Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do #miernotydrogowe, które tak pyskują we wpisie o potrąceniu ciężarnej. To że wielu z was nie zna przepisów i obowiązków pieszego to już udowodniliście dobitnie w tamtym temacie.

Chcę cie was zapytać jak logicznie zdefiniujecie sytuację w której nie widać pieszego i należy zwolnić przed przejściem?

Spodziewam się że wasz intelekt nie obejmie niuansów tego pytanie więc daję podpowiedź:

W waszych główkach to pewnie takie myśli nawet się nie pojawiły tylko recytujecie jakieś słowa, których znaczenia nie rozumiecie. Poniżej wklejam znane zdjęcie i spróbujcie teraz wyjaśnić, że jak kierowca WIDZI PUSTE PRZEJŚCIE (czyli nie widzi pieszego) to ma zwalniać? xD

Zebra jest właśnie po to żeby czarne sylwetki były zauważalne na przejściach, a przepisy daja pierwszeństwo pieszemu tylko gdy znajduje się na przejściu

#motoryzacja #samochody #wypadek #polskiedrogi
cwlmod - Mam pytanie do #miernotydrogowe, które tak pyskują we wpisie o potrąceniu ci...

źródło: 1

Pobierz
  • 180
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@CREATE_USER: Nie chce dostać bana, ale masa ludzi jaka się wypowiada po #wypadek to ludzie naprawdę "mało myślący". Żadnej sensownej dyskusji nie ma. Ty kierowca, ty zabijasz.

Najlepsze że część tych przegrywów mnie kojarzy z tych tagów i tak im żół zaszła na oczy, że dowolny mój komentarz odbierają za głupi i nawet nie czytają co piszę, ale musą dodać swój wysryw xD

Człowiek próbuje naświetlić że większosć
  • Odpowiedz
  • 2
Zachować szczególną ostrożność to znaczy jechać tak, żeby ubrany na czarno jaś, wyskakujący w nocy nie był zbyt trudny do ominięcia

@borostwor: Ale wiesz, że to niewiele znaczy? To że masz uważać nie znaczysz, że twoja wina jest po kolizji.

Lepiej mi wytłumaczyć co znaczy "być głupim" jeśli ktoś ubiera się na czarno i paraduje po ulicy gdy jest ciemno jak gdyby był środek dnia? Prawo nie zabrania ci ubierać
  • Odpowiedz
Banda cholernych teoretyków jeżdżących na co dzień tramwajami a samochodem tylko w sobotę na zakupy i raz w miesiącu do rodziców i tacy właśnie uważają się za najmądrzejszych i najlepiej jeżdżących.

@bArrek: Tak samo bylo z wyprzedzaniem na pasach, najpierw spiewka o tym jak to "hehe wystarczy nie lamac przepisow", a potem wielki szok i lament jak szly masowo mandaty za to ze nawet nie zauwazyli ze jadacy rowno z
  • Odpowiedz
@cwlmod: Jeszcze u nas przejścia co 20-50 metrów, oczywiście zwykle niedoświetlone, często jakieś krzaki/drzewa zasłaniają, nierzadko za łukami, a jeszcze między przejściami pierdyliard znaków.
  • Odpowiedz
@cwlmod: no dokładnie, dlatego zacząłem ich jazdę nazywać wolno WIĘC bezpiecznie, bo według nich jadą wolno więc z automatu jest bezpiecznie, a to, że nie ogarniają kompletnie co robią na drodze oprócz utrzymywania prędkości poniżej ograniczenia to niezbyt ich interesuje.
  • Odpowiedz
To że masz uważać nie znaczysz, że twoja wina jest po kolizji.

@cwlmod: oczywiście, masz dać z siebie tyle ile sensownie możliwe. Zebra to szczególne miejsce więc twoje możliwości powinny być zwiększone. A nie że se jedziesz 50 bo tyle jest maks.
  • Odpowiedz
@bArrek: Jak masz taką sytuacje pajacyku ze wsi jeżdżący 20letnim szrotem bmw to zwalniasz nawet do 30km/h przy takim przejściu dla pieszych. Jak tego nie rozumiesz to lepiej oddaj prawko.
  • Odpowiedz
  • 1
Tak samo bylo z wyprzedzaniem na pasach, najpierw spiewka o tym jak to "hehe wystarczy nie lamac przepisow", a potem wielki szok i lament jak szly masowo mandaty za to ze nawet nie zauwazyli ze jadacy rowno z nimi samochod zaczal zwalniac, albo policja hamowala przed pustymi pasami i wlepiala 1500.

@harrame: Tak, to mnie najbardziej rozwaliło. Taki był kwik że łeeee jak można na pasach wyprzedzadź, a potem w
  • Odpowiedz
  • 2
Jeszcze u nas przejścia co 20-50 metrów,

@kemek: No bez przesady ale jadąc samochodem tak to wygląda. Przejście co 100-150 metrów i weź ty normalnie jedź jak bez przerwy trzeba wypatrywać pieszych. Rozumiem osiedlowe uliczki ale nie te rozprowadzające.
  • Odpowiedz
  • 0
@Vampurr: Tylko jak policzysz ile cię kosztuje zwolnienie x ilość przejść w Polsce to robi się z tego zauważalna różnica. Ofc trzeba zwolnić w naprawdę złych warunkach
  • Odpowiedz
  • 1
A nie że se jedziesz 50 bo tyle jest maks.

@borostwor: Eee no jak to. Miernoty drogowe mówią, że jak się jedzie na limicie to nic się nie może zdarzyć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@harrame

Tak samo bylo z wyprzedzaniem na pasach, najpierw spiewka o tym jak to "hehe wystarczy nie lamac przepisow", a potem wielki szok i lament jak szly masowo mandaty za to ze nawet nie zauwazyli ze jadacy rowno z nimi samochod zaczal zwalniac, albo policja hamowala przed pustymi pasami i wlepiala 1500.

XDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Tak, byłem tymi MASOWYMI MANDATAMI za wyprzedzeniu na przejściu dla pieszych przez to, że policja obok
  • Odpowiedz