Wpis z mikrobloga

#it #programowanie #programista15k #pracait

Czołem Mirki,

Zauważyłem ostatnio ciekawy i nieco dziwny trend. Na różnych grupach na Facebooku, Discordach i Twitterze, gdy pojawia się artykuł o tym, że AI może zastąpić jakąś grupę zawodową, na przykład artystów czy tłumaczy, w komentarzach dominują oburzenie i wyrazy współczucia. Jednak, gdy mowa o programistach, reakcje są zupełnie inne. Wiele osób wręcz cieszy się na myśl, że programiści mogą stracić pracę przez AI. Przykład załączony, ale jest ich mnóstwo.

Zastanawiam się, skąd bierze się taka różnica w podejściu. Czy to efekt tego, że programiści często kojarzeni są z wysokimi zarobkami i niektórzy odbierają to jako pychę lub przechwalanie się? A może to po prostu wyraz zazdrości lub zawiści, że ktoś dobrze zarabiający może wreszcie doświadczyć "prawdziwego życia"?

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Czy faktycznie zasłużyliśmy sobie na takie reakcje, czy może to kwestia stereotypów, zazdrości i chęci by ktoś miał gorzej niż ja?
JamesJoyce - #it #programowanie #programista15k #pracait

Czołem Mirki,

Zauważyłem o...

źródło: dev

Pobierz
  • 101
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kamalek nie p-----------m się tylko zwracam uwagę na to jaki trend panował w IT zarówno na rynku pracy jak i zachowania w stosunku do innych grup społecznych. Ty uważasz że wszystkie zawody są ważne, fantastycznie ale twoich następnych 9 kolegów po fachu już tak nie sądzi xD
  • Odpowiedz
@KoltajlPszeniczny: przykro mi że masz takie doświadczenie z branżą, nie wiem gdzie takich buraków spotkałeś, nigdy nie kręciłem beki z innych zawodów. W ciągu 15 lat w IT spotkałem może 2-3 takie przypadki które by się kwalifikowały na buraka. Za to wiele innych ludzi „hejtuje” okropnie programistów i życzy im jak najgorzej. Bo też „nic nie robią” a mają tyyyle kasy. Ciekawi mnie, dlaczego sami się nie wkręca w „nic
  • Odpowiedz
@KoltajlPszeniczny: nie przypominam sobie bym spotkał się z takim zachowaniem, to raczej na odwrót, był i jest mit programisty brudasa, grubasa, walącego konia do anime. Wątpię by wśród programistów była nadreprezentacja buraków w porównaniu do innych grup zawodowych
  • Odpowiedz
@IksdeHeheh tak tak, wszyscy w okół są źli i niedobrzy a inne Mirki które tu piszą że większość IT z którymi miała styczności to buraki to są nasze halucynacje z niedożywienia xD
Wystarczy sobie nawet przypomnieć wykop rok temu jak tu było wzajemne walenie konia do swojej zajebistosci xD
Dlaczego większość ludzi się za to nie weźmie? Pewnie k---a dlatego że zloty czas na wbijanie do branży się skończył i teraz
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: bo widzisz programiści mają wśród swoich szeregów dużo idiotów, co chwała się zarobkami i że nic nie robią. Zamiast jak lekarze gadać że w hoooj ciężko jest i że klepią na początku najniższe krajowa, aby odstraszać ludzi. To ci się chwalą i mają 400 chętnych na posad juniora xD
  • Odpowiedz
  • 6
@JamesJoyce Programiści często jak się wypowiadają na mediach społecznościowych to zachowują się jak totalne chamy i z pogardą patrzą na resztę społeczeństwa, podejrzewam, że to z 5% przedstawicieli branży, ale wiadomo, że debile krzyczą najgłośniej i to wystarczy żeby społeczeństwo ich nie lubiło.
  • Odpowiedz
przykro mi że masz takie doświadczenie z branżą, nie wiem gdzie takich buraków spotkałeś, nigdy nie kręciłem beki z innych zawodów

@IksdeHeheh:

Posiedź sobie trochę na grupce typu "Problemy polskiej branży IT" wiadomo, że to trollownia, ale jak mogą zbullingować jakąś pracowniczkę HR to aż pałka im staje. Zresztą na trochę bardziej poważnych grupkach też są takie asy, ale trochę bardziej się kryją. Ja nawet wielu takich na studiach miałem,
  • Odpowiedz
W Polsce pracuje ponad 500k specjalistów IT. Wszyscy to buraki pewnie bo jakiś random napisał że zarabia 15k w necie i powyzywał paru ludzi od biedaków. Przypuszczam że cadowiec jest wrzucany do wora z innymi którzy „klikają” w komputer.
Skoro to łatwy pieniądz, to chyba wart jest wysiłku na początku żeby pokonać juniorów i móc nic nie robić.
  • Odpowiedz
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Czy faktycznie zasłużyliśmy sobie na takie reakcje, czy może to kwestia stereotypów, zazdrości i chęci by ktoś miał gorzej niż ja?

@JamesJoyce: my sobie nie zasłużyliśmy, my to realnie stworzyliśmy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz

@JamesJoyce: O zarobkach programistów sporo się mówiło i są wysokie jak na szeregową etatową robotę ale nie tak wysokie żeby ciężko je było porównać z innymi. Czesiek 6k nie będzie hejtował dyrektora 50k, biznesmena 100k, albo polityka 200k bo ci ludzie są
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Po części zwykła zawiść. Z drugiej strony, kwestia polityczna. Środowisko artystyczne ma ogromne związki z lewicą i to trzeba brać pod uwagę - krzyczy się głośniej, kiedy krzywdy doznają twoi znajomi. Poza tym osoby związane ze środowiskiem artystycznym spędzają o wiele więcej czasu na socjalach niż np. programiści.
Większość społeczeństwa ma "artystów" kompletnie w dupie, a żale pojawiają się głównie na twitterze
  • Odpowiedz
@JamesJoyce:
ludzie wiedzą że tłumaczy to już teraz zastępuje, więc współczują, jak ktoś ma 30 lat i jest tłumaczem to się nie utrzyma chyba że będzie tłumaczył dzieła noblistów, ale ile jest takiej roboty do zrobienia rocznie? zresztą nawet tłumacząc dzieła noblistów, człowiek wrzuci to na AI

a programistę żeby zastąpić, to trzeba zrozumieć wymagania klienta, klient sam nie wie co można co nie można, nie ma szansy żeby AI
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Jest masa buców, którzy patrzyli przez lata z góry na innych, tylko dlatego, że im się poszczęściło, że są takie zarobki w tej branży. Nic dziwnego, że mało kto ich lubi
  • Odpowiedz