu indywidualnie przeszkadza. Ja np. mógłbym mieszkać obok linii kolejowej i nawet bym tego nie rejestrował. Komuś innemu by to pewnie
  • Odpowiedz
@Anakee na wsi bywa głośniej niż w mieście wg mnie. Latem to owady non stop hałasują nocą, psy szczekają większość nocy, zdarza się że w nocy podstawiają kombajny by o samym świcie ruszyć z robotą. Za dnia traktory czy inne maszyny Ci jeżdżą w okolicy. W mieście to ma się problem wg mnie tylko jeśli w okolicy masz pub czynny do późnej godziny, albo jakieś przedszkole że za dnia nie da
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
optymistyczny-wędrowiec-67: Mieszkałem we Wrocławiu parę lat, myślałem że to moje miejsce ostateczne, ale prawda taka, że im starszy się stawałem, tym bardziej mnie to miasto męczyło. Jak pojawiło się dziecko to szukaliśmy z żoną we Wrocławiu mieszkania, jednak po kalkulacjach zwyczajnie nas nie było stać na tak ogromny kredyt (a nie chcieliśmy też mieszkać w chowie klatkowym). Ostatecznie kupiliśmy dom pod miastem i była to najlepsza decyzja w moim życiu, że
  • Odpowiedz