Wpis z mikrobloga

• 10
@BlackpillMonster no jak pracujesz z klepaczami za max 4k dolków to czego chcesz? Jaka płaca, taka praca.

Jeszcze płacone w USD, z tego co pamiętam nie można kosztów od vatu odliczać...
  • Odpowiedz
Jeszcze płacone w USD, z tego co pamiętam nie można kosztów od vatu odliczać...

@Aboin: można, nie wystawiasz faktur z VATem, ale przysługuje zwrot VATu z kosztów. Praca dla USA to pod tym względem jeden z najlepszych deali.

@BlackpillMonster najbardziej chyba bawi ta "implementacja skomplikowanej funkcjonalności" - albo ktoś w całej swojej karierze nie miał do czynienia ze skomplikowaniem, albo z AI. Tyle, że wątpliwość co do AI już
  • Odpowiedz
@Wap30 wiesz dla niektórych "Hello world" to skomplikowana funkcjonalność ;-). Ale zgodzę się że AI sporo pomaga przy pisaniu kodu, przynajmniej w mojej działce. Nie napisze go za kogoś ale pomoże.
  • Odpowiedz
@lukasz_r128: zgadzam się, używam AI codziennie, ale w kontekście pracy programisty nie różni się fundamentalnie niczym od zaawansowanego IDE czy bardzo dobrego narzędzia do analizy statycznej. Ot, po prostu przyspiesza i ułatwia pracę programisty
  • Odpowiedz
Ja korzystam praktycznie codziennie i praca z Cursor AI jest i wiele bardziej efektywna niż z polskimi klepaczam

@BlackpillMonster: nie, nie korzystasz. Ty codziennie wrzucasz coś by obrazić programistów i zastanawiam się dlaczego. Zorganizowana akcja, jakiś koleś z IT ci krzywdę zrobił czy jesteś po prostu chory?
  • Odpowiedz
@ByczekRozplodowy: wystawiam swoją fakturę bez VAT (tylko netto), a jak coś kupuję w Polsce w ramach kosztów działalności, to wartość VAT z faktury kosztowej się "odkłada" i mogę wnioskować o zwrot VATu na konto firmowe. Co prawda wtedy skarbówka lubi zrobić kontrolę, ale jak nie masz nic do ukrycia to nie jest problem. Z drugiej strony na dłuższą metę i tak bardziej opłacalny jest ryczałt, ale na początek działalności kiedy
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster tak było, następne będzie zwolnienie tych dodatkowych programistów z którymi nie możesz się dogadać i dołożenie Ci taskow (mimo że poza zadaniami dla juniora taki cursor i LLMy wariują)
  • Odpowiedz