Wpis z mikrobloga

Co myślicie o Seniorze w Javie z 7 latami doświadczenia który nie umiał zrobić tego live-coding na rozmowie rekrutacyjnej (przesiewowej - 1 etap)?

Nie mówię tutaj o firmach typu FAANG, tylko normalnej kontraktornii która jest korporacją. Potem delegowanym się jest do klientów na projekt.

Jestem trochę załamany i przez to myślę iść w stronę Analityka Biznesowego czy Frontend Developera ¯\(ツ)/¯

#pracait #korposwiat #programowanie #programista15k #java #programista25k #naukaprogramowania
Ksiega_dusz - Co myślicie o Seniorze w Javie z 7 latami doświadczenia który nie umiał...

źródło: Zrzut ekranu 2024-12-21 003812

Pobierz
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@creative-pudding: Ja się nad tym głowiłem i tak potem pół dnia i nie mogłem znaleźć odpowiedzi. Dopiero czat GPT mi powiedział, ale to chyba nie o to chodzi... W ogóle nie wiem jak się przygotować do tego typu zadań.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Algorytmy mają to do siebie, że może je ChatGPT rozwiązać w 10 sekund. Osoba prywatna musi trochę pomyśleć i trzeba to rozłożyć na elementy pierwsze. Pytania ważne to np. architektura, bazy danych, komunikacja, a nie tego typu pierdoły.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: raczej łatwe, nie trzeba zrobić czasem pętli od 1 do pierwiastka z danej liczby, sprawdzać czy modulo z tej liczby wychodzi zero, jak tak to dodajemy do listy, tylko że operacja modulo jest bardzo wymagająca także nie wiem czy to poprawne rozwiązanie xd
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: no to nie wiem, po prostu bym odrzucił listy których rozmiar jest większy niż 9 i wyszedł z pętli
a jeżeli chodzi o szukanie dzielników to bym korzystał z cech podzielności z podstawówki i napisałbym bym funkcje liczb pierwszych sprawdzając czy modulo = 0 od 1 do sqrt(N)
  • Odpowiedz
jak od 1 do N, przeciez napisałem sqrt(n)

no to jedynie to zostaje rozkład liczby na czynniki pierwsze i łączenie z sobą poszczególnych czynników i tyle

jak ci wychodzi rozkład liczby 2,2,2,2,3,3 to bedzie podzielna 2,4,8,16,3
zrobic slownik dla kazdej liczby policzyć ilość czynników i mnożyć w pętli od 1 do ilości czynników i dodać do listy
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz ja sobie rozpisałem algorytm gdzie sprawdzam czy podzielne przez 2,3,5,7 i czy spełnia warunki dwóch równań (opartych na sprawdzaniu liczby kombinacji dzielników) zrobiłem, pewnie i tak słabe rozwiązanie bo sporo operacji jest robione xd, nie wiem czy to dobre ale z 30 minut nad tym myślałem i raczej nic innego nie wykminie
  • Odpowiedz