Wpis z mikrobloga

Co macie na myśli pisząc "skonfigurować pod siebie"?

@kidi1: Pewnie rozwiązanie problemów typu brak możliwości zmiany prędkości scrolla na touchapdzie:
https://discourse.gnome.org/t/add-touchpad-scroll-sensitivity-adjustment-feature/18097
U mnie przy muśnięciu touchpada firefox scrollował ~2 długości strony, dopiero instalacja jakichś customowych skryptów z gitalaba pomogła. Niektórzy pewnie wychodzą z założenia, że "można się przyzwyczaić", ale ja wolę mieć po swojemu. Tak samo chcę mieć przycisk do minimalizacji okna, kursor koloru białego, i nie mieć problemów z
  • Odpowiedz
Gdy widzę czasem jak u kogoś windows muli

@rzaden_problem: Co to znaczy, że Windows muli? Ostatni raz doświadczyłem mulącego Windowsa jak pojechałem do ojca, a ten pochwalił mi się, że wskrzesił 12 letniego laptopa z średniej półki z przetyranym hdd i wrzucił mu win10. Jakkolwiek by to nie bolało, to sprzęt trzeba co jakiś czas wymieniać i nie można oczekiwać, że wiekowy laptop o wartości obiadu w knajpie będzie z
  • Odpowiedz
@grand_khavatari chocby nodejs czy ruby, czasem musisz cofnac sie do wersji wstecz aby pisac na starej apce, skrypty rvm i nvm po prostu dzialaja. Jestes blizej maszyny na ktorej aplikacja bedzie hostowana wiec latwiej sprawdzic jak sie zachowuje. Pod embedded c nie masz mozliwosci kompilacji pod linuxa bez maszyny na linuksie bo tak skonstruowano ten jezyk. env vars po prostu dzialaja. Bash bez instalowania jakichs gowien bez wsparcia. Wreszcie system ktory
  • Odpowiedz
@grand_khavatari no i instalowanie bez szukania oficjalnej strony aby pobrac binarke w nadziei ze to nie wirus... na linuxie dystrybucja testuje paczki i po prostu podajesz managerowi pakietow nazwe co chcesz zainstalowac, w 90% juz tam jest, albo alternatywa jest.

Bardzo latwo automatyzowac rzeczy samemu skryptami. KAZDA czesc systemu ma interakcje z konsola wiec rzadko musisz cokolwiek przeklikac przez jakis UI.
  • Odpowiedz
@KotBojowy: Tez mi się tak wydaje. Co tam konfigurować? Tapetę zmienić? Czcionkę podstawową? Kolory? Nie wiem co jeszcze.

@kidi1: narzędzia do pracy, automaty, skróty, hardening. Wiem, że może być nieogarnięte dla osiedlowego informatyka, że ktoś może mieć np cały plik konfiguracyjny pod shella, czy własny zestaw wtyczek do DE.
  • Odpowiedz
@przegro_pisarz: Linux jest super. Mam na NASie Ubuntu. By wejść przez RDP na niego muszę po SSH usunąć pakiet RDP potem go zainstalować i do restartu działa xD
Już się przyzwyczaiłem i tak od roku robię xD
Plus jest taki tej sytuacji że coraz więcej przez terminal robię xD
  • Odpowiedz
@Kj5s6f2dk7s54o: @przegro_pisarz Co śledziłem różne fora i filmy z porównaniami, to najlżejszymi Linuxami z intuicyjnym interfejsem to obecnie Legacy OS oraz Antix, na którym Legacy OS jest oparty.

Nie żadne Lubuntu, Puppy, Peppermint, Ubuntu Mate, Mint Xfce, Xubuntu.
  • Odpowiedz