Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do #miernotydrogowe, które tak pyskują we wpisie o potrąceniu ciężarnej. To że wielu z was nie zna przepisów i obowiązków pieszego to już udowodniliście dobitnie w tamtym temacie.

Chcę cie was zapytać jak logicznie zdefiniujecie sytuację w której nie widać pieszego i należy zwolnić przed przejściem?

Spodziewam się że wasz intelekt nie obejmie niuansów tego pytanie więc daję podpowiedź:

W waszych główkach to pewnie takie myśli nawet się nie pojawiły tylko recytujecie jakieś słowa, których znaczenia nie rozumiecie. Poniżej wklejam znane zdjęcie i spróbujcie teraz wyjaśnić, że jak kierowca WIDZI PUSTE PRZEJŚCIE (czyli nie widzi pieszego) to ma zwalniać? xD

Zebra jest właśnie po to żeby czarne sylwetki były zauważalne na przejściach, a przepisy daja pierwszeństwo pieszemu tylko gdy znajduje się na przejściu

#motoryzacja #samochody #wypadek #polskiedrogi
cwlmod - Mam pytanie do #miernotydrogowe, które tak pyskują we wpisie o potrąceniu ci...

źródło: 1

Pobierz
  • 180
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 302
@cwlmod: nie pamiętasz co mówili na kursie milion razy? ...NALEŻY ZACHOWAĆ SZCZEGÓLNĄ OSTROŻNOŚĆ!!! Dotyczy każdej sytuacji na drodze.
  • Odpowiedz
  • 405
@cwlmod: jeśli nie jesteś pewien, że nikogo tam nie ma, to zwolnij. W zasadzie literalnie czytając przepis masz zwolnić przed każdym przejściem nawet jak wiesz, że tam nikogo nie ma.

Swoją drogą cel pokazania polskim policjantom takiego zdjęcia jak zamieściłeś był dokładnie taki, że jak nie wiesz czy tam Jaś stoi, to zwolnij, nic nie stracisz. Tylko takie ciołki jak ty próbują przenieść ciężar odpowiedzialności na Jasia.

O ostatnim zdaniu
  • Odpowiedz
  • 5
jeśli nie jesteś pewien, że nikogo tam nie ma, to zwolnij

@kuraku: Jak możesz być pewien, że kogoś nie ma skoro go nie widzisz? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

W zasadzie literalnie czytając przepis masz zwolnić przed każdym przejściem nawet jak wiesz, że tam nikogo nie ma.

Zacytuj go bo
  • Odpowiedz
@cwlmod: oni wszyscy będą szczekać że trzeba uważać trzeba zwolnić że hurr durr taki przepis i bezpieczeństwo i będą bluzgać na wszystkich którzy po prostu zwracają uwagę na problem i potencjalne niebezpieczne sytuacje do których może przez to dochodzić. Aż w końcu po zmroku, na nieoświetlonym przejściu, gdy będzie padał deszcz a z przeciwka będą jechały samochody i nie zauważą tego chłopaka ubranego na czarno który czeka przy przejściu i
  • Odpowiedz
  • 13
Aż w końcu po zmroku, na nieoświetlonym przejściu, gdy będzie padał deszcz a z przeciwka będą jechały samochody i nie zauważą tego chłopaka ubranego na czarno który czeka przy przejściu i dostaną 1500zl i 15pkt i

@bArrek: To dokładanie. Dzbany teoretyzują jakby życie wyglądało jak parę kresek na kartce robiących za szkic. Wystarczy że będzie szarówka + odbijające się od mokrych powierzchni światła aut z naprzeciwka by skutecznie oślepić kierowcę.
  • Odpowiedz
@cwlmod: to zdjęcie jest robione na wzór zagranicznej kampanii,

tam przeslanie był takie, aby właśnie w warunkach jesiennym być jeszcze bardziej ostrożnym, uważnym bo jak ciemno to gorzej widać,

u nas założyli dzieciakowi kamizelkę i pora na CSa
  • Odpowiedz
Jak możesz być pewien, że kogoś nie ma skoro go nie widzisz? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@cwlmod: jeśli nie jesteś pewien, to zwolnij, a w razie potrzeby zatrzymaj się aż się upewnisz( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zacytuj go bo chce się pośmiać z ciebie xD

Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejścia dla pieszych, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność, zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszego znajdującego się na tym
  • Odpowiedz
  • 3
tam przeslanie był takie, aby właśnie w warunkach jesiennym być jeszcze bardziej ostrożnym, uważnym bo jak ciemno to gorzej widać,

@SpalaczBenzyny: Jednocześnie to zdjęcie pokazuje, że jak ktoś się źle ubierze to jest niewidoczny w złych warunkach i nie ma daje się zauważyć. Raz mi taki rumcajs wyskoczył ale zwolniłem bo było urwanie chmury i w ostatnim momencie go zauważyłem bo akurat było czarne tło obok przejścia.
  • Odpowiedz
  • 5
jeśli nie jesteś pewien, to zwolnij, a w razie potrzeby zatrzymaj się aż się upewnisz( ͡° ͜ʖ ͡°)

@kuraku: Jeszcze może wyjdę i pobiegam dookoła przejścia żeby upewnić się, że na pewno nikogo nie ma ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Proszę, pogrubiłem ci interesujący cię fragment, bo takiego tytana intelektu tyle literek do przeczytania i zrozumienia może przerosnąć.

Fajnie, właśnie ty się pochwaliłeś jakim tytanem intelektu jesteś. Masz
  • Odpowiedz
Jest różnica między stwierdzeniem "widzę przejście i mam pewność, że nikogo tam nie ma" a "nie widzę dobrze przejścia, nie mogę stwierdzić na 100% że kogoś tam nie ma" a "widzę pieszego" w drugim przypadku zwalniasz, bo nie widzisz dobrze. W pierwszym jedziesz normalnie. W trzecim zwalniasz/zatrzymujesz się. Nie było na kursie?
  • Odpowiedz
  • 2
Jest różnica między stwierdzeniem "widzę przejście i mam pewność, że nikogo tam nie ma" a "nie widzę dobrze przejścia, nie mogę stwierdzić na 100% że kogoś tam nie ma" a "widzę pieszego" w drugim przypadku zwalniasz

@keeper772: Zgoda ale zdajesz sobie sprawę że są przypadki gdy warunki nie są idealny, ty wypatrzujesz pieszego, a on i tak ci się zleje z tłem? Tym nie mniej odpowiedziałeś prawidłowo na zadane pytanie.
  • Odpowiedz