Aktywne Wpisy
Joxek +17
Mam pytanie do osób które długi czas jeździły na manualu i przeskoczyły na automat, warto?
Bo od zdania prawa jazdy czuły jakiś 14 lat jeźdzę tylko na manualna, aktualnie myślę nad wymianą auta na coś nowszego bo bardzo brakuje mi takich rzeczy jak tempomat, automatyczna klima (mam manualna) czy kamera cofania ew. czujniki parkowania i zastanawiam się czy automat też warto wrzucić do "must have" następnego auta?
Planuje iść do jakiegoś salonu
Bo od zdania prawa jazdy czuły jakiś 14 lat jeźdzę tylko na manualna, aktualnie myślę nad wymianą auta na coś nowszego bo bardzo brakuje mi takich rzeczy jak tempomat, automatyczna klima (mam manualna) czy kamera cofania ew. czujniki parkowania i zastanawiam się czy automat też warto wrzucić do "must have" następnego auta?
Planuje iść do jakiegoś salonu
jmuhha +86
Wytłumaczy mi skąd takie ceny? U mnie za tazienke
2,7m, korytarz 10 m oraz kuchnie 7m za skucie,
wyszpachlowanie i potozenie ptytek w tazience i w kuchni 217x60 cm oraz potozenie ptytek podtogowych w tych pomieszczeniach.
Panowie policzyto 60 tys. Netto. Dla mnie to jest
absurd. Rozumiem leasing maszyn itp. Ale
przecietny cztowiek po studiach zarabia tyle w rok ( ಠ_ಠ)
2,7m, korytarz 10 m oraz kuchnie 7m za skucie,
wyszpachlowanie i potozenie ptytek w tazience i w kuchni 217x60 cm oraz potozenie ptytek podtogowych w tych pomieszczeniach.
Panowie policzyto 60 tys. Netto. Dla mnie to jest
absurd. Rozumiem leasing maszyn itp. Ale
przecietny cztowiek po studiach zarabia tyle w rok ( ಠ_ಠ)
Mediana wynagrodzeń w Polsce w marcu wyniosła 6549,22 zł brutto. Na umowie o pracę daje to 4794 zł netto. Średnia to 8604,72 zł brutto, czyli niecałe 6200 „na rękę”. oraz Jeśli chłop nie ma dziewczyny lekarki (albo sam nie jest lekarzem) to it's over.
Mam wspaniała partnerkę która jest lekarzem anestezjologiem w prywatnej klinice estetyczno-plastycznej plus dorabia sobie w przychodni. Jej rodzice to lekarze juz po 70 z Warszawy. Jesteśmy ze soba od paru lat i znam juz dobrze i jej znajomych i znajomych rodziny.
Im bardziej patrze na ten ich świat dworków, mieszkań, tym bardziej potwierdza to moje przekonanie ze pociąg juz odjechał. Jak ktoś sie nie wstrzelił z 10-20 lat temu, nie zainwestował dobrze pieniędzy i nie kupił mieszkania to teraz sa tylko 3 normalne ścieżki ktore umozliwiaja miec przyjemne życie.
- Być lekarzem
- Mieć bogatych rodziców aka Oskarek deweloperski ( vide ziemie rolne lub ojca prezesa firmy notowanej na giełdzie)
- szara strefa czyli prace bez faktury, budowlanka, fliperzy. Lub w druga strone, placenie pod stolem pracownikom, oszukiwanie na vacie itd.
Cala reszta to jest fart. Fart ze komus udalo sie otworzyc biznes, fart ze bylo sie o dobrym czasie w dobrym miejscu i umozliwilo to poznanie kogos kto otworzyl przyslowiowe drzwi.
Ilosc pieniedzy jaka jest w obiegu w miastach wojewodzkich az przyprawia o zawort glowy. Ojciec kolezanki mojej rozowej to wlasciciel firmy notowanej na GPW z akcjami wartymi kilkadziesiat milionow zlotych. Ona sama ma mieszkanie warte 2 miliony za gotowke, inne mieszkanie na wynajem a rodzice jeszcze dom i 3 mieszkania. Maz kolezanki rozowej starszy o 15 lat otworzyl siec gabinetow estetycznych w Polsce. Ma cala gromadke domkow nad morzem pod wynajem.
Takie sciezki jak IT gdzie po ~12 latach zostawalo sie seniorem ktory kosil 25-30 tysiecy zlotych miesiecznie w 2019 czy ktos na umowie B2b dla zagranicznej spolki ktora placila 250k euro rocznie w 2018. (przypadki dwóch znajomych) sa juz bardzo rzadkie.
Takie sciezki jak wyjazd za granice jako elektryk czy budowlaniec, przepracowanie 10 lat w Norwegii, Szwajcarii czy Niemczech by pozniej wrocic do Polski w 2017 i kupic 5 mieszkań i otworzyć swoja firme budowlana jak to zrobil moj znajomy. Przy aktualnych zarobkach na zachodzie vs w Polsce nie ma juz takiej roznicy.
Takie sciezki jak znajomosc jezyka angielskiego w latach 90 ktora powodowala ze moglo sie awansowac na dyrektora sprzedazy zagranicznej czy na site lead jakiejs firmy w latach dwutysiecznych.
A sam jestem adwokatem, myslalem ze bede zarabial kokosy a po 10 latach expa mam w dobrych miesiacach 14 tysiecy na reke. co to jest? 170k zlotych rocznie? Jak to porownac z ww. osobami? Rozowa zarabia 500k rocznie dla porownania.
Przesralem zycie
#medycyna #lekarz #programista15k #pracbaza #zwiazki #takaprawda #nieruchomosci #prawo
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
1. Mediana i srednia zarobków jest zanizona, bo nie uwzglednia wypłat pod stolem. Zarobki w duzych przedsiebiorstwach sa wyzsze. Nie mówiąc juz o b2b.
2. W IT caly czas mozna sie wbic. Znam osobe, ktora weszła na rynek na poczatku pandemii, a dzisiaj kosi 30k+ robiąc na 2 etatach
3. Myslisz, ze jak jestes adwokatem to jestes jakąś elitą i nie da sie byc lepszym od ciebie. Ja sam
Czas otworzyc zaklad pogrzebowy i byc bogatym
@mirko_anonim: porównaj sie baiciarzu z tymi co zarabiają 4200 brutto na UOP xD
@mirko_anonim: xD
Czyli najpierw w liceum pisac chemie i biologie na 90% zeby sie dostac. Potem na studiach zakuwac jakies anatomie i inne smieci. 6 lat tak sobie studiowac. Potem rok stazu za jakies smieszne grosze, potem kolejne 5 lat specki dalej za jakies smieszne grosze ale od 3 roku jesli dobrze pamietam mozna sobie dorabiac juz w przychodniach traca swoj czas.
No rzeczywiscie niesamowicie dobra droga do sukcesu. A tutaj siedze sobie taki ja - programista, pracuje full zdalnie, lubie swoja prace, jak zona z dzieckiem wracaja do mieszkania to idziemy na boisko, na spacer, rower, basen, cokolwiek, zadnych nadgodzin bo przeciez
@michalo866: żadna przesada ale dobra kalkukacja.
@qwenti: Dawaj, chętnie posłucham ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mirko_anonim: Jaki jest powód robienia takich porównań do innych poza upadlaniem swojego nastroju? Zajebiste zarobki dające super komfortowe życie ale czujesz frustracje bo masz mniej niż ci co są w
@mirko_anonim: a ostrzegałem pod tagiem #biedakikodoklepaki to nie słuchaliście
czemu nie zostałeś komornikiem?
@93michu93: o k---a, wielkie osiagniecie xDDD
biedak i śmierdziel do tego, błeeh
@maroLem87: ty masz halucynacje od wdychania pierdów w swoim programistycznym kwadracie 42m2 w wielkiej płycie, a nie dom na przedmieściach/
@BreathDeath: xDDDDD
@mirko_anonim: Twoim jedynym problemem są chore ceny kwadratów, poza tym masz highlife. Połowa polaków zasuwa za okolice minimalnej
@mirko_anonim: late stage capitalism :)
@mirko_anonim: teraz jest dżo więcej takich możliwości, ale nie są aż tak łatwe, tylko na nie nie zwracasz uwagi.