Dostałam pracę b2b na mid java developera i w umowie mam że jak coś s-------ę to kara umowna 50k zł. Chciałam zapytać czy to normalne żeby kara umowna wynosiła aż tyle co miesięczna pensja? Czy to standard w branży? #programista50k #programista15k #pracait
@Mannequeen: od 2011 na B2B, od zawsze odmawiam podpisywania umów z takimi karami, firmy z reguły marudzą, potem, że przecież OC możesz wykupić. U mnie najczęściej chcieli wpisywać kary umowne idące w miliony złotych więc im mówiłem, że jak mi dołożą tyle żebym tak duże OC mógł opłacać co miesiąc to nie ma problemu, wtedy temat najczęściej się rozmywał. Pracując z korpo pewnie za wiele nie wynegocjujesz, ale mniejsze firmy
@Mannequeen: standardowy zapis, w umowach b2b mozesz miec wszystko. Kiedys mialem podobny zapis z karą umowna do 50k euro, z czasem po negocjacjach udalo mi sie ten zapis w umowie usunąć.
@Mannequeen: Amatorzy, w mojej umowie kara umowna to jest całe złoto z fortu Knox i seppuku chińskim nożem do chleba z Aliexpress w przedziale cenowym 0.1 - 0.2$.
#programista50k #programista15k #pracait
Tak to wygląda w znacznej części polskich firm typu software house albo kontraktornia.
Ubezpieczanie się od błędów wtedy nie jest konieczne, nigdy nie miałem i nie znałem przypadku próby egzekwowania tego typu należności.
@pyszniarz: Ale masz dobrze, możesz się odzywać do lepszych od siebie. Zazdroszczę. Mnie biją jak tylko podniosę wzrok na panią z HR.
@HuGho: No odzywać się jeszcze nie mogę. Narazie tylko przez teamsy piszę do niego żeby mnie odpiął
@jalop: słyszałeś o choć jednym przypadku, w którym takie OC się sprawdziło?
@Mannequeen: jak rozumiem pozycja juniorska?
@Mannequeen: Amatorzy, w mojej umowie kara umowna to jest całe złoto z fortu Knox i seppuku chińskim nożem do chleba z Aliexpress w przedziale cenowym 0.1 - 0.2$.