Co macie na myśli pisząc "skonfigurować pod siebie"?
@kidi1: Pewnie rozwiązanie problemów typu brak możliwości zmiany prędkości scrolla na touchapdzie: https://discourse.gnome.org/t/add-touchpad-scroll-sensitivity-adjustment-feature/18097 U mnie przy muśnięciu touchpada firefox scrollował ~2 długości strony, dopiero instalacja jakichś customowych skryptów z gitalaba pomogła. Niektórzy pewnie wychodzą z założenia, że "można się przyzwyczaić", ale ja wolę mieć po swojemu. Tak samo chcę mieć przycisk do minimalizacji okna, kursor koloru białego, i nie mieć problemów z
@rzaden_problem: Co to znaczy, że Windows muli? Ostatni raz doświadczyłem mulącego Windowsa jak pojechałem do ojca, a ten pochwalił mi się, że wskrzesił 12 letniego laptopa z średniej półki z przetyranym hdd i wrzucił mu win10. Jakkolwiek by to nie bolało, to sprzęt trzeba co jakiś czas wymieniać i nie można oczekiwać, że wiekowy laptop o wartości obiadu w knajpie będzie z
@grand_khavatari chocby nodejs czy ruby, czasem musisz cofnac sie do wersji wstecz aby pisac na starej apce, skrypty rvm i nvm po prostu dzialaja. Jestes blizej maszyny na ktorej aplikacja bedzie hostowana wiec latwiej sprawdzic jak sie zachowuje. Pod embedded c nie masz mozliwosci kompilacji pod linuxa bez maszyny na linuksie bo tak skonstruowano ten jezyk. env vars po prostu dzialaja. Bash bez instalowania jakichs gowien bez wsparcia. Wreszcie system ktory
@grand_khavatari no i instalowanie bez szukania oficjalnej strony aby pobrac binarke w nadziei ze to nie wirus... na linuxie dystrybucja testuje paczki i po prostu podajesz managerowi pakietow nazwe co chcesz zainstalowac, w 90% juz tam jest, albo alternatywa jest.
Bardzo latwo automatyzowac rzeczy samemu skryptami. KAZDA czesc systemu ma interakcje z konsola wiec rzadko musisz cokolwiek przeklikac przez jakis UI.
@grand_khavatari można też na win ale na linuxie masz łatwiejszy dostęp do narzędzi np. przez konsolę. Sama konsola linuxowa jest znacznie lepsza od tej z windowsa.
@KotBojowy: Tez mi się tak wydaje. Co tam konfigurować? Tapetę zmienić? Czcionkę podstawową? Kolory? Nie wiem co jeszcze.
@kidi1: narzędzia do pracy, automaty, skróty, hardening. Wiem, że może być nieogarnięte dla osiedlowego informatyka, że ktoś może mieć np cały plik konfiguracyjny pod shella, czy własny zestaw wtyczek do DE.
@przegro_pisarz: Linux jest super. Mam na NASie Ubuntu. By wejść przez RDP na niego muszę po SSH usunąć pakiet RDP potem go zainstalować i do restartu działa xD Już się przyzwyczaiłem i tak od roku robię xD Plus jest taki tej sytuacji że coraz więcej przez terminal robię xD
@Kj5s6f2dk7s54o: @przegro_pisarz Co śledziłem różne fora i filmy z porównaniami, to najlżejszymi Linuxami z intuicyjnym interfejsem to obecnie Legacy OS oraz Antix, na którym Legacy OS jest oparty.
Nie żadne Lubuntu, Puppy, Peppermint, Ubuntu Mate, Mint Xfce, Xubuntu.
źródło: IMG20240319195429
Pobierz@przegro_pisarz: wgraj se kubuntu byczku.
@kidi1: Pewnie rozwiązanie problemów typu brak możliwości zmiany prędkości scrolla na touchapdzie:
https://discourse.gnome.org/t/add-touchpad-scroll-sensitivity-adjustment-feature/18097
U mnie przy muśnięciu touchpada firefox scrollował ~2 długości strony, dopiero instalacja jakichś customowych skryptów z gitalaba pomogła. Niektórzy pewnie wychodzą z założenia, że "można się przyzwyczaić", ale ja wolę mieć po swojemu. Tak samo chcę mieć przycisk do minimalizacji okna, kursor koloru białego, i nie mieć problemów z
@przegro_pisarz: wyrazy spulczucia
@DEMONzSZAFY: co się programuje na limuxie czego nie można na windowsie? Ludzie dalej w ten mit wierzą
@rzaden_problem: Co to znaczy, że Windows muli? Ostatni raz doświadczyłem mulącego Windowsa jak pojechałem do ojca, a ten pochwalił mi się, że wskrzesił 12 letniego laptopa z średniej półki z przetyranym hdd i wrzucił mu win10. Jakkolwiek by to nie bolało, to sprzęt trzeba co jakiś czas wymieniać i nie można oczekiwać, że wiekowy laptop o wartości obiadu w knajpie będzie z
Znaczy, że ma 10letnim pakardzie muli niemożebnie, a cynamon mniej.
Bardzo latwo automatyzowac rzeczy samemu skryptami. KAZDA czesc systemu ma interakcje z konsola wiec rzadko musisz cokolwiek przeklikac przez jakis UI.
@Kryspin013: jak zmienię komputer to będzie full AMD, ale myślę że ten jeszcze pożyje
@kidi1: narzędzia do pracy, automaty, skróty, hardening. Wiem, że może być nieogarnięte dla osiedlowego informatyka, że ktoś może mieć np cały plik konfiguracyjny pod shella, czy własny zestaw wtyczek do DE.
Już się przyzwyczaiłem i tak od roku robię xD
Plus jest taki tej sytuacji że coraz więcej przez terminal robię xD
Nie żadne Lubuntu, Puppy, Peppermint, Ubuntu Mate, Mint Xfce, Xubuntu.