Wpis z mikrobloga

@nad__czlowiek: a skąd wiesz że ten koleś zmyśla? xD ja j---e, stworzyłeś sobie bańkę, że jak ktoś zarabia w IT 200+ na godzinę przy 10 lat expa to mitoman, szczerze współczuję xD z fartem!
  • Odpowiedz
dziwne że średnia w IT to 20k netto b2b

@nad__czlowiek: Tacy zazwyczaj nie wpisują swoich zarobków w tamtym wątku, a najczęściej to w ogóle nie mają konta. To tak jakbyś przyjął średni czas maratonu warszawskiego jako średni czas każdego Polaka (podczas gdy zdecydowana większość w ogóle nie biega).
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: ale wiesz jak się liczy średnią nie? xd poza tym 4p to nie jest reprezentatywna próba dla całego polskiego IT, więc twoje założenia już na samym początku są błędne co czyni całą twoją hipotezę błędną ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 2
@nad__czlowiek: sam mam 200/h od jakiś 2 lat. Żyjesz w bańce

tylko dziwne że średnia w IT to 20k netto b2b

@nad__czlowiek: większość pracuje dla g---o firm w polsce albo kontraktorni, które ściągają duży haracz. Trzeba szukać samemu na zachodzie
  • Odpowiedz
@Saly: Albo dobrze się targować z tą kontraktornią i np. ustalić że ich marża to 10-15% max ale do tego trzeba mieć pozycję negocjacyjną (mieć skilla, exp, nie być niemotą która nie potrafi się postawić).
Pewnie gdyby większość tych 20k netto B2B (bez urlopów) zobaczyła ile za nich płaci klient to by się depresji nabawili.
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: Java akurat jest w niekorzystnej sytuacji bo javowcy stali się nowymi phpowcami - jest ich zwyczajnie za dużo i część będzie musiała zmienić technologię. Te stawki ogólnie są dość słabe i ja nawet nie wiem czy nie poniżej zarobków ludzi z innych technologii.

Za kilka lat będzie podobnie z pythonem, też spodziewam się srogiej sraki.
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: Stawka 20k po podatkach to nie jest nic nadzwyczajnego. Gnoje mają tyle wystarczy tylko często zmieniać robotę i kłamać w CV. Oczywiście nie przy tej gospodarce ( ͡° ͜ʖ ͡°) Poprostu mieszkaj u mamy w piwnicy i stań się wykopowym ekspertem mnóż swoje doświadczenie razy 5. Jak jesteś ogarnięty to sobie poradzisz. Plus łeb nie ma urlopów, i robi w androidzie. Znam magów co utrzymują
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek co w stawce 60 dolarów na godzinę w 2024 jest nietypowego, szczególnie przy 10 latach doświadczenia xD?

co dziwnego w tym, że częściej w takim temacie zapostuje ktoś o dużych zarobkach?

myślisz ty chociaż?
  • Odpowiedz