Wpis z mikrobloga

Dobra, w wieku 30 lat wypaliłem się z IT. Nie chce już widzieć na oczy tego syfu i p-------ć na takie z-----e tematy co po byle jakiej analizie g---o mnie obchodzą. Co mnie ma obchodzić wynik jakiejś funkcji albo dowieziony sprint - ja p------e jakim przegrywem przez ostatnie 7 lat się było, że człowiek się tym przejmował. Nawet pieniądze mnie nie radują. Czym się zająć? Jakieś pomysły? Jaka odskocznia na kilka lat albo już do śmierci co da satysfakcję z życia? Najlepiej BEZ LUDZI!!!!

#pracbaza #programista15k #pracait #neet #introwertycy
  • 220
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hehehhhehe: Polecam ci magazyn albo wakacje w jakimś gospodarstwie agroturystycznym, ja pojechałem z różowym na 1 miesiąc takiego "odpoczynku" i robiliśmy m.in. przy krowach. To tylko miesiąc, a jak wrócisz to zaczniesz doceniać życie jakie prowadziłeś do tej pory xD My w 2015 byliśmy właśnie na podhalu i zawsze jak jestem w------y to przypominam sobie jak się z--------a w gospodarstwie i normalnie dodaje mi to siły (właściciele którzy też pracowali
  • Odpowiedz
@smash78:

Moja żona przeciągnęła taki stan i skończyła generalnie omdleniem ze stresu. Całe życie zadowowe w IT. Oczywiście całe lata gadała "a co mi psychiatra pomoże"

No jak to możliwe przecież IT to klikanie w kompiuter na zdalnym i picie piwka...
  • Odpowiedz
@hehehhhehe: Może mniejsza firma? Też jestem już trochę zmęczony branżą ale samo programowanie dalej lubię, to mainstreamowy dziś sposób zarządzania projektami jest #!$%@? i męczacy, te wszystkie sprinty, międzynarodowe zespoły itd
  • Odpowiedz
@hehehhhehe: Jak chcesz odskoczni spróbuj pracy fizycznej. W zależności od tego co potrafisz albo lubisz grunt to nie siedzieć przy kompie bo to wypala. Popracujesz trochę najlepiej na świeżym powietrzu to Ci chęć do życia wróci. Ostatnio ziomek z IT poszedł do woja na rok. Zrobił sobie odskocznie bo czuł się wypalony wrócił i działa sobie dalej normalnie.
  • Odpowiedz
@Werdna: ja właśnie lubiłem w programowaniu to czego nie ma w komercyjnym programowaniu. Siedzisz sobie i klepiesz, raz idzie lepiej a teraz gorzej ale masz cierpliwego nauczyciela - komputer. Jak spieprzyłes to ty to spieprzyłes jak działa to widzisz tego efekty.

A jak wygląda praca komercyjna? Daily, jak ci idzie gorzej to musisz się tłumaczyć, nie wiesz jak coś zrobić zmuszają cię do estymowania. Scrum jest używany tak by jednak wywierać ciągłą presję, jedni radzą sobie dobrze z nią inni gorzej. Przy powtarzalnej robocie scrum byłby ok ale jak masz coś nowego albo wymagającego rozkminy to jak z trudnym zadaniem z matmy może rozwiążesz w godzine a może w tydzień.

W korpo dochodzi biurokracja, nie masz dostępu do x, y, z. Musisz prosić Stefana o dostępy. Czasami nie możesz czegoś zrobić bo musisz czekav na inny
  • Odpowiedz
@hehehhhehe: jeśli chcesz iść do pracy, która będzie coś wnosić to spróbuj pierw wolontariatu. Wiem że wolisz home office ale ogólnie praca z ludźmi sprawia że wchodzimy w ten owczy pęd i bardziej angażujemy się emocjonalnie przez co mamy wrażenie większej wagi naszych 8 przepracowanych godzin
  • Odpowiedz
Nie mam pojecia jak funkcjonuja niektorzy ludzie co dalej z czegokolwiek sie tam cieszą po np 20 latach pisania kodu, przeciez to jest k---a niepojęte. Rozumiem, cieszyć się z nauczenia czegoś nowego, nowa wiedza itp, ale z kolejnego napisanego cruda?

@dlugiespanko: dzień dobry, w branży już nawet nieco trochę ponad 20 lat.
Ale w zasadzie branża to kwestia drugorzędna. Pozostaje raczej pytanie, skąd założenie, że praca ma cieszyć? Oczywiście to
szpongiel - >Nie mam pojecia jak funkcjonuja niektorzy ludzie co dalej z czegokolwiek...

źródło: how-to-ruin-your-hobby-v0-80408si7v1l81

Pobierz
  • Odpowiedz
Nie wiem po c--j takie komentarze.

@AnonimoweLwiatko: Po co te emocje( ͡º ͜ʖ͡º)
Co innego jest jechać do dziadków na wakacje i pomagać, a co innego mieć gospodarstwo 360 dni w roku i jeszcze wyciągnąć z tego jakieś pieniądze. Szczególnie w tych czasach. Nie była i nie jest to łatwa praca. Nawet teraz w dobie "automatyzacji". Absorbuje dużo czasu i wysiłku fizycznego (zależy do branży
  • Odpowiedz
@AnonimoweLwiatko: No to się źle zrozumieliśmy( ͡° ͜ʖ ͡°) Tak, to jest zupełnie co innego. Jako hobby( ͡ ͜ʖ ͡) Ogólnie praca na świeżym powietrzu i na swojej własności potrafi być bardzo satysfakcjonująca. Kiedy np. po czasie widzisz efekty swojej harówy. Tylko w tych czasach, mało ludzi lubi się zmęczyć( ͡° ͡°) Jednak tak jak pisałem wcześniej,
  • Odpowiedz
@StronaGlowna: ale wypalenie zawodowe po 5 latach pracy, to coś nie tak, prawdopodobnie całkowicie nietrafiony zawód od początku, jak ktoś ma umysł humanistyczny to praca w IT go wykończy szybko
  • Odpowiedz