Wpis z mikrobloga

Dlaczego coś tak ekstremalnego jak pełny rękaw tatuaży jest ostatnio tak powszechne?

Niezależnie od tego, kto co myśli o tatuażach, zrobienie sobie dalej ręki (albo obu) to jest ekstremalna modyfikacja ciała i wyglądu. A tymczasem mam wrażenie, że wśród Gen Z, ogromne tatuaże to coś tak normalnego jak kiedyś przekłute uszy. Zauważyłam to tego lata, kiedy jeździłam po różnych miejscach i widziałam bardzo dużo bardzo młodych ludzi tak "naznaczonych". Rzuca się to w oczy także wśród sportowców.

Mam wrażenie, że więcej Gen Z kobiet ma tatuaże niż prawo jazdy xD

#tatuaz #przemyslenia #tatuaze
  • 155
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BarkaMleczna Bo to czyjeś cialo i może sobie robić z nim co chce. Jeśli ma ochotę na sporej wielkości tatuaż to go robi a nie myśli o tym jak to będzie wyglądać za X lat. Plus generalnie tatuaże obecnie są dość powszechne i akceptowane wśród pracodawców czy nawet służb.
  • Odpowiedz
Plus generalnie tatuaże obecnie są dość powszechne i akceptowane wśród pracodawców czy nawet służb.

@wrzucam_koty_i_przegrywam: no chyba nie do końca takie jak "rękawy" a i czytałem ze pracodawcy tez zaczynają patrzeć na takich ludzi jak na mających problemy psychiczne (co często nie mija się z prawdą).
  • Odpowiedz
@BarkaMleczna: chęć wyróżniania się, niedobór atencji, należność do grona wytatuowanych, pokazanie się w stylu "popatrzcie, ja też jestem fajny, cool i trendy!". Zawsze mnie śmieszy jak widzę tych młodych chłopaczków z wydziaranymi rękawami, a tam wszędzie ten sam motyw lasu, wilka, jakiś zegar czy twarz kobiety - podejrzewam, że jakieś 3/4 ludzi, którzy wytatuowali sobie rękaw ma niemal te same wzory. Niby chcą się wyróżniać z tłumu, a każdy taki
  • Odpowiedz
@BarkaMleczna to wynika z intensyfikacji programów socjalnych. Tatuaże najpopularniejsze są wśród biedoty, ludzi niewyedukowanych, mających problemy psychiczne. Ci ludzie jakoś od czasu covidu są wynagradzani zbyt dobrze - mamy do czynienia ze spłaszczeniem klasy średniej niższej z biedotą. Ciągłe podnoszenie minimalnej, zwiększanie socjali doprowadziło to tego, że Jessice i Peterowi zostaje kilkaset wolnych złotych miesięcznie. Ponieważ Iphone'a wzięli już na raty - wydają na tatuaże.
  • Odpowiedz
@BarkaMleczna: Cały tzw rękaw wygląda dużo lepiej i świadczy bez porównania lepiej o właścicielu niż kleksy na całym ciele, choćby ukryte pod ubraniem. Rękawa nie zrobi raczej pierwszy lepszy tatuator. To zazwyczaj już całkiem fajnie wygląda i coś reprezentuje. Rękaw jest drogi i potrzeba sporo czasu na zrobienie więc ludzie raczej nie robią go na spontanie ani na bani/prochach. Sam nie mam i nie planuję tatuażu.
  • Odpowiedz