Aktywne Wpisy
Minieri +567
Dziś Dzień Zaduszny, czyli dzień pamięci o zmarłych bliskich. Według wierzeń najlepiej unikać wychodzenia z domu o zmroku gdyż można spotkać błąkające się dusze. Mam jednak wrażenie że dusze które ja dziś spotkałem zbłąkane nie były i trafiały tu, na stację, z określonym zamiarem. W końcu po wczorajszym Święcie Zmarłych, rodzinnych spotkaniach i wspólnym oglądaniu "Znachora" przy kotlecie przyszedł czas na powroty do domu i wygląda na to że całkiem sporo osób
sonig +23
Jadę dzisiaj na spotkanie, jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności sparowało mnie z laską, która mieszka jakieś 5h ode mnie. Tak dobrze nam się rozmawiało, że postanowiliśmy się w końcu spotkać w połowie drogi. Pomimo tej dużej odległości coś mi podpowiada, że powinniśmy się zobaczyć. Już nawet nie chodzi o to, czy to randka i czy coś z tego będzie, nie myślę o tym, po prostu jestem bardzo ciekawy jaka ona jest na żywo
Więc to jest oczywiste, że czeka nas ostry zjazd i to jest kwestia do 12 miesięcy albo wprowadzenie beki 0% i pompowanie dalej. Nie ma nic po środku, nie ma innych opcji.
A matematyka to królowa nauk i jest piękna w swojej prostocie. Jak wzrosło o 100%, to spadek z tej wysokiej ceny o 50% niweluje cały wzrost.
#nieruchomosci
Nawet lepiej, mediana to ~5500 BRUTTO czyli zaledwie ponad 4k na rękę XD I 50% zarabia jeszcze mniej. To jest szokujące jak ceny odjechały
ale to co chcesz z tego wywniowskowac? ze Berlin jest w fazie niskiej plynnosci? A ceny mimo to po spdkach sa w tej chwili stabilne. U nas wykazujesz wieksza dostpenosc co jak powszechnie wiadomo - musi byc powiazane z wieksza dynamiak cen - oczywscie do gory. Wszystko jest tutaj logiczne ;)
@mickpl: Dziesiątki tysięcy Polaków siedzących teraz w swoich mieszkaniach dzięki temu programowi na pewno przyzna ci rację. ;)
Jest tylko jeden problem - cierpliwość.
@dziadeq: ale co to za p---------e? Mając 10k netto twoja żona ma 3k netto = 13k netto to możecie mieć ratę z 5k netto, jak odłożycie z 300k wkładu własnego kupujecie działkę 30km od dużego miasta.
działka to może być wkład własny, dom 100m2 stan developerski + wykończenie idzie ogarnąć za
tak patrzac niczego nigdy z niczym nie porwnasz, na tej samej zasadzie bez sensu jest srednia krajowa bo ciagnia ja w dol morze biedakow, a wiadomo - mlodzi dynamiczni z wielkich miast ponizej 2 srednich nie schodza wiec no bez sensu, a jak sie trafi w waw biedak to wiadomo - zignorowac i elo.
pozostanimy przy swoich zdaniach.
https://www.otodom.pl/pl/oferta/3-pok-zielona-i-spokojna-okolica-z-ogrodem-ID4qMiJ
W Berlinie podobne mieszkanie z tego okresu chodzi za 4 tys euro/m2 (17300 zł za
Obecne ceny mieszkań wynikają z kryzysu podaży. Najpierw w covidzie stopy 0% i zakupy na potęgę, potem jak wzrosły stopy to kredyt 2% bez limitu wniosków plus ogromna inflacja która kompensuje połowę wzrostów.
Po prostu popyt który naturalnie rozkłada się w czasie został zrealizowany w bardzo krótkim czasie.
Obecnie mamy drogie kredyty i czekamy na odbudowanie się podaży
Ogólnie rzecz biorąc bez sensu
@Ko_Otu: spójrz tutaj https://wykop.pl/wpis/75240653/czesc-przygotowalem-kolejne-porownanie-zdolnosci-k