Wpis z mikrobloga

Jest jakiś cyberdeck jak T-deck czy Uconsole, ale żeby można odpalić normalnego Linuxa (ewentualnie w emulacji linuxowe apki jak w FydeOS), żeby mieściło się w kieszeni i miało moduł 4G, żeby mi to zastąpiło telefon?
Fajnie jakby to było coś na bazie BlackBerry. Widziałem, że jeden gość składa projekt o nazwie BlackBerry Pi i to byłoby właśnie to czego szukam, ale jego projekt to jeszcze ciągle eksperymenty.

#smartfon #telefony #linux #diy #raspberrypi #komputery #homelab
dudusbug - Jest jakiś cyberdeck jak T-deck czy Uconsole, ale żeby można odpalić norma...

źródło: temp_file735658647764114433

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@fervi bo na telefonie nie mogę zalogować się zdalnie na środowisko bez myszy i klawiatury i robić zmian w kodzie poza domem. Teraz muszę brać telefon + surface żeby to było najwygodniejsze, a tak miałbym obsługę myszy i pełne fizyczne qwerty no i Linuxa.
  • Odpowiedz
@dudusbug: Możesz spróbować Nokia N900. Staroć ale da się kupić na eBay. Ma fizyczną i całkiem wygodną klawiaturę, z tego co kojarzę da się mysz podłączyć. Działa na Maemo (fork Debiana) ale chyba społeczność zrobiła też obrazy innych dystrybucji.
  • Odpowiedz
  • 0
@fervi nie mogę, bo klient to Commerzbank i ma weryfikację przy logowaniu, która wymaga łączenia się przez ich apke. Nie ma opcji na łączenie się z maszyną przez RDP czy SSH. Przecież napisałem, że wymagania to Linux
  • Odpowiedz
  • 0
@fervi albo coś co go emuluje. Na ChromeOS niby nie ma Linuxa, ale aplikacje Linuxowe instalować można. Nie chcę żadnego docka do telefonu, bo chodzi mi o to, żebym właśnie nie musiał ze sobą brać dodatkowego sprzętu, a tak nawet jak jestem na motocyklu i coś muszę zmienić to wyciągam takiego BlackBerry Pi z kieszeni na chwilę I jadę dalej.
Aktualnie mam Microsoft Surface z odblokowanym bootloaderem I wgranym FydeOS i
  • Odpowiedz
@dudusbug: ChromeOS jest Linuksem. Tutaj kwestia czy potrzebujesz konkretnej apki lub architektury. Bo jeśli źle wybierzesz to może się okazać, że masz co chciałeś - ale nie działa ;D
  • Odpowiedz
  • 0
@fervi wystarczy jakakolwiek dystrybucja Linuxa x86, 64 czy ARM. Czy to będzie Redhat, Ubuntu, cokolwiek. Nawet na steamdecku byłem w stanie się połączyć.
Nie wiedziałem, że chrome OS to Linux. Jeśli tak to po co tam jest ten wewnętrzny emulator Linuxa jako osobna apka?
  • Odpowiedz
@dudusbug: De facto to kontener. ChromeOS zawiera podstawowy zasób aplikacji, a jak chcesz inne to masz oddzielny kontener na którym możesz robić co chcesz, ale bez stosownych uprawnień.

W teorii coś takiego masz na Androidzie jako Termux, szczegolnie z proot
  • Odpowiedz