Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do #miernotydrogowe, które tak pyskują we wpisie o potrąceniu ciężarnej. To że wielu z was nie zna przepisów i obowiązków pieszego to już udowodniliście dobitnie w tamtym temacie.

Chcę cie was zapytać jak logicznie zdefiniujecie sytuację w której nie widać pieszego i należy zwolnić przed przejściem?

Spodziewam się że wasz intelekt nie obejmie niuansów tego pytanie więc daję podpowiedź:

W waszych główkach to pewnie takie myśli nawet się nie pojawiły tylko recytujecie jakieś słowa, których znaczenia nie rozumiecie. Poniżej wklejam znane zdjęcie i spróbujcie teraz wyjaśnić, że jak kierowca WIDZI PUSTE PRZEJŚCIE (czyli nie widzi pieszego) to ma zwalniać? xD

Zebra jest właśnie po to żeby czarne sylwetki były zauważalne na przejściach, a przepisy daja pierwszeństwo pieszemu tylko gdy znajduje się na przejściu

#motoryzacja #samochody #wypadek #polskiedrogi
cwlmod - Mam pytanie do #miernotydrogowe, które tak pyskują we wpisie o potrąceniu ci...

źródło: 1

Pobierz
  • 180
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

To, że piesi powinni byc jak najlepiej widoczni to jedna kwestia. Drugą kwestią jest przestrzeganie limitów prędkości przez kierowców i zwalnianie przed przejściami dla pieszych. Pieszy przy potrąceniu będzie mieć większą szansę, jeżeli kierowca jedzie 50 km a nie 100 jak to niektórzy "jeżdżę szybko ale bezpiecznie hehe".
  • Odpowiedz
  • 2
podobne zdjęcie to można zrobić nawet z pieszym już na przejściu, nawet idącym z lewej strony i już w połowie drogi

@SpalaczBenzyny: Bez przesady. Na zebrze pieszy jest już do zauważenia, bo tło jest w miarę jednolite i jest zebra. Jak cię oślepiają auto to coś ci tam mignie gdy pieszy przejdzie na tle reflektora

mi się wydaje, ze tak za bardzo akademicko skupiacie się na tym pieszym przed przejściem, itd.. w
  • Odpowiedz
  • 0
pro tip: jak zamkniesz oczy to nikogo nie ma na drodze, można przygazować.

@borostwor: Stosuję za każdym razem jak przekraczam 100km/h Jedzie się łatwiej :D
  • Odpowiedz
  • 2
Pieszy przy potrąceniu będzie mieć większą szansę, jeżeli kierowca jedzie 50 km a nie 100 jak to niektórzy "jeżdżę szybko ale bezpiecznie hehe"

@Sagittus: Pieszemu tez nic się nie stanie jeśli nie da się potrącić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@cwlmod Mam takie przejścia, w których to zawsze uważam bardziej niż szczególnie. Przy okazji klnę na czarny kolor kurtek, których po prostu nie widać w pół cieniu.
  • Odpowiedz
  • 5
@szklisty: Trzeba uważać. Dla mnie to normalne, że nie wchodzę na przejście jeśli kierowca nie zwalnia. Nawet jak jestem na przejściu to obserwuje czy na pewno we mnie nie wjedzie.

To jest takie pieprzenie półinteligentów, że kierowca ma na wszystko uważać. Nikt nie chce przejechać pieszych specjalnie. Każdy uważa, a wypadki i tak się zdarzają, ale głąby nie potrafią tego zrozumieć.

Owszem są totalne nieogary za kółkiem i po to
  • Odpowiedz
  • 1
@ZlotoInternetu: A jak właczysz np premium xenony/ledy, które są bardzo jasne i robią mocne odcięcie na granicy? Wtedy bywa trudno dojrzeć co jest zaraz za obszarem doświatlanym przez światła.

Poza tym mówimy o ogólnej zasadzie. Piesi są potrącani bo albo wejdą źle na przejściech albo zamyślony nieogar nie nie zauważa widocznego z daleka pieszego albo normalny kierowca akurat nie dojrzy dobrze pieszego ubranego na czarno. Pomagajmy sobie, a nie płaczemy
  • Odpowiedz
  • 1
dlaczego ten obrazek miałby mnie przekonać do tego żeby bronić kierowców którzy zabijają pieszych na pasach?

@quizonmyface: Tobie to już nic nie pomoże xD Oddaj prawko nieogarze zanim kogoś zabijesz przez swój brak myślenia

@CREATE_USER Patrz na tego wyżej. Wstawiłem obrazem, którego opisałem w jasny sposób, a typ dalej niczego nie skumał xD
  • Odpowiedz
A jak jest jak widzisz przejście i jesteś pewien, że nikogo nie widzisz, a jednak ktoś tam jest tylko jest tak ubrany, że go nie widzisz. Ja p------ę no, wykopków jak zwykle przerasta coś więcej niż jeden idealny scenariusz xD
  • Odpowiedz
Co ja p------ę, potrafią i co 50m zrobić przejścia, bo tak, bo jak jest przejście to przecież od razu bezpieczniej xD a jak nie to i tak winę się zwali na kierowcę i pora na csa
  • Odpowiedz
Zachować szczególną ostrożność to znaczy jechać tak, żeby ubrany na czarno jaś, wyskakujący w nocy nie był zbyt trudny do ominięcia. Jeśli widzisz ziobro ludzi to i tak masz być na nich gotowy. Prędkość i skupienie są tutaj kluczowe.
  • Odpowiedz