Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak znaleźć szczęście w życiu? Co wam daje szczęście? Co was napędza? Jak w ogóle radzicie sobie z przeszłością. Pytanie szczególnie do #niebieskiepaski

W tym roku będę miał bliżej do 40stki niż do 30stki. Czuję się wypalony i psychicznie i fizycznie. Obecnie w separacji. Dzieci brak. Praca nudna, ale nie fizyczna i całkiem nieźle zarabiam tylko co z tego. Od lat zmagam się z #depresja. To (plus efekty leków tj. zero libido) to chyba jedna z przyczyn dla których rozpadł mi się związek. Żyje z dnia na dzień. Każdy dzień jest podobny do poprzedniego. Nie mam chęci. Motywacji. Czuję że straciłem najlepsze lata i nic dobrego mnie już nie czeka. Na nic dobrego nie zasługuje. Znajomi mają szczęście rodziny, a ja trwam w tym limbo pustki. Mam kontakt z byłą partnerką, ale za każdym razem jest to jak otwieranie na nowo rany. Chciałbym kiedyś sobie wszystko ułożyć w głowie, ale zwyczajnie nie potrafię. Jak wy to robicie?

#psychologia #zwiazki #rozwojosobisty

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: dokładnie tak jak kolega wyżej napisał, w-------l jej temat całkowicie, problem z libido? do ogarnięcia z czasem bez problemu, inni? a w------e miej na innych, wszyscy pięknie wyglądają od boku. Nic szybko, powolutku.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Zrób sobie wakacje, wyjedź gdzieś, może poza Polskę, ale zmień otoczenie i chłoń inną rzeczywistość. To pomaga wyrwać się z marazmu.
Jakieś plaże w Tajlandii, wspinaczka w górach, spacery w innych miastach, cokolwiek nowego i ciekawego. Otoczenie się innymi ludźmi i inną mentalnością pomaga zdystansować się od swoich problemów, człowiek nabiera innej perspektywy.
  • Odpowiedz
@Atreyu moim zdaniem depresja nie jest chorobą chyba że mowimy o depresji endogennej która tak naprawdę jest bardzo rzadka. Depresja to normalna reakcja człowieka na wydarzenia w jego życiu, w skrócie jeżeli przegrywasz w życiu to dostajesz depresji - jest to znak że ktoś powinien Ci pomóc albo powinieneś zmienić coś w swoim zyciu. Domyślnie to powinna być sytuacja która się nie zdarza ale niestety w dzisiejszych czasach trudno zaspokoić swoje
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Uporządkuj życie czyli rozwód. Jak masz dość pracy to ją zmień, ale wiesz, następna może być podobna. Znajdź sobie jakieś hobby albo cel w życiu, nie wiem, pszczelarstwo, budowa customowych rowerów, opieka nad psami w pobliskim schronisku. Albo zrób sobie dzieciaka, będziesz miał po co i dla kogo żyć ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• Odpowiedz
@mirko_anonim: zacznij od czegos malego co może cię ucieszyć, i co może mieć kontynuację. Niewiem, posadź ziola w, doniczce, dokarmiaj ptaki, to sa cykliczne, sezonowe czynności ktore pozwalaja na, obserwacje siebi i otoczenia. Praca z cialem, joga, rozciąganie, masaż, da produkcje endorfin i poprawi czucie w ogole, od trybu pracy nieraz jesteśmy pospinani i boli kark czy coś innego. Podcasty psychologoczne, nie takoe hop i do przodu ttlko o emocjach,
  • Odpowiedz
Często dopiero z perspektywy ludzie to widzą. Do mnie odezwała się ostatnio dawniej bliska mi osoba po... 9 latach stwierdzając że było jednak we mnie "to coś" (i to mimo że to ja byłem tym złym).

@Atreyu: z ciekawości coś odwalił?
  • Odpowiedz
Nie. Karma nigdy nie wraca, bo w ogóle nie istnieje.

@user_no_4: Nie ma karmy w rozumieniu siły wyższej która tak działa. Natomiast to co od życia dostajemy często rezonuje z tym co dajemy. Wybieramy partnera który zdradził kogoś dla nas? Jest duża szansa że i nas zostawi. Mamy chore wzorce? Będziemy powtarzali te same błędy w koło itd.

z ciekawości coś
  • Odpowiedz