Aktywne Wpisy
Cozwykopem +19

Lolenson1888 +84
Nawiązując do tego wczorajszego wpisu, gdzie wywiązała się ciekawa dyskusja o tym, że Robert Makłowicz prywatnie nie jest wcale taki sympatyczny jak w mediach - jakie macie prywatne doświadczenia z polskimi celebrytami? xD U mnie tak:
1) Krzysztof Ibisz - miałem przyjemność zamienić słowo po koncercie w Radomiu, gdzie był konferansjerem. Po prostu mega gość, chyba moja ulubiona postać z kolorowych gazet
2) Kuba Wojewódzki - spotkany na stacji benzynowej. Szok,
1) Krzysztof Ibisz - miałem przyjemność zamienić słowo po koncercie w Radomiu, gdzie był konferansjerem. Po prostu mega gość, chyba moja ulubiona postać z kolorowych gazet
2) Kuba Wojewódzki - spotkany na stacji benzynowej. Szok,
źródło: FE64B69E-9077-4BD6-8308-8072DDE8BF81
Pobierz

Czołem Mirki,
Zauważyłem ostatnio ciekawy i nieco dziwny trend. Na różnych grupach na Facebooku, Discordach i Twitterze, gdy pojawia się artykuł o tym, że AI może zastąpić jakąś grupę zawodową, na przykład artystów czy tłumaczy, w komentarzach dominują oburzenie i wyrazy współczucia. Jednak, gdy mowa o programistach, reakcje są zupełnie inne. Wiele osób wręcz cieszy się na myśl, że programiści mogą stracić pracę przez AI. Przykład załączony, ale jest ich mnóstwo.
Zastanawiam się, skąd bierze się taka różnica w podejściu. Czy to efekt tego, że programiści często kojarzeni są z wysokimi zarobkami i niektórzy odbierają to jako pychę lub przechwalanie się? A może to po prostu wyraz zazdrości lub zawiści, że ktoś dobrze zarabiający może wreszcie doświadczyć "prawdziwego życia"?
Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Czy faktycznie zasłużyliśmy sobie na takie reakcje, czy może to kwestia stereotypów, zazdrości i chęci by ktoś miał gorzej niż ja?
źródło: dev
PobierzNo cóż, cała masa idiotów chwalących się zarobkami, wygodą pracy i dodatkowo wyśmiewających inne zawody, zwłaszcza fizyczne, zapracowała na opinię społeczną.
To społeczeństwo się odpłaca, nic dziwnego
Nie ma tak żeby komuś było lepiej.
Najśmieszniejsze jest to, że ci ludzie nie ogarniają że jak AI zastąpi lekarzy czy programistów to znaczy, że już wcześniej zastąpiło większość zawodów w tym tych, które oni sami wykonują. Groteska.
Z mojego doświadczenia - wiele osób w tej branży to wysoko autystyczne hiper indywidualne jednostki, które nie widzą nic poza czubkiem
Zawsze jest w tym trochę ludzkiej zawiści ale tutaj akurat hejtowana grupa sama sobie zgotowala taki los.
@Kamalek lekarz, prawnik, mechanik na b2b to kompletnie różne zawody które działają na otrzymaniu namacalnej rzeczy która ma wpływ na Twoje życie.
@JamesJoyce: Tu nawet nie chodzi o samych programistów tylko o sam efekt czyli gotowy program. Zajebiście by było jakbym potrzebował jakiejś aplikacji, wytłumaczył AI o co mi chodzi, a ta po kilku próbach i poprawkach wyplułaby mi finalną apkę. Aktualnie w tym celu musiałbym skorzystać z usług jakiejś firmy, czy innego programisty i bez kilkunastu tysięcy
Tak, na pewno wszyscy programiści w polsce pracuje dla dassault systems, siemensa i Microsoftu (z ich softu korzystam najczęściej więc to wymieniłem)