Aktywne Wpisy
Minieri +567
Dziś Dzień Zaduszny, czyli dzień pamięci o zmarłych bliskich. Według wierzeń najlepiej unikać wychodzenia z domu o zmroku gdyż można spotkać błąkające się dusze. Mam jednak wrażenie że dusze które ja dziś spotkałem zbłąkane nie były i trafiały tu, na stację, z określonym zamiarem. W końcu po wczorajszym Święcie Zmarłych, rodzinnych spotkaniach i wspólnym oglądaniu "Znachora" przy kotlecie przyszedł czas na powroty do domu i wygląda na to że całkiem sporo osób
sonig +23
Jadę dzisiaj na spotkanie, jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności sparowało mnie z laską, która mieszka jakieś 5h ode mnie. Tak dobrze nam się rozmawiało, że postanowiliśmy się w końcu spotkać w połowie drogi. Pomimo tej dużej odległości coś mi podpowiada, że powinniśmy się zobaczyć. Już nawet nie chodzi o to, czy to randka i czy coś z tego będzie, nie myślę o tym, po prostu jestem bardzo ciekawy jaka ona jest na żywo
Więc to jest oczywiste, że czeka nas ostry zjazd i to jest kwestia do 12 miesięcy albo wprowadzenie beki 0% i pompowanie dalej. Nie ma nic po środku, nie ma innych opcji.
A matematyka to królowa nauk i jest piękna w swojej prostocie. Jak wzrosło o 100%, to spadek z tej wysokiej ceny o 50% niweluje cały wzrost.
#nieruchomosci
@dziadeq: Może spaść stopa referencyjna i przeciętna zdolność kredytowa magicznie wzrośnie. Więc opcje są, świat nie jest czarno-biały.
@Khaine: Dopóki nie ma konkretnych ustaw to są to zwykle słowa bez pokrycia.
A warto dodać, ze mamy aktualnie migracje zwiazana ze:
-
@fanACDC: przy 20k to ~700-800k https://wykop.pl/wpis/75240653/czesc-przygotowalem-kolejne-porownanie-zdolnosci-k
@Khaine: Wykop odkrywa jak działa kredyt hipoteczny. Po prostu kredytu nie bierze się pod korek, bo jak
Mówię o tym znajomym od dłuższego czasu...
Może w największych miastach w Polsce ma to sens, ale w Polsce powiatowej to nie ma żadnego żeby pakować pod korek oszczędności życia w
@LemurChmur: No ale wiesz że jak mówisz "nie pod korek" to jednocześnie mówisz "nikt teraz nie weźmie kredytu bo mieszkania za drogie"? Potwierdzasz tylko że lepiej wynająć, bo za duże ryzyko. Obecne wyceny są nawet powyżej "pod korek", pod korek to będzie
Dajmy dla prostoty obliczeń że masz ten 1mln 200tys PLN odłożone, kupisz za to w wawie w cenie 20tys/mkw 60mkw.
Albo zainwestujesz całość, dywersyfikując w różne rynki, akcje i fundusze, wykręcić 10% nie jest ciężko przy aktualnych warunkach.
Mając te 10% - 120tys R/R dostajesz 8k po opłaceniu belki na konto. Wynajmiesz 60mkw za 9k?(podatek 9,5%).
Przecież w tych tysiącach miejscowości jak zarabiasz 4 k to jest zajebiście. Rata za mieszkanie 350k 2000 zł i zostaje ci k---a 2000 na zajebiste życie.
@LemurChmur: W moim regionie jest
Myślisz, że ktoś kto zarabia 20k nie ma nic odłożonego? Jedynie tylko tyle ile minimum potrzeba na wkład własny? xD
Nie. Mają odłożoną kasę, a tylko brakującą część będą kredytować.
@mk321: Tak, i kupią za to kawalerkę 40m zamiast polować na 80+ xD