Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Nie jestem pewien jak powinienem zachować się w #pracbaza #it, bo w sumie pierwszy raz jestem w takiej sytuacji.
A sytuacja dotyczy oczywiście wynagrodzenia.
Nie będę zagłębiał się w szczegóły i kwoty, no ale to już #programista15k po inflacji.

Sprawa wygląda tak, że jestem najwyższym specjalistą w swoim dziale. Wiem najwięcej, potrafię najwięcej, no ogólnie dźwigam najwięcej uciążliwych tematów. Z tej racji zarabiam więcej - zarówno jak koledzy z biurek obok, jak i przełożony czy PMowie.
Z tego tytułu pojawiają się takie nastroje, że "oni też chcą tyle zarabiać". No i w ten oto sposób koledzy, którzy mają ode mnie mniej obowiązków, posiadają mniejszą wiedzę i w znacznie mniejszym stopniu są zaangażowani, oczekują wypłaty "zbliżonej do mojej".
Faktem jest, że ja swoim wynagrodzeniem podbiłem znacząco stawki obowiązujące w firmie. Zbliżyłem się powiem do CIO - kwestia dobrego timingu, wyzwań po drodze i faktu, że po prostu nie mogli pozwolić sobie na moje odejście.

Wracam więc do meritum sprawy, czyli tego co powinienem zrobić.
Ja do wypłat moich współpracowników nie mam nic, nawet nie posiadam wiedzy ile kto dokładnie zarabia - bo to mnie po prostu nie interesuje tak bardzo, jak innych xD
Czy więc iść przy najbliższej okazji, tj. przedłużeniu umowy i walczyć o kolejną, znaczącą podwyżkę względem normujących się poziomów płac na szczeblu średnim (inni) i wyższym (mój)?
Czy może zaakceptować fakt, że osoby z mniejszą wiedzą i doświadczeniem załapali się na mojej fali i oprócz kolosalnej różnicy merytorycznej nie dzieli nas nic więcej?

Jestem ciekawy Waszego zdania.
Dzięki.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:

Wiem najwięcej, potrafię najwięcej, no ogólnie dźwigam najwięcej uciążliwych tematów.

3 tygodnie urlopu powinno ich wyjasnic ( ͡° ͜ʖ ͡°)
a tak serio, to zacznij sie pytac innych czy chca zrobic te "uciazliwe tematy" i jak spotkasz sie
  • Odpowiedz
Sprawa wygląda tak, że jestem najwyższym specjalistą w swoim dziale.

@mirko_anonim: nie potrzeba dalej czytać, aby wiedzieć że pisał to spocony wykopek na bezrobociu z piwnicy od matki xD
  • Odpowiedz
@nairoht: jestem w dokładnie takiej samej sytuacji, wszyscy chcą zarabiać tylko efekty ich tygodniowej pracy to ja w godzinę załatwiam.

@mirko_anonim: przedstawić jasno sytuację że inni w porównaniu z tobą są kilka lig niżej i czemu byś miał tyle samo zarabiać co te nieroby
  • Odpowiedz
@TomSz: może w 15 minut od razu? xD

@mirko_anonim: ładne składniki na nowy typ baitów:
- wykopek najmądrzejszy w całym zespole, 140 IQ a reszta to jakieś małpiszony,
- odniesienie do nowej ustawy o jawności zarobków,
- wykopek zorientowany tylko na siebie i nie załącza mu się p0lak
  • Odpowiedz
@2-aminopirydyna: w sumie w listopadzie wątpie że dobije do 20h pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jak ktoś w pracy mówi że coś jest niemożliwe co zdarzyło się kilka razy to idzie film, słowa nic nie znaczą i nie ma sensu dyskutować z kimś kto po prostu gada głupoty, zrobiona robota i film pokazujący ile ona zajęła znaczy więcej niż puste słowa. Jak ktoś się o-------a to
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Fattek
nie mam problemu ze stawkami innych, a z dysproporcją, która się pojawia. W tej branży płacą Ci za wiedzę i umiejętności, a nie za cogodzinne przerwy na fajkę. Dlatego chciałem sięgnąć porady.

@matt___
prawdopodobnie przez wspólne fajki z pracownikami działu księgowego ( ͡
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
efektywny-twórca-97: Nie no @2-aminopirydyna, spokojnie może być tak jak gościu pisze. Na pewnym poziomie, u mnie w okolicach staff to się zaczęło, to zaczynasz robić kółka w okół innych osób - nie dlatego, że „klepiesz kod” szybciej, ale po prostu masz doświadczenie i inne myślenie: wiesz kiedy NIE klepać kodu w ogóle na przykład, kiedy lepiej zapłacić jakiemuś 3rd-party itd.

Ot, mój (CISO) przykład z dosłownie przedwczoraj: wielka umowa z
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: spoko, w takich specyficznych przypadkach to mogą się zdarzać takie rzeczy. Natomiast w zwykłym developmencie gdy robisz w outsourcingu? No musisz wyrzeźbić te pierdoły co chcą i tyle, nie da rady zrobić takich przebitek czasowych jak w twoim przypadku. Tak czy owak gratuluję, bo fajnie ci to wyszło o ile to rzeczywiście prawda ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
prawdopodobnie przez wspólne fajki z pracownikami działu księgowego ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@mirko_anonim: Heh, no to to jest łamanie prawa przez tych pracowników i takie dosyć poważne bym powiedział. Nie wiem...zwolnić się nie można?
  • Odpowiedz