Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci

Często przewija się argument "wykopki narzekają że są drogie kredyty, a chcą uwalić kredyt 0%, no debile"

Widzieliście w ogóle założenia tego programu? Ja z moją różową, oboje okolice lvl 30, nie mając dzieci, moglibyśmy liczyć na dopłatę 1200 do raty 5500, zakładając że jedno z nas się zwolni w pracy, bo zarabiamy za dużo żeby się łapać w program XDDDD

Kto byłby głównym beneficjentem? Rodzina z trójką dzieci, która już i tak dostaje od państwa 3x 800+ i inne wynalazki, DLA KTÓRYCH W PROJEKCIE NIE BYLO LIMITÓW ZAROBKÓW. Dla nich dopłata do tego samego kredytu wyniosła by prawie 4 koła MIESIĘCZNIE

Czyli ludzie bez dzieci, którzy chcą je mieć, ale nie pozwala im sytuacja mieszkaniowa, dorzucali by się w podatkach ponad 6K miesięcznie (800plus i dopłaty do kredytów) rodzinom które te dzieci już mają.

Na pewno to rozwiąże problem demografii :)))

Pomijając wyższe stopy procentowe, inflację i wywalenie cen za M2 dla reszty społeczeństwa. Żeby popierać ten program nie będąc deweloperem, trzeba nie mieć mózgu.
  • 86
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Davn: coś to źle liczysz albo duży kredyt szacujesz co poza 400k dopłat dla dwojga mocno wychodzi. Nie ma szans że oprocentowanie w kwocie dopłat z 7.5% na 1.5% zmieni ratke z 5500 na 4300 tylko

I przekroczenie limitu zmniejsza kwoty dopłat, a nie eliminuje z programu
  • Odpowiedz
  • 103
@Davn:

Na pewno to rozwiąże problem demografii :)))

Zieeew. Chce doplate do kredytu, wiec uzasadnie to tym ze pomoze to demografii.
  • Odpowiedz
bo zarabiamy za dużo żeby się łapać w program XDDDD

@Davn: Czyli stać was na komercyny. Ergo dopłaty nie są dla was. Trza było brac beczkę. To było eldorado dla programersów 15k
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 20
@pysznewpierdalator: Pokaż mi mieszkanie w Krakowie za 500k powyżej 40 metrów, no chyba że jesteś jednym z tych co każą mi się wyprowadzić do Tarnowa żeby żyć, mimo że tu się urodziłem, mieszkam i pracuję całe życie

@Tagliacozzo limit z tego co pamiętam to było niecałe 12 k na 2 os gospodarstwo, więc nawet nie jesteś blisko

I tak już pędzę żeby zamienić moje wynajmowane za 2500 mieszkanie 60m
  • Odpowiedz
@Davn:

niecałe 12 k na 2 os gospodarstwo, więc nawet nie jesteś blisko

Zarabiacie 2x średnią krajową i jeszcze skamlesz o dopłaty. Stać was na kredyt
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 737
@Tagliacozzo: gdzie napisałem że chce dopłaty? Ja chcę kataster, niższe podatki za pracę niż inwestowanie w beton i budownictwo społeczne. Wymyślasz sobie jakieś scenariusze o mnie i znajdujesz wymowki, tylko żeby nie przyznać że sytuacja na rynku jest patologiczna
  • Odpowiedz
@Davn: przecież sam napisałeś że do 500k w Krakowie znajdziesz do 40 metrów. A później piszesz że możesz wymienić na takie z ratka 5k, co jest zaprzeczeniem samemu sobie bo sam twierdzisz że w ramach limitu takie są ()

A tak właściwie to szukaj do 550k bo w dużych miastach limit dopłat jest podniesiony o 10% a w Warszawie o 20%
  • Odpowiedz
@Davn: o tym o czym piszesz pisza tylko skonczeni idioci i kamienicznicy, bo w to ze mamy tutaj deweloperow to raczej watpie, raczej pseudoinwestorow z portofolio odziedziczonych mieszkan i czyms tam dokupionym ( ͡° ͜ʖ ͡°)

olej, to sa tylko szkodliwi lobbysci chcacy doplat zeby ratowac aktualne odrealnione ceny
  • Odpowiedz
coś to źle liczysz albo duży kredyt szacujesz co poza 400k dopłat dla dwojga mocno wychodzi. Nie ma szans że oprocentowanie w kwocie dopłat z 7.5% na 1.5% zmieni ratke z 5500 na 4300 tylko

I przekroczenie limitu zmniejsza kwoty dopłat, a nie eliminuje z programu

@pysznewpierdalator: sam sobie odpowiedziałeś w drugim akapicie.
Te progi są takie, że para zarabiająca średnio w dużym mieście (~8k) już zaczyna mieć cięte dopłaty.
  • Odpowiedz
@Davn: Ale ty wiesz, że te dopłaty ro nie są dla każdego, kto wyciągnie łapę ? Po to są te limity, żeby ktoś, kto ma w domu 12k netto wziął kredyt z rynku, a nie z dopłatami, bo go na kredyt stać. Aczkolwiek nie zmienia to faktu, że te dopłaty to są o c---a potłuc i powinny zostać zniszczone tak jak Unia Europejska ( ͡º ͜ʖ͡º
  • Odpowiedz