Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Oglądam te niezależne kanały na YouTube o tym, że zaraz rząd zabierze nam zaraz gotówkę czy że wyślą nas na wojnę w Ukrainie jako mięso armatnie lub że obowiązkowa służba wojskowa wraca. Nic z tych rzeczy się nie wydarzyło, a o zakazie gotówki siali panikę już 5 lat temu. Można paranoi się nabawić jak ktoś w to uwierzy że jest zmowa milczenia w mediach i nie mówią nam o wszystkim.
#bekazfoliarzy #polska #gospodarka #polityka #ator #media #swiat

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
artystyczny-nomada-83: 5 lat temu maksymalna kwota płatności gotówką była 15kPLN, teraz jest 10kPLN planują pomniejszyć to do 5kPLN.
Wypłaty z bankomatów są ograniczone, kiedyś spokojnie mogłem wyciągnąć 30kPLN z jednego bankomatu teraz max 5kPLN. Jakieś Euronety czy inne ograniczają do 1k-500PLN na tranzakcje.

Ale jakiś kompletny random w necie mi będzie mówił że nie pozbywają się gotówki bo na oczy nie widział większej ilości pieniędzy niż to co mu mama daje do szkoły
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
wytrwały-aktywny-68: Co do gotówki to coś w tym jest, bo faktycznie zmniejszają progi za które możesz płacić gotówką, ale wątpię by zlikwidowano ją definitywnie. Po co uniemożliwiać przeciętnej babci na kupienie jedzenia za gotówkę? Trochę bezsens a tworzy niepokoje.
Ja bym się tego jakoś bardzo nie bał. Jakby władza zaczęła przesadzać to można wprowadzić barter w postaci wymiany za srebrne/złote monety i po ptokach. Historia zatoczy koło.

A cyfrowa waluta jest realnym pomysłem,
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
energiczny-opowiadacz-82: No siali panikę i co, nie mieli racji?

W ciągu pięciu lat limit na transakcję anonimową gotówką bez kyc spadł z 40k przez 10k do 3k (EURO!!!). Dodatkowo wejdzie twardy ban na płatności powyżej 10k (Z AML4 do AML6).

To 3k to jest już taki etap jak lokalnie było z pcc - inflacja dogoni i anonimowość finansowa zniknie za kilka lat. Pamiętam że jak ten podatek wprowadzali to polskie kartoflane mordy cieszyły
  • Odpowiedz