Aktywne Wpisy

Fiutin +759
Pamięta ktoś jeszcze Discmana? Jak zakolak namieszał HRówie pętem w dupie, że jej kręgosłup pękł? XD
#afera #kiedystobylo #heheszki
#afera #kiedystobylo #heheszki
źródło: temp_file4559455159489570495
Pobierz
grzes1290 +332
Dziś terapeutka pochwaliła mnie za to, że walczę ze swoimi wyzwalaczami. Opowiedziałem jej o tym, że dziś poszedłem do paczkomatu obok sklepu i nie kupiłem 200, a tak zazwyczaj było na wyjściu do paczkomatu. W niedzielę poszedłem do żabki po coś i tak samo żadnego 200 nie wziąłem, chociaż zazwyczaj niedzielne wyjścia do żabki po coś były pretekstem do wzięcia 200. Ciężko się wychodzi z tego gówna, na prawdę żałuję, że doprowadziłem

Pomysł na ten materiał był taki, żeby osoby nieinteresujące się przemysłem kosmicznym mogły zrozumieć, o co chodzi, więc duża część materiału nie skupia się bezpośrednio na rakiecie.
W materiale znajduje się kilka ciekawostek, ale jest to tylko kropla w morzu tego, co można o tym projekcie powiedzieć.
Link do znaleziska, jeśli ktoś zechciałby wykopać.
https://wykop.pl/link/7612867/dlaczego-starship-jest-rewolucja
Wiem, że jakość materiału audio/video jest słaba ale żeby materiały stawały sie lepsze to musze je poprostu robić, więc prosze o troche wyrozumiałości
#spacex #nasa #gruparatowaniapoziomu #nauka #elonmusk #ciekawostki
Dlaczego starship jest rewolucją?
@Beznazwyy: trochę za duże słowa. Rewolucją byłaby winda kosmiczna, trebusz jak SpinLaunch czy tego typu pomysły. Starship, choć fajny, to nadal najbardziej klasyczna rakieta z napędem chemicznym, z wszystkimi bolączkami jak ciągnięcie ze sobą od startu całego paliwa.
A trebusz nie istnieje i nie będzie istaniał, opór aerodynamiczny rośnie z kwadratem prędkości jak rozpędzisz jakiś obiekt do prędkości orbitalnej w gęstej atmosferze to ten obiekt przestanie istnieć.
Mało kto wie ale kapsuły czy statki kosmiczne wchodząc w atmosfere generują siłe nośną jak samoloty i utrzymują sie jak najdłużej
@Beznazwyy: super, ale nie czyni to z niej rewolucyjnego rozwiązania. Rewolucja to skokowa zmiana. Oprócz wspomnianych wcześniej jest jeszcze maglev i kilka innych koncepcji rozpędzenia z energii na powierzchni planety, a nie chemicznego paliwa targanego ze sobą. Zaprotestowałam tylko przeciw nazywaniem tego rewolucją. To jak nazwanie syntetycznego kociego żwirku rewolucją, bo mniej śmierdzi niż naturalny żwir. No prośba. Postęp
@Beznazwyy: a czy przypadkiem rok temu nie miał już lecieć na Marsa?
@Kj5s6f2dk7s54o: I jest to skokowa zmiana. Przeciętna rakieta orbitalna klasy ciężkiej przed Starshipem wynosiła naraz nieco ponad 20 ton ładunku, a poza New Glennem nie jest rozwijane nic z osiągami ponad 40 ton (SLS nie będzie przeznaczony do żadnych regularnych lotów na dużą skalę więc go nie uwzględniam). A tu wchodzi Starship cały na biało z nośnością do 150 ton z możliwością wielokrotnego wykorzystania. To jest
@Beznazwyy: Za jednym razem?
Komentarz usunięty przez autora
@Beznazwyy: No ale robili juz testowe strzaly wiec chyba nie tylko ciekawostka - https://www.aerospacetestinginternational.com/news/space/spinlaunch-completes-tenth-flight-test-with-payloads-from-nasa-and-airbus.html
Celowo nie podałeś źródeł, zapomniałeś, czy ja to źle interpretuję?
niby miały być uniwersalne a wcale nie było tanio - nawet przy starcie używano silników wielokrotnego użytku w wahadłowcu które zasilał wielki zbiornik - i mimo że to był tylko zbiornik nadal cena była powalona..
szkoda żę buran niewypalił