Wpis z mikrobloga

Nie zrozumcie mnie źle. Jestem super zadowolony z mojej Fabii Kombi III 22' 1.0 MPI 60 KM. Ale jak powiedział Marszałek: ,,zwyciężyć i spocząć na laurach to klęska". Tak więc warto mieć dalsze ambicje, marzenia, wyznaczone cele. Przedstawiam swoje prawdopodobne kolejne auto za x(x) lat.
Skoda Octavia 2.0 TDI 115 KM
6-biegowa ( ͟ʖ)

Oczywiście nówka sztuka. Gdy już będę CEO z prawdziwego zdarzenia...

A co do Fabii to, nawet po zakupie nowego mojego pojazdu flagowego, to Ułan i tak pozostanie ze mną ,,dopóki koła odpadną" - jako drugie auto w rodzinie i/lub pracownicze.

#samochody #motoryzacja #fabia #octavia #pokazauto #wygryw #vagboners
A.....z - Nie zrozumcie mnie źle. Jestem super zadowolony z mojej Fabii Kombi III 22'...

źródło: maxresdefault

Pobierz
  • 62
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@r5678

akurat mam bezpośrednie porównanie bo mam benzynę 100koni i diesla 100koni.. nie można nawet ich porównywać jest tak ogromna różnica.

Rozumiem że oba silniki mają taką samą pojemność i oba są turbodoładowane, bo porównywanie wolnossącej benzyny do turbodiesela albo dużej benzyny z małym silnikiem wysokoprężnym faktycznie nie ma żadnego sensu?

Taką Octavię 2.0 TDI by można ewentualnie porównywać z wariantem 1.5/1.6 turbo (nawet nie wiem co tam VAG teraz robi
  • Odpowiedz
@KokiX: Ponad 2/3 moich przejazdów to drogi szybkiego ruchu. Moja idealna prędkość poruszania się po nich uważam za 125 km/h. Natomiast obecnie ze względu na to, że nie chcę swojego aktualnego wolnossącego, litrowego silnika przeciążać za bardzo (na dodatek na lpg), a także ze względu na zwiększone spalanie od 120 wzwyż, to moje prędkości przelotowe to zawsze gdzieś pomiędzy 110 - 115, ewentualnie na lewym pasie zdarza mi się podciągnąć
  • Odpowiedz
@Adamfabiarz: Szczytny cel, przypomniał mi historię z dawnej pracy w dużym korpo bankowym. Jeden z kandydatów na pracownika do naszego zespołu na pytanie "Jakie cele chcesz osiągnąć w najbliższych latach, do czego dążysz" zamiast dać standardową odpowiedź, że ma zamiar pogłębić wiedzę etc., odpowiedział "Kupić Fiata Tipo".
  • Odpowiedz
ten diesel się nie rypie? Slyszalem jakis hejt na diesel francuski i już nie wiem czy to to, czy ten od renault i dacii?

@prismo: od lutego 2023 się nie rypie (powrót do poprzedniej, grubszej wersji łańcuszka między wałkami rozrządu). Nie ma ten silnik nic wspólnego z 1.5dCi.
  • Odpowiedz
mam bezpośrednie porównanie bo mam benzynę 100koni i diesla 100koni

@r5678: weź tam skrzynią biegów lepiej pooperuj... Bo to, że dizel "lepiej się zbierze" jak po prostu wciśniesz gaz, to jasne. Benzyna ma moc gdzie indziej w zakresie obrotów.
  • Odpowiedz
@Adamfabiarz: no nie, bo ten sam silnik z poprzednim łańcuszkiem się nie rypał. Mało tego, to był najlepszy dizel w klasie, aktualny 1.5 BlueHDi ma potencjał na to samo ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@bidzej: Okay. A ja w połowie 22' kupiłem sprawdzoną jednostkę produkowaną od 2011 roku, a której zarys konstrukcyjny pamięta przełom XX / XXI wieku (1.0 MPI powstało na bazie legendarnego 1.6 MPI).
  • Odpowiedz
możesz wziąć samochód 100koni w benzynie i w dieslu i różnica w osiągach będzie kolosalna

@r5678:

A ściślej rzecz biorąc, to nie będzie żadnej różnicy. Jakieś tam pojedyncze dziesiąte części sekundy z uwagi na inne przełożenia lub masy samochodu.
  • Odpowiedz
Oczywiście oba są wolnossące albo oba doładowane? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@PiotrFr: Oczywiście że nie. to właśnie o to mi chodzi. 100 koni, 100 koniom nie równe, bo to zależy od mnóstwa czynników, a typ wpada i pisze że 115km nie będzie jechać xdd bo właśnie, że może jechać.

@KokiX @Alcoholic_Desacrator
  • Odpowiedz
@walokid P---------e. Ja mam diesla 2.0 90 i spokojnie robię trasy po autobanach w PL z przelotową 130, a jakbym chciał to i 180 poleci, tylko po c--j? Przypominam, że najwyższa dozwolona prędkość w Polsce to 140, w innych krajach mniej, a sporo ludzi nie przekracza 120, bo szkoda paliwa.
  • Odpowiedz
Oczywiście że nie. to właśnie o to mi chodzi. 100 koni, 100 koniom nie równe, bo to zależy od mnóstwa czynników, a typ wpada i pisze że 115km nie będzie jechać xdd bo właśnie, że może jechać.

@r5678:

Bredzisz albo trollujesz. Sorry, ale inaczej się tego nie da określić. Auto, które ma 100 KM i na przykład tonę wagi, będzie miało praktycznie identyczne osiągi niezależnie od tego, czy napędzać je
  • Odpowiedz
@r5678: 100KM to 100KM - da mniej więcej taką samą prędkość maksymalną i porównywalne przyspieszenie 0-100km/h. Zapewne chodzi ci o charakterystykę mocy i w turbodieselu będzie lepsza niż w wysilonej benzynie.
Jechałem kiedyś wolnossącą Mazdą 5 2.0 benz. 150KM - dramat, i Passatem 1.4TSI 150KM (obydwa prawie nowe). Niebo a ziemia, passatem o wiele przyjemniej się jeździło ze względu na lepszą charakterystykę mocy.
  • Odpowiedz