Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #programista25k #pracbaza #java #pracait #kryzysit #korposwiat

Chyba nie ma lepszej lekcji pokory dla ego topów, obrzydliwie bogatych programistów, niż redukcja etatów. Goście co kiedyś cwaniakowali, kozaczyli jak to łatwo 200zl/h zarobić, skasować prywaciarza za 8h dziennie a robiąc realnie 3-4h pracy, reszta na CSa teraz przekonali się na własnej skórze jak ciężko a robotę.

A ci co nie zostali wywaleni - jak zobaczyli że ich byli koledzy z teamu teraz błagają o 130zl/h na rekrutacjach (wcześniej mając 200zl/h) od pół roku bo nie mogą nic znaleźć (a mają kredyty i leasingi pod korek bo jeszcze im raty wzrosły przez inflacje) - to jakoś nagle zaczeli być aktywni na spotkaniach, angażować się w jakieś aktywności poza głównymi obowiązkami, chętnie biorą nadgodziny itd

Krótko mówiąc Z----------Ą aż scrum masterka jest pod wrażeniem ale i tak dalej testuje ich granice i cały czas zwiększa capacity co sprint, oczywiście dodatkowo ustanawia sprint commitment oraz deadline ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

3-4h pracy

@nad__czlowiek: Chyba żartujesz, tyle to może robi junior który nic nie ogarnia i musi się douczać albo chce się pokazać że jest zaangażowany. Senior to robi może z godzinkę dziennie max, może nawet nie, a później sobie bimba. Im większy poziom seniority tym mniej xD
  • Odpowiedz
Chyba nie ma lepszej lekcji pokory dla ego topów, obrzydliwie bogatych programistów, niż redukcja etatów

@nad__czlowiek: a tu się akurat zgadzam. tych co przez lata kozaczyli i teraz płaczą - j---ć ich :)

Niestety dla wykopków (w tym również dla ciebie), którzy w koło macieju płaczą jak to mają źle w zawodzie programisty, czy na b2b brutalna prawda jest taka, że d--y z was a nie programiści. Prawdziwi programiści, którzy
  • Odpowiedz
@boguslaw_licencyjny: Zdziwiłbyś się jak wielu tych prawdziwych programistów może dzisiaj klepać biedę. Wystarczy że ktoś się wyspecjalizował w jakichś wymierających technologiach albo nie ma takiej siły przebicia jak cwaniaki co potrafią się dobrze sprzedać.
  • Odpowiedz
@boguslaw_licencyjny: xDDDDDDD
JA JESTEM PRAWDZIWY PROGRAMISTA, JESTEM KIMŚŚŚŚŚŚŚŚŚŚŚŚ

Tak cię widzę xD, właśnie dlatego ten zawód jest taki żałosny i memiczny przez typów co muszą sobie powiększać kutasa jacy to nie są zajebiści i że oni sobie poradzą, bo są lepsi od innych xD. W prawdziwie szanowanych zawodach każdy dba o swoją branżę i kolegów, a tutaj mocna mentalność chłopa oderwanego od pługa, który zaczął zarabiać więcej niż minimalna.
  • Odpowiedz
@boguslaw_licencyjny: dobrze ci powiedział, yebac takich buraków jak ty. Ty jesteś tym typem służbisty co sie nawet p----------i o nazwę zmiennej w idealnym PR z testami unitowymi i integracyjnymi, byle komuś opóźnić robotę

Albo zadaje specjalnie jakieś niepraktyczne i trudne pytania na rekrutacji co sam wyczytasz by sobie polechtac ego, że jakiś senior kandydat 10 lat expa tego na rozmowie nie wiedział i wypadł na juniora, mimo że normalnie w
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: xD

każdy kto ma ci odwagę napisać prawdę to od razu "burak"? nie masz o mnie w ogóle pojęcia - w jaki sposób i z czym pracuję :) ciekaw jestem jakbyś siebie nazwał.
to po pierwsze, po drugie nie jestem programistą - nie obrażaj mnie, aż tak nisko nie upadłem - nie każdy jest taką ofiarą jak wy.
po trzecie to w każdym wpisie jęczysz i bajtujesz jakie to b2b i
boguslawlicencyjny - @nad_czlowiek: xD 

każdy kto ma ci odwagę napisać prawdę to od ...

źródło: Bez tytułu

Pobierz
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek masz rację, że sporo osób podbija sobie ego, pytając o jakieś rzeczy z 264 strony książki o pythonie z 2016 roku.

Ale nie masz racji wyzywając Pana boguslawa, bo ma sporo racji. Język to tylko narzędzie. W dobie ai możesz sobie konwertować jeden na drugi i uczyć się w razie czego. I to jest kwestia kompetencji i podejścia. Jeden będzie beczał nie nie umiem i tak zostanie w swoim poletku.
  • Odpowiedz
między innymi o tym mówię. dobry programista bez problemu też sie przesiądzie na inną technologię

@boguslaw_licencyjny: Nie bez problemu bo może mu to zająć i kilka lat, żeby stać się ekspertem a nie jest tak łatwo konkurować będąc początkującym z ekspertami którzy już działają w innej technologii od lat. Poza tym to zbyt optymistyczne założenie że się łatwo przesiąść, powodzenia w przesiadce np. z Wordpressa na Symfony, z Wordpressa na
  • Odpowiedz