Wpis z mikrobloga

Ja jestem tylko prosty junior, więc się nie znam ale czy to całe DDD to jest jakiś game changer, czy - patrząc po ilości książek, kursów, szkoleń, podcastów - jakaś nowa moda i próba opchnięcia de facto clean code i dobrych praktyk, jako czegoś odkrywczego? Używa się tego podejścia powszechnie? Ja miałem do czynienia tylko z mikroserwisami i w jednym projekcie moim skromnym, mało wartym, juniorskim zdaniem to i tak był "overkill", bo te mikroserwisy to i tak była drobnica, że równie dobrze mógł to być monolit, a jedyny DDD jaki widziałem, to również wyglądał jak przerost formy nad treścią, tj na pierwszy rzut oka to wyglądało jak mini Netflix, a to dosyć prosta apka była. Ale jak mówię, ja 10 lat expa nie mam, więc może nie umiem na to spojrzeć "szerzej" XD

#programowanie #programista15k #pracait
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

No właśnie przeglądam ogłoszenia i w sporej części DDD jest w wymaganiach,

@mandanda: z DDD jest jak OOP: każdy chce, nikt nie wie na czym polega xd Możliwe, że u jednych DDD ograniczy się do logicznego podziału na pakiety albo dziedziczenia po abstrakcyjnym ValueObject xd

Poczytaj sobie o tym, bo w większości to wartościowe informacje. Im więcej wiesz tym lepiej
  • Odpowiedz
@mandanda: Zastosowanie może i jest ale dla potężnych systemów a nie dla CRUDA zapisującego do bazy. Decydując się na DDD od początku podnosisz próg wejścia, i w praktyce u nas wyszło że połowa nie rozumiała jak co ma zrobić i całość trwała 4x dłużej niż powinna (dla zwykłego cruda).
  • Odpowiedz
  • 0
@piecipoltysiaca: @Saly To przy takim projekcie nie jest oddelegowany jakiś "mentor", który jedynie czym się zajmuje, to pilnuje "trzymania się zasad"? Bo jestem w stanie sobie wyobrazić, jak po trzecim sprincie, bez takiej kontroli cała filozofia byłaby pogrzebana xd
  • Odpowiedz
@mandanda: normalnie to masz team seniorów, który sam się organizuje. Musisz mieć w teamie osoby, które rządzą lub team jest w stanie dojść do zgody poprzez swój profesjonalizm i/lub uległość
  • Odpowiedz
@mandanda: Ja mam 10+ lat doświadczenia i takie typowe DDD użyłem jedynie raz w projekcie, który miał naprawdę skomplikowaną logikę biznesową, wymagał audytowania każdej operacji i gdzie po prostu cały ten początkowy narzut i tak się opłacił, a większość konceptów DDD naturalnie pasowała. Natomiast wiele elementów idących często w parze z DDD, np. screaming architecture, mediator pattern, CQRS, używam już dużo częściej, bo pozwalają uzyskać fajną architekturę, dobry performance i
  • Odpowiedz
@mandanda: W programowaniu "moda" się nie zmienia. Moda na DDD była już 7 lat temu, języki nazywane modnymi nadal są tak samo nazywane po 10 latach xD Szybko zauważysz że ten cały hype w programowaniu to wielki obracający się walec walkujacy w kółko to samo.
  • Odpowiedz
@mandanda: Kup sobie porządną książkę do DDD i poczytaj bo te odpowiedzi powyżej to śmiech i brak zrozumienia tematu. DDD to nie tylko agregaty, value objecty i repozytoria o których wszyscy piszą czyli wzorce taktyczne, ale cały szereg wzorców strategicznych mówiących jak pracować z biznesem, odkrywać język wszechobecny, dzielić system na moduły, poddomeny, konteksty ograniczone, itd.

DDD to nic innego jak zestaw narzędzi i wzorców i od ciebie i skali
  • Odpowiedz