Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 171
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Raczej nie skończy się za mojego życia

@sandilinka: Musisz być już podstarzała skoro tak myślisz.
Dziś mamy 11 milionów pracujących na 6,2 mln emerytów
za 10 lat (tylko 10) liczba pracujących będzie wynosić zaledwie 7,2 miliona, a liczba emerytów wzrośnie do 9 mln. Z roku na rok budżet państwa wpierający wypłaty emerytur rośnie i pochłania dziesiątki miliardów. Za 10 lat emerytów będzie o połowę więcej niż dziś, a pracujących o
  • Odpowiedz
@Zarrakash: Muszę przyznać że coś w tym jest ale też są inne sublultury które ewolułują i może w końcu dojdą do mainstream uważam że Musk ze swoją kolonizacją i tego typu ruchy które już raz zawładneły umysłami i doprowadziły na księżyc, jeszcze raz mogły by być atrakcyjną alternatywą i te ruchy już się budują.
  • Odpowiedz
@Filippa: Ciekawe te badania ale to w środku tak troche ni z gruchy ni pietruchy nawiązanie do swobody kobiet jakby to jakkolwiek miało znaczenie dla całego wpisu.
  • Odpowiedz
@thorgoth: Dla Ciebie taki Erdogan to anomalia, a dla mnie nie. Mieszkałem przez ok. dwa lata z Turkiem i nasłuchałem się jak to tam u nich wygląda. W skrócie - w Turcji ten mechanizm jest bardzo podobny do tego PiS vs PO u nas. I z doświadczenia Ci powiem, że nic nie wskazuje na to by szybko się to pozmieniało. W okolicy 2005 byłem święcie przekonany, że te 25% betonowego,
  • Odpowiedz
@badej123: Było by na prawdę super gdyby z czasem powstał i przyjął się jakiś ruch czy idea, która była by realnie progresywna, a jednocześnie wypełniająca w masie społecznej pustkę po wyparciu religii :)
  • Odpowiedz
Minęło prawie 20 lat, a ten ciemnogród zamiast się kurczyć ma już 30% betonowego elektoratu.

@Zarrakash:uważam że patrzysz troche zbyt powierzchownie. Tamto 25% radiomaryjnych to był beton, obecnie to 10% beton plus 20% oportuniści. Przypłyneli ze starego SLD, bo państwo mnie da, w sumie nie ważne czy pod krzyżem czy pod jakim innym znakiem.
Inna statystyka jest ważniejsza. 25 lat temu w seminariach było po 300-400 osób w każdym roczniku. Teraz jeśli
  • Odpowiedz
No jakbym Houellebecqa czytał ;)

@thorgoth: Uśmiałem się setnie ale coś pewnie w tym jest ;)

Co do sytuacji w PiSie i osób wierzących to pełna zgoda. Zauważ jednak, że niezależnie od tego czy są oportunistami to pod znakiem krzyża wciąż występują. Bo się opłaca. Podobnie jak np. polacy - laicyzacja jest na ogromnym poziomie(najwyższy na świecie?), o sytuacji w seminariach sam wspomniałeś, natomiast ludzie wciąż masowo zasilają szeregi kościała. Na papierze.
  • Odpowiedz