Wpis z mikrobloga

#programista15k #programista25k #pracbaza #pracait #kryzysit #korposwiat #finanse #zarobki #pieniazki #inwestycje #gielda #logikaniebieskichpaskow #logikarozowychpaskow

Ostatnio rozmawiałem z programistą z mojego zespołu - z Gdańska i mówi żalił się ni uja nie może kupić sobie własnego mieszkania. Senior Team Lead Principal w Javie i Cloudzie, 20k brutto UoP, ma te mityczne 15k na rękę, jego żona jakaś zwykła pracowniczka w korpo ma 5-6k

Mieszkania w gdańsku chodzą po 20-22 tysiące za metr kwadratowy, takie 60m2 za 1 200 000 nikogo tam nie dziwi, z wykończeniem jedynie 1 400 000 bo tak z 3000 za 1m2 wykończenie jako tako po taniości chińszczyzną z Ikea trzeba policzyć

Chciał stawiać dom, ale głupia działka - 450 tysięcy xD Gdzie nawet nie ma normalnej drogi a wokół same domy, zero prywatności. Sam projekt 140m2 surowego domu wyceniono mu na 900 tysięcy a gdzie tu jeszcze wykończenie

No i tak sobie żyje na wynajmie i czeka obniżki

Pytam się go więc - kto te mieszkania kupuje, inwestorzy?

Nie, gdzie tam. Osoby prywatne z kasą - Spawacze, marynarze, stoczniowcy - zarabiają tam po 30-50k i dla nich takie mieszkanko 20000 za m2 to jest easy do kupienia za gotówkę, tak samo działeczka za 500k i dom za milion żaden problem. Takich ludzi tam jest masa

Takie są realia - a wy wierzycie w jakąś średnią krajową z peezdy 6k na rękę xD Średnia/mediana to od dawna 10k netto w górę. A programiści to zwykli biedacy, 10 lat stazu, bycie team leaderem i walczą o marne 20k brutto na uop
nad__czlowiek - #programista15k #programista25k #pracbaza #pracait #kryzysit #korposw...

źródło: dzialka

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nad__czlowiek: ale Ty piszesz o tym że mu dom wyceniono na 900k w stanie surowym a ja odpowiadam że większy dom mi wyceniono na 917k już w stanie deweloperskim. To spora różnica.
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek śmiać mi się chce jak młoda osoba to na pierwszą nieruchomość musi mieć ogromne mieszkanie z luksusowym urządzenie lub od razu dom 180 metrów. Wszystko musi być tu i teraz.
My z mężem mamy dobre zarobki +2 dzieci i każde z nas zaczęło od swojego małego mieszkanka nie w centrum dzięki czemu szybko się spłaciło, potem wieksze mieszkanie a dopiero potem dom i to w szeregu a nie wielka willa.
  • Odpowiedz