Wpis z mikrobloga

Bawi mnie to wyparcie w sumie. Obecnie jak zarabiasz 10 000zł netto to nie stać Ciebie na kredyt na mieszkania. A przypomnę że 50% Polaków zarabia mniej niż 5000zł. Zarabiając 10k i więcej jest w top10% w Polsce pod względem zarobków i nie stać Ciebie na kredyt ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Więc to jest oczywiste, że czeka nas ostry zjazd i to jest kwestia do 12 miesięcy albo wprowadzenie beki 0% i pompowanie dalej. Nie ma nic po środku, nie ma innych opcji.

A matematyka to królowa nauk i jest piękna w swojej prostocie. Jak wzrosło o 100%, to spadek z tej wysokiej ceny o 50% niweluje cały wzrost.

#nieruchomosci
  • 181
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@oonn32: Mnie nie pytaj po co. Ja patrzę na dane - podaż puchnie jak na drożdżach. Nie interesują mnie pobudki sprzedających, one nie mają znaczenia. Koniec pisowskiej beki = +10k ogłoszeń w pół roku (5k to zwyczajowe wygasanie ofert pod koniec roku) na portalu gdzie króluje rynek wtórny, to są fakty.
OskariuszKonduktorski - @oonn32: Mnie nie pytaj po co. Ja patrzę na dane - podaż puch...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
Tej migracji którą rząd właśnie chce zatrzymać? Tylko skąd ten kryzys na rynku najmu jak jest TYYYYYYLE migrantów? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Khaine: Dopóki nie ma konkretnych ustaw to są to zwykle słowa bez pokrycia.

A warto dodać, ze mamy aktualnie migracje zwiazana ze:
-
  • Odpowiedz
@acpiorundc: Teraz jeszcze policzyłem symulatorem. Przy tych stopach spłacasz przez pierwszy rok mniej niż 450 zł miesięcznie kapitału xD Cała reszta odsetki.

Czyli wynajmujesz od banku tak za 3900 miesięcznie. Doskonały interes xD Ryzykowna pętla na szyję, żeby jeszcze 900 zł dodatkowo zabulić, byle landlord z tego nic nie miał xD

@Khaine: Wykop odkrywa jak działa kredyt hipoteczny. Po prostu kredytu nie bierze się pod korek, bo jak
  • Odpowiedz
@dziadeq:

Mówię o tym znajomym od dłuższego czasu...

Może w największych miastach w Polsce ma to sens, ale w Polsce powiatowej to nie ma żadnego żeby pakować pod korek oszczędności życia w
  • Odpowiedz
Wykop odkrywa jak działa kredyt hipoteczny. Po prostu kredytu nie bierze się pod korek, bo jak nie jesteś w stanie go istotnie nadpłacać, to oddasz fortunę w odsetkach.

@LemurChmur: No ale wiesz że jak mówisz "nie pod korek" to jednocześnie mówisz "nikt teraz nie weźmie kredytu bo mieszkania za drogie"? Potwierdzasz tylko że lepiej wynająć, bo za duże ryzyko. Obecne wyceny są nawet powyżej "pod korek", pod korek to będzie
  • Odpowiedz
@Khaine: Wziąłem w tym roku kredyt i kupiłem mieszkanie, bo wynajem jest właśnie wciąż za drogi. Gdybym wziął minimalny wkład własny to płaciłbym ok. 5k raty na stałym, gdzie koszt czyli część odsetkowa to ok. 4k. Na wynajmie widzę mieszkania z tego samego osiedla w podobnym metrażu wystawiane do wynajmu za 4.5-5k - czyli nawet bez nadpłacania i z minimalnym wkładem własnym kredyt wychodziłby mi taniej.
  • Odpowiedz
@majkel88 nawet nie do końca. Kumpel sprzedawał hipoteki, działa to tak, że doradca ma premię od sprzedanego kredytu, a jak to się mówi, pokaz mi system premiowania, a powiem Ci co ludzie w tej firmie będą robić. Otóż mając premię za sprzedany kredyt doradca zrobi wszystko, żeby ten kredyt został udzielony. Opowiadał, że powszechna praktyka było dzwonienie z telefonu prywatnego do klienta i doradzanie mu jak uzupełnić wniosek, żeby kredyt został
  • Odpowiedz
@dziadeq: mnie śmieszy swoją drogą pakowanie się w kurniki inwestycyjne przy takich ich kosztach.
Dajmy dla prostoty obliczeń że masz ten 1mln 200tys PLN odłożone, kupisz za to w wawie w cenie 20tys/mkw 60mkw.
Albo zainwestujesz całość, dywersyfikując w różne rynki, akcje i fundusze, wykręcić 10% nie jest ciężko przy aktualnych warunkach.
Mając te 10% - 120tys R/R dostajesz 8k po opłaceniu belki na konto. Wynajmiesz 60mkw za 9k?(podatek 9,5%).
  • Odpowiedz
@dziadeq @mickpl No w końcu pewnie kiedyś spadnie bo wzrosty z ostatnich lat są chore. Ale o tych spadkach to ja tu czytam od 2018 jakoś, w Łodzi na przykład w tym okresie średnie ceny wzrosły z 4500 na 10500 :D
  • Odpowiedz
@majkel88:

I są tysiące innych miejscowości gdzie kupisz nawet coś większego

Przecież w tych tysiącach miejscowości jak zarabiasz 4 k to jest zajebiście. Rata za mieszkanie 350k 2000 zł i zostaje ci k---a 2000 na zajebiste życie.
  • Odpowiedz
Wziąłem w tym roku kredyt i kupiłem mieszkanie, bo wynajem jest właśnie wciąż za drogi. Gdybym wziął minimalny wkład własny to płaciłbym ok. 5k raty na stałym, gdzie koszt czyli część odsetkowa to ok. 4k. Na wynajmie widzę mieszkania z tego samego osiedla w podobnym metrażu wystawiane do wynajmu za 4.5-5k - czyli nawet bez nadpłacania i z minimalnym wkładem własnym kredyt wychodziłby mi taniej.

@LemurChmur: W moim regionie jest
  • Odpowiedz
@acpiorundc

@majkel88: 20k netto daje zdolność na 700-800k zł i co za to kupisz? To są Ci ludzie co będą się kredytować na 30 lat aby kupić 35-40m2?

Myślisz, że ktoś kto zarabia 20k nie ma nic odłożonego? Jedynie tylko tyle ile minimum potrzeba na wkład własny? xD
Nie. Mają odłożoną kasę, a tylko brakującą część będą kredytować.
  • Odpowiedz
Nie. Mają odłożoną kasę, a tylko brakującą część będą kredytować.

@mk321: Tak, i kupią za to kawalerkę 40m zamiast polować na 80+ xD
  • Odpowiedz