Wpis z mikrobloga

#it #programowanie #programista15k #pracait

Czołem Mirki,

Zauważyłem ostatnio ciekawy i nieco dziwny trend. Na różnych grupach na Facebooku, Discordach i Twitterze, gdy pojawia się artykuł o tym, że AI może zastąpić jakąś grupę zawodową, na przykład artystów czy tłumaczy, w komentarzach dominują oburzenie i wyrazy współczucia. Jednak, gdy mowa o programistach, reakcje są zupełnie inne. Wiele osób wręcz cieszy się na myśl, że programiści mogą stracić pracę przez AI. Przykład załączony, ale jest ich mnóstwo.

Zastanawiam się, skąd bierze się taka różnica w podejściu. Czy to efekt tego, że programiści często kojarzeni są z wysokimi zarobkami i niektórzy odbierają to jako pychę lub przechwalanie się? A może to po prostu wyraz zazdrości lub zawiści, że ktoś dobrze zarabiający może wreszcie doświadczyć "prawdziwego życia"?

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Czy faktycznie zasłużyliśmy sobie na takie reakcje, czy może to kwestia stereotypów, zazdrości i chęci by ktoś miał gorzej niż ja?
JamesJoyce - #it #programowanie #programista15k #pracait

Czołem Mirki,

Zauważyłem o...

źródło: dev

Pobierz
  • 102
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 14
@Fitoplankton: To prawda. Zdarzają się takie jednostki, nawet tutaj. Jednak dość zabawne dla mnie jest to, że ludzie piszący podobne posty na fb kompletnie nie rozumieją, że zanim AI wykosi programistów, znacznie wcześniej przejedzie się po ich "kreatywnych" zawodach, typu copywriter, marketingowiec, sprzedawca, grafik, animator video, twórca reklam czy przedstawiciel handlowy. Bo tacy ludzie często wypisują swoje bluzgi na programistów.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce ludzie siedzą bezproduktywnie przed kompem i krew im się gotuje ze ktoś bierze „za to samo” grube pieniądze. Czasem też trafiają się trolle jak tu na wykopie gdzie się „programiści” wywyższają i mieszają z błotem resztę świata
  • Odpowiedz
Tak działa trochę też ludzka psychologia, że jeśli ktoś dostaję więcej "od życia" niż na to zasługuje budzi generalnie negatywne emocje np. influencerzy, którzy otrzymali sławę i pieniądze, nie wkładając w to w praktyce zbyt dużej pracy. Na podobnej zasadzie może działać niechęć do programistów - ktoś robi ciężką fizyczną pracę i dostaje mniej, niż ktoś kto tylko sobie siedzi i klika w komputer
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: jeszcze gorzej jest z lekarzami. Ludziom aż piana z pyska leci na myśl o tym, że lekarze będa bezrobotni. Zwykła zazdrość o to, że komuś udało się w życiu.

Najśmieszniejsze jest to, że ci ludzie nie ogarniają że jak AI zastąpi lekarzy czy programistów to znaczy, że już wcześniej zastąpiło większość zawodów w tym tych, które oni sami wykonują. Groteska.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Programiści bolą wiele różnych grup, z różnych powodów. A bo dużo zarabiają, a tylko klikają w te konkutery, mądrzą się przed kierownikami, którzy przecież najmądrzejsi, czy że ludzie pochodzący z biednych rodzin mają godziwe zycie. Taki lekarz, czy prawnik, to co innego, wiadomo że mądrzy, a i w rodzinie to często zostaje.
  • Odpowiedz
  • 15
@JamesJoyce:

Zastanawiam się, skąd bierze się taka różnica w podejściu. Czy to efekt tego, że programiści często kojarzeni są z wysokimi zarobkami i niektórzy odbierają to jako pychę lub przechwalanie się? A może to po prostu wyraz zazdrości lub zawiści, że ktoś dobrze zarabiający może wreszcie doświadczyć "prawdziwego życia"?

Z mojego doświadczenia - wiele osób w tej branży to wysoko autystyczne hiper indywidualne jednostki, które nie widzą nic poza czubkiem
  • Odpowiedz
@JamesJoyce raczej bierze się to stąd że większość programistów to buraki którzy są pierwsi do krecenia beki z innych zawodów czy wprost nazywania ludzi biedakami bo on na b2b ma 30k/M
Zawsze jest w tym trochę ludzkiej zawiści ale tutaj akurat hejtowana grupa sama sobie zgotowala taki los.
@Kamalek lekarz, prawnik, mechanik na b2b to kompletnie różne zawody które działają na otrzymaniu namacalnej rzeczy która ma wpływ na Twoje życie.
  • Odpowiedz
Wiele osób wręcz cieszy się na myśl, że programiści mogą stracić pracę przez AI

@JamesJoyce: Tu nawet nie chodzi o samych programistów tylko o sam efekt czyli gotowy program. Zajebiście by było jakbym potrzebował jakiejś aplikacji, wytłumaczył AI o co mi chodzi, a ta po kilku próbach i poprawkach wyplułaby mi finalną apkę. Aktualnie w tym celu musiałbym skorzystać z usług jakiejś firmy, czy innego programisty i bez kilkunastu tysięcy
  • Odpowiedz
@Kamalek ale ja ci to piszę z perspektywy klasycznego zjadacza chleba a ty jak prawdziwy programista już się musiałeś zesrać bo ktoś chciał podważyć świętość pracy IT xD
Tak, na pewno wszyscy programiści w polsce pracuje dla dassault systems, siemensa i Microsoftu (z ich softu korzystam najczęściej więc to wymieniłem)
  • Odpowiedz
@KoltajlPszeniczny: nie, wręcz przeciwnie, uważam że to jest tak samo istotny zawód jak każdy inny, inne zawody zapewniają nam czystość na ulicach i działające drogi, inne, jak programista, zapewnia wygody życia XXI wieku jak internet itp. To Ty się p------------z, może z zawiści xD
  • Odpowiedz