Wpis z mikrobloga

Dostałam pracę b2b na mid java developera i w umowie mam że jak coś s-------ę to kara umowna 50k zł. Chciałam zapytać czy to normalne żeby kara umowna wynosiła aż tyle co miesięczna pensja? Czy to standard w branży?
#programista50k #programista15k #pracait
  • 49
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mannequeen: Ogólnie to spotkałem się z takimi zapisami i były różnych wielkości. Dopiero niedawno się dowiedziałem, że jest coś takiego jak OC dla programistów, więc możesz dla świętego spokoju sobie takie kupić, szczególnie jak nie za dużo wiesz o tym kontrahencie. Cena 600-1000 zł na rok.
  • Odpowiedz
@Mannequeen #zagranico się kontrakty robi jako odpowiednik spółki z o.o. (z ograniczoną odpowiedzialnością) gdzie jak do czegoś takiego dojdzie, to nie mogą cię windykować z twojego majątku tylko z tego co jest w spółce, i elo.

Ponadto standardem jest polisa ubezpieczeniowa na takie sytuacje.

Np. płaciłem około £500 rocznie za polisy public liability, professional indemnity, i coś tam jeszcze - każda do miliona £ roszczeń.
  • Odpowiedz
  • 0
@Mannequeen Gdybyś napisał, że to praca delphi developer to bym się zastanawiał czy to może być prawda, ale java? Musiałem ostatnio schować do wnętrza miskę dla psa, bo wygłodniali programiści java w nocy my wyżerali karmę.
  • Odpowiedz