Aktywne Wpisy

Anoniemamowy +149
Baby to takie materialistki, że masakra. Mam 3 koleżanki w wieku 25-35 lat, wszystkie trzy mężatki. Tak się składa, że mężowie wszystkich trzech pracują za granicą - jeden jest jakimś podwykonawcą i pracuje w budowlance w Niemczech, drugi jest kierowcą tira i sra do żwira i robi trasy po krajach UE, a trzeci pracuje w czymś w rodzaju tartaku/hali produkcyjnej w Norwegii i wykonuje drewniane, duże elementy i podzespoły do różnych rzeczy.
FufuGirl2030 +7
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

źródło: pasjonat
PobierzI wypowiedziach zawężałem sytuację do osób z którymi pracuję. A są to głównie osoby na UoP, a nie b2b.
@qszy13 i ile nadpłaciłeś przez te 4 lata + jakie masz zarobki?
@notBart: nie masz pojęcia ile kosztuje budowa domu, prawda? Co do drugiego stwierdzenia, zakredytowani ludzie a nie bogaci.
@notBart: ja jestem dziwakiem, kupiłem stary, ale zadbany dom za 600k z dużą działką i garażem (bo na tym mi zależało), poza tym spłacają go kawalerka, którą kupiłem pod najem i moje byłe mieszkanie, które nadal się spłaca, ale tym razem pieniędzmi najemców. W domu kwestia zmiany źródła ogrzewania i ocieplenie ścian, a reszta w stanie do zamieszkania i powolnego robienia "pod siebie". Czy
@qszy13: długotermino leasing wychodzi i tak drożej niż gotówka - skalkuluj sobie ile zaoszczędzisz na nadpłacie kredytu, a ile stracisz na leasingu
@IksdeHeheh: problem w tym, że Polacy nie potrafią oszczędzać - jeśli nie mają obowiązku spłaty kredytu, to sami tych pieniędzy by nie odłożyli, tylko przejedli i na starość nie mieli ani gotówki, ani domu.
A zasada jest bardzo prosta - od razu po wypłacie część ląduje na osobne konto.
@notBart: "budowa domu" do stanu surowego może kosztować i 250k. Jakie to ma znaczenie w tej dyskusji? Poprostu sam nie wiesz jakie rzeczy się składają na całość. Działka, pozwolenia, projekty, budowa, wykończenie. Co można zrobić w róznych standardach, każdy rosądny powie ze to min 800k - 100k, za mały dom.
Czy znajomi budujący domy w okolicach 2015 roku też budowali za obecne ceny?
Napisałem, że ludzie których znam na b2b już dawno pospłacali kredyty. "Dawno" to nie jest wczoraj, bo wzięli kredyty w 2021. A ty porównujesz moje wypowiedzi do obecnych realiów i nawet jak dodasz te dwa lata to chyba nie jest tak zle? Dom
@Ranger Kusi wczensiejsza spłata kredytu bo raz, że mniej finalnie zapłacę a dwa szybciej pozbędę się pętli żeby wziąć następną jeszcze większą na jakiś dom (w mieszkaniu mnie jednak irytują sąsiedzi, wspólnoty itd)
A co do
@qszy13: no to jeszcze pozostaje kwestia odłożenia na wkład własny, który nie będzie mały przy domu... Nie zazdraszczam ;)
@qszy13: zrób sobie prostą kalkulację, jaki zwrot musiały by mieć twoje obecne oszczędności (chodzi mi np o lokatę), żeby przebić zwrot z kredytu. Może ci wyjdzie (a raczej tak) że spłata kapitału będzię najbardziej oplacalna inwestycją. Oczywiście poduszki się nie pozbywaj!
@notBart: kurde koleś, piszą ci tutaj rozsądne argumenty, a ty dalej się upierasz i robisz idiotyczne fikoły aż mnie skręca że nie dostrzegasz w jak wielu aspektach to jest głupie.
Nie powtarzając zbytnio tego co pisali inni, 25k na fakturze to (uwzględniając urlop, święta, ze dwa tygodnie chorobowego) około 16900 zł. Tak, odkładanie miesięcznie 12 000 zł jest dosyć problematyczne ( ͡° ͜