Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #programista25k #pracbaza #java #pracait #kryzysit #korposwiat

Jako że mój team lead się rozchorował a jestem drugi z największym stazem w zespole dostem zadanie by wymyśleć zadanie dla juniora na rekrutacje.

Takie wymyśliłem dla juniora w javie na rekrutację, do napisania na kartce. Zastanawiam się co można jeszcze w tym zadaniu utrudnić by odsiać wymiatacza pasjonatę od bootcampowicza

Write an efficient merge sort algorithm using concurrency. The algorithm should use at least 4 virtual threads from a thread pool
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pasterz30: wyobrazilem sobie takie zadanie i siebie jak zapisuje sobie wynik sortowania i wklejam go w returna do def merge_sort: return a,b,c,f,j,z
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: Nie za proste? Przecież merge sort jest na algorytmach na 2 roku studiów na PW więc każdy student powinien to zrobić bez problemu.

@rav2: ja rekrutowałem w poprzedniej robocie na staż, gdzie uczyliśmy wszystkiego, ale wymagana była podstawowa wiedza z programowania.

Na testach ludzie mieli po 90% (a był ciężki), na rozmowie zwykłego bubble sorta nie potrafili wytłumaczyć. Jak im rozjaśniłem to i tak nie potrafili tego
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: to jest debilne zadanie.
Sprawdź, czy koleś czai, co to jest decorator. Ale nie na zasadzie wyuczonych nazw patternów, tylko praktyczne zastosowanie w prostym problemie. Żadnych algorytmów. Nawet nie wiesz, ilu ludzi nie umie przekształcać jednej abstrakcji w drugą i napisanie takich rzeczy jak Suppliers.memoize im przeciąża mózg. Drugi pomysł: napisanie jakiegoś pudełka z typem generycznym. Od razu wyłapuje ludzi, którzy nie rozumieją systemu typów.
Mam ponad 20 lat
  • Odpowiedz
@Mirste: decorator w 2024 roku?

k---a chłopie wszystko się robi kompozycją, od dawna już każdy olewa jakieś dziedziczenie klas bo więcej z tym p---------a niż pożytku. Same interfejsy i zwykłe klasy + kompozycja, bez dziedziczenia klas, tak się teraz pisze modern code
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: przeciez decorator to wlasnie nie jest dziedziczenie i nigdy nie był, coś ci się pomieszało. Ale nie chodzi, jak co kto nazywa. Ważne, żeby umieć napisąć wrapper jakikolwiek.
  • Odpowiedz