Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci

Często przewija się argument "wykopki narzekają że są drogie kredyty, a chcą uwalić kredyt 0%, no debile"

Widzieliście w ogóle założenia tego programu? Ja z moją różową, oboje okolice lvl 30, nie mając dzieci, moglibyśmy liczyć na dopłatę 1200 do raty 5500, zakładając że jedno z nas się zwolni w pracy, bo zarabiamy za dużo żeby się łapać w program XDDDD

Kto byłby głównym beneficjentem? Rodzina z trójką dzieci, która już i tak dostaje od państwa 3x 800+ i inne wynalazki, DLA KTÓRYCH W PROJEKCIE NIE BYLO LIMITÓW ZAROBKÓW. Dla nich dopłata do tego samego kredytu wyniosła by prawie 4 koła MIESIĘCZNIE

Czyli ludzie bez dzieci, którzy chcą je mieć, ale nie pozwala im sytuacja mieszkaniowa, dorzucali by się w podatkach ponad 6K miesięcznie (800plus i dopłaty do kredytów) rodzinom które te dzieci już mają.

Na pewno to rozwiąże problem demografii :)))

Pomijając wyższe stopy procentowe, inflację i wywalenie cen za M2 dla reszty społeczeństwa. Żeby popierać ten program nie będąc deweloperem, trzeba nie mieć mózgu.
  • 86
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 13
@pysznewpierdalator: naucz się czytać, do 40 metrów nie chce znajdywać jełopie

kiedy wy deweloperuchy zrozumiecie że nikt nie chce spłacać 30 metrowej kawalerki przez 30 lat
  • Odpowiedz
@Davn: przecież nie mówię że chcesz tylko że napisałeś kompletną głupotę, bo twierdziłeś że możesz zamienić najpierw na mieszkanie za 20k/m żeby wyolbrzymić i sprowadzić sytuację do absurdu, następnie że możesz zamienić 60m na 40m na obrzeżach za 5k ratki co jest kompletnym debilizmem i sam w innym poście sobie zaprzeczasz i też jest demagogią, koloryzowaniem i sprowadzaniem do absurdu, ale jednocześnie też na tyle nieudolnym, że to nawet nie
  • Odpowiedz
@conamirko: 529k (czyli powyżej 500k), stan deweloperski (czyli wykończenie kolejne kilkadziesiąt k), bez miejsca postojowego w cenie (W nowym bloku bez tego nie będziesz w stanie trzymać auta. Pewnie kolejne 50k+). Czyli na gotowe do wprowadzenia solidnie ponad 600k.
Nie mówiąc już, że salono-kuchnia + sypialnia jest kijowym układem dla rodziny z dzieckiem bo wychodzi ze ktoś śpi w kuchni.

Edit: spojrzałem jeszcze na mapę. To jest za obwodnicą. Bliżej
  • Odpowiedz
@Dawul: ale duzy ruch wzrostowiczow na tagu, ze taki debilny komentarz ma tyle upvotow bedac jednoczesnie kompletnie od czapy xD

a najlepsze ze pisze to przegryw bez lokalu i po gownostudiach xD korwinizm wszedl za mocno
  • Odpowiedz
@Davn: jak potrafisz coś więcej niż narzekać na wykopie to w 50k się pewnie zmieścisz xD

A jak nie to na Hucie, niewiele drożej, masz pełen wybór, no ale pewnie byś chciał nowoczesne, minimalistyczne itd itp ( ͡° ͜ʖ ͡°) może się zastanów o co ci w sumie chodzi

https://www.otodom.pl/pl/oferta/klimatyzowane-dwupokojowe-54m2-os-szkolne-ID4rxAc

https://www.otodom.pl/pl/oferta/mieszkanie-do-remontu-szuka-nowego-wlasciciela-ID4sxpX
  • Odpowiedz
@Nytalith: dobra to ustalmy o czym my tu w sumie gadamy - o tym że w Polsce się nie da założyć rodziny i dopłaty są konieczne, czy o tym, że jest drogo i chcemy taniej XD

Ja swoje mieszkanie sam wymalowalem, zamówiłem kuchnie z marketu za 10k, podłogi i drzwi za drugie 10, kupiłem kanapę i na takie coś wprowadziłem się z żoną. Urządzanie zajęło nam kolejne trzy lata

To
  • Odpowiedz
@Davn: to masz 2 rodziny, jedna się zdecydowała na dzieci nie mając warunków mieszkaniowych, teraz może będzie mieć szanse je poprawić, druga nie zdecydowała się na dzieci nie mając warunków mieszkaniowych.
To w sumie jest jakaś logika żeby teraz pomóc tym którzy się wcześniej zdecydowali na ruch który chce wesprzeć polityk.
  • Odpowiedz
@conamirko: przecież przeważający ton w tym wątku jest, że dopłaty są bez sensu i niewiele pomagają a szkodzą bo windują ceny.

A miałeś stan deweloperski? Gołe ściany, bez płytek w łazience czy kuchni? 0 mebli? Kumam, że można sobie stopniowo urządzać we własnym zakresie ale są rzeczy których nie przeskoczysz - głównie kwestia łazienki i kuchni które po prostu trzeba zrobić (lepiej lub gorzej) na wejście. To nie jest kwestia,
  • Odpowiedz
Widzieliście w ogóle założenia tego programu? Ja z moją różową, oboje okolice lvl 30, nie mając dzieci, moglibyśmy liczyć na dopłatę 1200 do raty 5500, zakładając że jedno z nas się zwolni w pracy, bo zarabiamy za dużo żeby się łapać w program XDDDD

@Davn: wbiłem twoje dane do kalkulatora zakładając 100k wkladu wlasnego do mieszkania 500k, wychodzi rata 1900 zł
co ty p--------z typie?
inb4 nie ma w krakowie wiekszych mieszkan za 500k
j.....i - >Widzieliście w ogóle założenia tego programu? Ja z moją różową, oboje okol...

źródło: co ty pierdolisz

Pobierz
  • Odpowiedz
@Nytalith: tak - miałem stan deweloperski. Oczywiście, że łazienka i kuchnia musi być, dlatego napisałem że w 50k się zmieści - do tego co wypisałem dodaj fliziarza za 5k i podstawowe AGD za kolejne 10k - jeszcze masz zapas ¯\(ツ)/¯

No tylko nie każdy chce mieszkać w gołych ścianach bez mebli. W sumie to ja bym też chciał ozłocony pałac za 1k/mkw takim idealnym świecie
  • Odpowiedz