Wpis z mikrobloga

Apropos tego wpisu użyszkodnika @Viado:

https://wykop.pl/wpis/70936691/nie-dziwie-ze-spoleczenstwo-jest-coraz-bardziej-ci

- Sprawa jest prosta - zostańcie lekarzami!
Jest olbrzymia nisza na rynku, z super świetnymi kosmicznymi zarobkami:
Są wolne etaty ze stawkami 54 000 zł/miesiąc, 255 zł/h
Chętnych brak.

Nie narzekać tylko brać się za naukę,
Sytuacja jest katastrofalna, brakuje nam lekarzy
W Polsce jest najmniej w Europie lekarzy na 1000 mieszkańców

#lekarz54k #medycyna #zarobki #lekarz #inflacja #zalesie #zdrowie
spere - Apropos tego wpisu użyszkodnika @Viado:

https://wykop.pl/wpis/70936691/nie-d...

źródło: Formy-zatrudnienia-lekarzy-w-placowce-medycznej

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie narzekać tylko brać się za naukę,

Sytuacja jest katastrofalna, brakuje nam lekarzy

W Polsce jest najmniej w Europie lekarzy na 1000 mieszkańców

@spere:
Ilość chętnych nawet takich, którzy mają zdolności umysłowe ukończyć trudne studia nie
  • Odpowiedz
  • 3
@LaurenceFass przecież teraz progi na medycynę prawie nie istnieją jeżeli nie jesteś uposledzony i umiesz pisać, naotwierali pseudouniwerkow, nic tylko studiować
  • Odpowiedz
  • 2
@LaurenceFass ja tam widzę 150 bo patrzysz na ostatnie listy, to tyle co nic. 151 punktów w Szczecinie to próg graniczący ze śmiesznością, jeżeli ktoś nie umie się nauczyć budowy ślimaka na 75% to i tak by wyleciał po jednym semestrze anatomii.
  • Odpowiedz
@Strahl:
To faktycznie coś się zmieniło. Sam nigdy nie aplikowałem do medycznych, ale pamiętam jak znajomi mówili (jakieś 14 lat temu) to bez 85% z rozszerzeń nawet nie było co podchodzić.

Nie mniej na efekty będzie trzeba poczekać 10 lat.
  • Odpowiedz
  • 2
@spere nie da się z dnia na dzień zwiększyć ilości studentów, akurat obecny rząd zrobił najwięcej w tym kierunku.
dlaczego? bo szpitale nie mają takich możliwości kształcenia kadr. Sam fakt wolnych miejsc rezydenckich też nie załatwia problemu, bo w mniejszych miejscowościach i tak "nikt" nie chce pracować.
  • Odpowiedz
  • 1
sprawa jest prosta - to zwiększcie limity pazerne szmaciury

@Instrybutor_z_Orlenu: nawet nie jestem z branży medycznej ()

- Forest! Czy odnalazłeś już Jezusa?!
- Nawet nie wiedziałem, że mam go szukać, poruczniku Dan.
  • Odpowiedz
@spere:
Dosłownie każdy zawód jest w stanie wywindować stawki w kosmos, jeżeli tylko będzie prawnie wymagał kwalifikacji, których uzyskanie jest jednocześnie limitowane znacznie poniżej popytu.
Wyobraź sobie co by było, gdyby w Polsce istniała Narodowa Izba Hydraulików, która ustalałaby roczny limit na szkolenie nowych hydraulików w wysokości 1/5 rynkowego zapotrzebowania, a jednocześnie bez formalnego poświadczenia kwalifikacji państwo egzekwowałoby kosmiczne kary. Tak to właśnie wygląda w przypadku lekarzy.
  • Odpowiedz