Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hej, jak mogę wspomóc faceta w szukaniu pracy? Czy praca grafika teraz jest naprawdę tak słabo opłacalna? Czy ktoś ma w tym doświadczenie i mógłby podzielić się wskazówkami co robić i w jakim kierunku iść?

mój facet od 10 miesięcy szuka pracy jako grafik. Ma ponad 10 lat doświadczenia, po studiach kierunkowych, ciągle się uczy nowych rzeczy, programów i świetnie zna najnowsze trendy. Jak pracował w agencji to wygrywał przetargi, miał dużych klientów i jego praca była naprawdę doceniana. Z ręką na sercu mogę powiedzieć, że to co robi jest naprawdę dobre i z najwyższej półki.

Niestety nie może aktualnie znaleźć żadnej pracy. Ma jedynie pojedyncze zlecenia od czasu do czasu, ale jest to niewystarczające i ciągłe szukanie klientów jest mega stresujące, bo czasami nic z tego nie ma, a prowadzenie działalności swoje kosztuje. Zawiesił więc działalność i pracuje teraz tylko czasami na umowie o dzieło.

I tu moje pytanie i prośba - jak go mogę wspomóc? Ostatnio totalnie się załamał, bo pomimo codziennego i sumiennego sprawdzania ofert telefon się nie odzywa. Oferty nie pokazują się na stanowisko grafika często, więc jak tylko coś się pojawia to od razu wysyła. Ostatnio dostał tylko ofertę za 4000 zł netto i w dodatku stacjonarnie, gdzie na sam dojazd wychodzi 800 zł i w jedną stronę 1,5 godziny. Co jest mega mała stawka jeśli brać pod uwagę jak dużo wymagają na tym stanowisku.
Tak naprawdę z rozmów kwalifikacyjnych, które miał można wywnioskować, że wszyscy teraz szukają juniorów, a najlepiej kogoś na studiach lub zaraz po studiach

Co robić? Rzucić wszystko i wyjechać z kraju? Ostatnio żyjemy tylko na mojej wypłacie, ale nie martwię się tylko o to -przede wszystkim martwię się o jego stan psychiczny.
Nie chciałabym, żeby rezygnował ze swojego zawodu, ale może jest coś co mogłabym mu doradzić w tej kwestii? Jeśli nie grafik to jest coś pokrewnego? Wysyła też na oferty typu ui design, grafika 3d itp.

#praca #pracbaza #grafikakomputerowa #zarobki #kariera #depresja #rekrutacja

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@mirko_anonim może to brutalnie zabrzmi ale niech idzie gdziekolwiek, na magazyn, do Biedronki, takie momenty w życiu się zdarzaja i żadna praca mnie hańbi, teraz jest spoko zapotrzebowania przed świętami to na bank gdzieś się zaczepi

A co do pracy w zawodzie, niech w weekendy to robi aż nie będzie stały pieniądz

Ogólnie czytając że 10 miesięcy siedzi i nic nie robi jest już czerwoną flagą
  • Odpowiedz
No tak jak kolega wyżej podpowiada, niech idzie gdzieś do pracy żeby nie siedzieć i nie myśleć, jakakolwiek kasa to już będzie się inaczej czuł. A w między czasie może szukać w zawodzie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Santiago_de_Var

Tylko dziewczyna pisze że ona ich utrzymuje czyli poduszki żadnej nie ma

Po drugie żadna praca nie hańbi i to nie ma znaczenie co się robi, jeśli sytuacja by tego wymagała i byłbym zdrowy to nie ma zajęcia, którego bym nie zrobił to jest kolego zaradność a dumę chowam do kieszeni na lepsze czasy
  • Odpowiedz
@koral: Olaboga, trzeba koniecznie z---------ć na magazyn, bo się komuś uroiło, że w przeciwnym razie się "nic nie robi" i że to źle XD
  • Odpowiedz